Menu Sluiten

Weg van Fochteloërveen

Uniek hoogveen • Nat en ruig gebied • Prachtige vennen • Bonghaarpad

Deze wandelroute gaat door het bijzondere hoogveen van natuurgebied Fochteloërveen. Hier is het genieten van de rust en de uitgestrekte vergezichten in het landschap. Met een beetje geluk zie je een zonnende adder of kraanvogel.

Sprookjesachtig mooi

We beginnen met een klein ommetje vanaf het voormalige bezoekerscentrum Fochteloërveen van Natuurmonumenten, voordat we een stuk moeten wandelen over de doorgaande weg. Hier maken we onze eerste wauw-kreetjes. Sommige delen van het landschap zijn nog bedekt met een laagje rijp, waardoor het is alsof we zo het sprookje Frozen zijn binnengelopen.

Amfibieëntunnel

We hebben een schitterend uitzicht aan beide kanten van de rustige smalle weg. Het veen staat behoorlijk onder water en met het goudgele pijpenstro en de strakblauwe lucht is het een plaatje. Er is hier ook aan de padden gedacht. Om de honderd meter wandelen we over een speciale oversteekplaats voor amfibieën, bijvoorbeeld padden. De padden kunnen op een veilige manier onder de weg door en lopen niet het gevaar om te worden doodgereden.

Grasdijk aan de rand van Fochteloërveen

We wandelen verder over een grasdijk langs het natuurgebied. Het bankje direct aan het begin van de dijk is helaas bezet, maar heel begrijpelijk. Want vanaf de dijk heb je een schitterend uitzicht over de natte gebieden.

Fochteloërveen en Natuurmonumenten
Het scheelde maar weinig of het Fochteloërveen was net als andere veengebieden verdwenen, want in dit gebied is ook op grote schaal veen afgegraven en tot turf gestookt. Hierdoor verdween op de meeste plekken in Nederland het veen. Voor Natuurmonumenten was dit reden om in 1938 de eerste 200 hectare in het Fochteloërveen te kopen.

Omleiding i.v.m. natuurherstel

We moeten een stukje omlopen. Natuurmonumenten is begonnen met natuurherstel, dat enige jaren zal duren. Deze korte omleiding is alleen op werkdagen, zodat in het weekend de wandelroute Weg van Fochteloërveen gewoon te lopen is. Wil je meer lezen over dit project? Ga dan naar de pagina van Natuurmonomenten.

Bos Kop van Drenthe

We verlaten het hoogveen van Fochteloërveen en steken het bos van Kop van Drenthe in. Hier belanden we in een compleet andere wereld. Van een uitgestrekte vlakte waar we tot ver kunnen kijken, worden we nu omringd door voornamelijk eiken en beuken. We lopen langs een stroom en steken via een plankenbrug het water over.

Dennenbos

Het lijkt alsof het watertje een grens is tussen loof- en dennenbos. Aan de overkant is een dennenbos. Ondanks dat de zon volop schijnt, is het hier een stuk donkerder.

Observatiepunt Bonghaar cirkel

Weer op het hoogveen beland ligt halverwege het observatiepunt Bonghaar, dat bestaat uit een metalen cirkel met bankjes. Hier kun je boven het veenwater tussen het pijpenstro je lunch nuttigen.

Struinpad dwars door het hoogveen

Het wandelpad Bonghaar is misschien wel het mooiste gedeelte van de wandeling. Hier lopen we over een gedeeltelijk afgegraven hoogveen dat hier ongeveer een halve meter dik is. Het hooggelegen pad zorgt ervoor dat we droog door het kletsnatte hoogveen komen. Van de tegemoetkomende wandelaars zien we de koppies net boven het gras uitsteken. Over en weer wordt er gevraagd of het pad verderop begaanbaar is en dat is het geval. Wat hebben wij mazzel, want bij nat weer schijn je toch echt laarzen nodig te hebben. In de zomer kun je op dit wandelpad een adder zien liggen die zich opwarmt in de zon.

Pijpenstrootje

Het pijpenstrootje is ook in het hoogveen de overheersende plantensoort geworden. Overal om ons heen zien we de strogele halmen. Natuurmonumenten probeert het aandeel pijpenstrootje te verminderen en de groei van veenmossen te bevorderen.

Groot ven

Het laatste stukje van Het Bonghaar wandelpad gaat langs één van de vele vennen die het gebied rijk is. Wat is het hier met de zon genieten.

Vogelkijkhut Fochteloërveen

Wij gaan rechtsaf, terug naar de parkeerplaats. Maar een klein eindje naar links ligt de vogelkijkhut Fochteloërveen. Als je geluk hebt zie je vanaf hier kraanvogels in de Brunstingerplas. Wij hebben geen tijd meer, maar we komen zeker terug, want er is hier nog zoveel meer te zien.

Ondanks de weg en een redelijk druk fietspad is het fantastisch in het Fochteloërveen. Het is geen moment saai, er is zoveel te zien. Denk alleen al aan de verschillende kleuren in het veengebied, dat in ieder seizoen anders is. Wij geven de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11,5 km

Startpunt
P-plaats Fochteloërveen
Fochteloërveen 10
8428 RR Fochteloo

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Geen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Natuurmonumenten

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *