Menu Sluiten

Weg van Jubbega

Vaarten • Houtsingels • Boerenland • Het andere Friesland

Deze wandelroute start in het Friese Jubbega. Tijdens deze wandeling ontdek je het prachtig gebied rondom Jubbega, waar akkers en weilanden zijn omzoomd door ontsluitingsvaarten en boomsingels.

Jubbega

Het Friese dorp Jubbega vindt zijn oorsprong als een agrarische nederzetting. In de 18e en 19e eeuw werd er veen afgegraven. In die periode werd, ten behoeve van de turfwinning, de Schoterlandse Compagnonsvaart gegraven met om de 200 meter een zijkanaal, de zogeheten wijken. Deze waren nodig voor ontwatering en vervoersinfrastructuur, want asfaltwegen waren er toen nog niet.

Wijk wandelroute Jubbega

Derde sluis

Misschien ken jij Jubbega als de derde sluis, want in de dorpsmond wordt Jubbega ‘de derde sluis’ genoemd. De naam verwijst naar de derde sluis in de Schoterlandse Compagnonsvaart.

Wijken

Zodra we Jubbega verlaten, wandelen we langs de eerste wijk. Er zullen nog vele volgen. Deze vaart is rijkelijk begroeid, met aan de overkant een smalle houtsingel. In het water jagen verschillende soorten eenden elkaar op. Bos wordt even later afgewisseld met een frisgroen weiland.

1e Wijk wandelroute Jubbega

Uniek wijkenpatroon
Dit unieke wijkenpatroon is in Jubbega nog altijd duidelijk zichtbaar en de wijken hebben allemaal een eigen naam. Probeer je eens voor te stellen dat hier eeuwen geleden arbeiders met schep deze vaarten groeven.

Houtsingels Jubbega

De smalle vaarten en weilanden zijn omzoomd door prachtige houtsingels, smalle lijnvormige stroken met bomen en struiken. Elke houtsingel op deze wandelroute is anders. De ene bestaat uit kaarsrechte dunne bomen met een smal wandelpad en een andere uit alleen maar struikgewassen, waar we bijna in worden opgeslokt. De bodems zijn rijkelijk begroeid. Meestal met varens, die nu een gouden gloed krijgen. Maar als je van bramen houdt, kun je hier je lol ook wel op. Keer op keer worden we blij verrast.

wandelroute Jubbega Boomsingel
Dode boom wandelroute Jubbega

Het Andere Friesland

Bij Friesland denk je misschien al snel aan meren en open kale vlaktes. Dit deel van Friesland noemt men ook wel ‘Het Andere Friesland’. Hier zijn geen platte vlaktes en meren, maar akkers en weilanden met boomsingels. Wij vinden het een lieflijk landschap waar je nog in alle rust kunt genieten van de omgeving.

Boerenland wandelroute Jubbega

Boerenland

Ook het boerenland is heel divers. Zo wandelen we langs een weiland met een groep paarden, die we bij wijze van spreken kunnen aaien. Mijn wandelmaat is sprakeloos van het natuurschoon. Hij wist niet dat de omgeving van Jubbega zo mooi is.

Kudde paarden wandelroute Jubbega

Welgelegen

Een klein deel van de route gaat door buurtschap Welgelegen. In de verte zien we de watertoren van Lippenhuizen, waar wij de route Weg van Hemrik wandelden. We verlaten de weg en vervolgen de route door de naastliggende houtsingel. De zon heeft eindelijk de wolken weten te doorbreken en schijnt volop tussen de lange dunne boomstammen door.

Krabbenscheer wandelroute Jubbega

Hertenkamp Jubbega

In Jubbega is nog steeds een hertenkamp. In het grote dierenpark lopen zo’n tien reeën. Een aantal komt enthousiast op ons aflopen en staren ons onder die lange wimpers aan. Volgens het kabinet zijn deze gevlekte dieren met de prachtige reebruine ogen in staat ernstige letselschade te veroorzaken bij de mens. Onbegrijpelijk.

Weg van Jubbega is een schitterende wandelroute over veel natuurlijke paden langs oude wijken en het boerenland. Het typerend landschap met de vele wijken is omgeven door prachtige natuur.


Kaart wandelroute Jubbega
PRAKTISCHE INFO
Afstand
10,7 km

Startpunt
TOP Jubbega
Ericalaan 22
8411 VK Jubbega

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Geen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG