Menu Sluiten

Rap Rondje Darp

Bisschopsberg • Buurtschap Busselte • landgoed Overcinge • Eursinger binnenes

Nieuwsgierig naar de ‘snelheid’ van een Rap Rondje, ga ik vandaag het Rap Rondje Darp wandelen.

Darp

Ik start in het kleine Drentse dorp Darp. Darp komt van derp, het Drentse woord voor ‘dorp’. Een fraai pad langs een klein aangrenzend parkje brengt mij naar het bos.

Rap rondje Darp

Waterwingebied Vitens

Het bos is het waterwingebied van het waterbedrijf Vitens. Tijdens de wandeling kom ik een aantal waterbassins tegen. De vlierbessen bloeien nog volop. Ik passeer een grafheuvel en wandel verder over smalle kronkelende zandpaden. Het landschap is licht glooiend. Iets van de route af ligt de Bisschopsberg, een heuvel waar in de middeleeuwen de boeren hun tienden (winst) moesten overdragen aan de bisschop van Utrecht. In 1227 was bij de Bisschopsberg de Slag bij Ane.

Buurtschap Busselte

Ik verlaat het bos en de wandel verder over een lange, rechte weg door de buurtschap Busselte. Aan de relatief rustige weg staan fraaie boerderijen en hoge bomen. Tussen de bebouwing door heb ik mooie uitzicht over de landerijen. Op een weiland grazen paarden.

Huis Overcinge

Na ruim een kilometer verlaat ik de weg en kuier ik over brede zandpaden en smalle bospaadjes verder naar het landgoed Overcinge met prieel, ophaalbrug en slotgracht. Van het landhuis zelf zie ik niets, maar wel kan ik een blik werpen op het idyllisch wit prieeltje in de achtertuin.

Eursinger binnenes

Langs een oude hooischuur verlaat ik de buurtschap en voor mij ligt de uitgestrekte Eursinger binnenes met enorme maisvelden. Hier is duidelijk te zien dat het landschap glooit.

Melktap familie Koning

Een Delftsblauw bord bij de boerderij van familie Koning probeert mij te verleiden om een fles verse boerderijmelk te kopen.

Gedenksteen Amerikaanse bommenwerper

Op een kruispunt op de Eursinger es staat een gedenksteen aan Amerikaanse soldaten. Op die plek is op 8 mei 1944 een reeds aangeschoten Amerikaanse Boeing B-17 bommenwerper neergestort. Alle tien bemanningsleden kwamen om het leven.

Het laatste stuk gaat over een landelijke zandweg achter Darp langs. Dit is een leuke afsluiter van een mooie wandeltocht.

Jammer van de lange geasfalteerde weg door Busselte en de Eursinger binnenes, maar dit kon niet anders. Desondanks heb ik genoten van het bos en de fraaie vergezichten. Ik geef Rap Rondje Darp:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
9 km

Startpunt
Cafetaria ’t Buitenbeentje
Linthorst Homanstraat 22a
7973 KG Darp

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Cafetaria ’t Buitenbeentje

Bron
Rappe Rondjes

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG