Menu Sluiten

Veelzijdig Nij Beets

Openluchtmuseum • Laagveenlandschap • Weidse uitzichten • Natura 2000

Tijdens de wandelroute Veelzijdig Nij Beets wandel je langs diverse kanalen en geniet je van de omliggende natuur. Ervaar hoe de veenwinning het laagveenlandschap bij Nij Beets door de eeuwen heeft veranderd.

Openluchtmuseum It Damshûs

Helaas is het openluchtmuseum It Damshûs tot mei gesloten. Het museum geeft een beeld van de armoedige woon- en werkomstandigheden in de venen. Op het museumterrein zijn verschillende vervenershuisjes van omstreeks 1880 herbouwd en met origineel huisraad ingericht. Kijk voor de openingstijden op de site van It Damshûs.

Veelzijdig Nij Beets openluchtmuseum It Damshûs

Polderhoofdkanaal Nij Beets

We starten direct met de wandelroute en wandelen langs het Polderhoofdkanaal, het Andere Friesland in. Zeilboten en huizen spiegelen in het gladde water. Het kaarsrechte kanaal, dat met de hand is gegraven door veenarbeiders, werd vroeger gebruikt voor het vervoeren van turf. Nu door de pleziervaart voor onder andere de Turfroute.

Veelzijdig Nij Beets Polderhoofdkanaal

Abelen langs het Alddjip

We laten het kanaal achter ons en wandelen verder over een kronkelende boerenweg, omzoomd met schitterende grauwe abelen. De grote ‘ogen’ op de stammen blijven op ons gericht. Rechts van ons kronkelt het Alddjip, ook wel het Koningsdiep genoemd. Deze natuurlijke rivier slingert al eeuwen door het landschap

Veelzijdig Nij Beets Abelen langs het Alddjip
Veelzijdig Nij Beets De ogen van abelen

Picknickplaats in klein stukje natuur

Op een kruispunt van wegen staat een bankje midden in een ieniemienie stukje natuur. Bewoners hebben hier zelf wilde planten ingezaaid. Er is zelfs een wespennest.

Natuurgebied Van Oordt’s Mersken

Ook nu gaat de route verder over een geasfalteerde weg. Rechts ligt het natuurgebied Van Oordt’s Mersken. Het is onderdeel van Natura 2000 en ligt op de overgang van zand- naar veengronden. Op het lage deel zitten honderden ganzen.

Veelzijdig Nij Beets Van Oordt's Mersken

Weidse uitzichten

Tijdens het wandelen worden we geregeld getrakteerd op fraaie weidse uitzichten over de hooi- en weilanden.

Veelzijdig Nij Beets smal paadje
Veelzijdig Nij Beets weidse uitzichten

Leuk laantje Leppedyk

Na hooi- en weilanden worden we getrakteerd op een leuk bomenlaantje. In een weiland grazen een aantal schapen, maar één staart ons tussen de bomen aan. Als we dichterbij komen, keert ze ons haar kont toe en loopt weg.

Veelzijdig Nij Beets Leppedyk
Veelzijdig Nij Beets Schaap op de Leppedyk

Nij Beets

We komen weer aan in Nij Beets. In het begin geeft een knalroze caravan kleur aan het verder alledaagse dorp. Desondanks gaan er meerdere lange afstandswandelroutes door Nij Beets. Zo loopt het Groot Frieslandpad dwars door het dorp, net als het Koningspad XL.

Nij Beets en Domela Nieuwenhuis
De turfmakerij speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het vervenersdorp Nij Beets. De leef en arbeidsomstandigheden van de veenarbeiders waren erbarmelijk. Domela Nieuwenhuis maakte zich als Tweede Kamerlid sterk voor de stakende veenarbeiders in Nij Beets. Zijn populariteit onder de veenarbeiders was groot.  

Het Polderhoofdkanaal

We verlaten het dorp en komen weer uit bij het Polderhoofdkanaal. Bij de ophaalbrug laat een visser vol trots zijn gevangen snoek zien. We maken een klein ommetje langs het kanaal.

Veelzijdig Nij Beets Visser met gevangen snoek

Hoogholtje

In de verte zien we een hoogholtje, een hoge vaste voetgangersbrug over het water. De route gaat nog verder langs het water, maar je kunt het hoogholtje gebruiken om een stukje af te snijden. Het laatste stuk heeft niet heel veel meerwaarde. We wandelen de route uit naar het museum It Damhûs.

Veelzijdig Nij Beets Hoogholtje

We hebben op de wandelroute Veelzijdig Nij Beets veel water en weilanden gezien, maar ondanks de beschrijving op de site van Visit Friesland niet veel natuur. Wel veel lange rechte geasfalteerde, maar rustige wegen. Desondanks toch fraaie weidse uitzichten over de omliggende hooi- en weilanden.


Wandelroute Veelzijdig Nij Beets
PRAKTISCHE INFO
Afstand
14 km

Startpunt
TOP Nij Beets
Domela Nieuwenhuisweg 59B
9245 BC Nij Beets

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca onderweg
Geen

Bron
Visit Friesland

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG