Menu Sluiten

Weg van Uffelte

Oerlandschap • Stuifzandbos • Groot ven • Savannegevoel

Een wandelroute door het eeuwenoude landschap rondom Uffelte. Je komt door het heuvelige stuifbos van Oosterzand, het grote heidegebied Holtingerveld met het grootste ven Brandeveen en terug over de Noordes van Uffelte. En dat alles in ‘slechts’ 10 km.

Brede zandpaden

Terwijl we vanaf Uffelte over onverharde paden naar het bos Oosterzand dwalen, hebben we verrassend mooie doorkijkjes. In de toppen van een dikke boom is een grote boomhut. 

Brede zandpaden wandelroute Uffelte

Bos Oosterzand

Het bos Oosterzand is een echt stuifzandbos, waarvan de heuvels nog zichtbaar zijn tussen de vele hoge naaldbomen. We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar wat nu een leefgebied is voor de vele spechten was 150 jaar geleden nog woest en leeg.

Bos Oosterzand met hoge dennen.

Frisgroene mossen

Sommige delen in het bos blijven lang nat, waardoor de bodem onder lange dennen bedekt is met een frisgroen tapijt van mos.

Frisgroen mos op de bodem in Oosterzand Uffelte

Bosweide Uffelte

Vanaf een heuvel aanschouwen we beneden de Bosweide. Deze verrassend mooie open plek is ontstaan als uitgeveende veenplas. Door de weide kronkelde ooit een, nu drooggevallen, beekje.

Bosweide Uffelte

Brandeveen

In het gebied liggen prachtige vennen verspreid, wat een paradijs is voor vogels. Het grootste ven is Brandeveen. Wij wandelen naar een punt vanwaar we fantastisch uitzicht hebben over de veenplas. Voor ons ligt een klein eilandje in het water. Wauw, wat is het hier mooi.

Brandeveel Holtingerveld Uffelte

Productiebos Uffelte

Het ven blijft steeds dichtbij. We volgen het smalle kronkelende pad langs het water en ondertussen geniete we van de mooie doorkijkjes. De bossen zijn in gebruik geweest als productiebos, maar sinds de jaren negentig wordt er selectief gekapt en krijgen nieuwe soorten kans. 

Brandeveen Uffelte

Booys Veen

Verderop in het bos ligt Booys Veen, een kleiner ven, maar niet minder mooi.

Booys Veen Uffelte

Grote èn kleine grazers

We hadden al meerdere grote hopen drollen gezien en later zien we dan ook de ‘eigenaren’ van deze hopen mest. We ontmoeten meerdere schotse hooglanders, een enkeling steekt zelfs het pad vlak voor over. Iets verderop staren twee nieuwsgierige kalven ons aan. Deze grazers zorgen ervoor dat jonge bomen en struiken geen kans krijgen.

Schotse hooglanders Holtingerveld Uffelte

Holtingerveld

En dan staan we aan de rand van een immens groot heideveld, waar de dopheide wordt overwoekerd door het pijpenstrootje. Met het goudgele gras, blauwe lucht en de zon is dit een plaatje. Het lijkt wel een savanne midden in Drenthe. We hebben het hele gebied voor ons alleen.

Holtingerveld
Holtingerveld is gevormd door ijs en oorlog. Zo’n 10.000 jaar geleden zwierven hier ook al mensen rond. Doordat dit gebied nauwelijks is ontgonnen, bleef het karakter van het landschap grotendeels in stand. In de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog is het gebied intensief gebombardeerd. Ook had de Duitse bezetter er een groot vliegveld.

Holtingerveld Uffelte

De Noordes van Uffelte

We krijgen nog een stukje bos en het laatste deel van de route lopen we over de bollende Noordes terug naar Uffelte.

De Noordes Uffelte

Wij hebben genoten van het afwisselend landschap en de enorme rust. We geven de route:


Wandelroute Uffelte
PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 km

Startpunt
Wegrestaurant Frederikshaven
Rijksweg 41
7975 RV Uffelte

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Geen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Holtingerveld

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG