Menu Sluiten

Weg van Vledder

Landgoederen • Heide • Vennen • Koloniewoningen

Een afwisselende wandelroute door bossen rondom Vledder en over landgoederen en verschillende vennetjes, waaronder de Mannespoel, Blauwe Gat.


De zon schijnt volop als ik met mijn auto arriveer bij dagcamping Vledder. Ik steek het smalle landweggetje over en het begin is al genieten. Ik struin over een groot heideveld met veel gekapte en dode bomen. Één boom is volledig gespleten. Een kudde schapen graast op een afgebakend deel.

In het bos van Landgoed Boschoord staan de diepe greppels tussen de hoge dennen vol water vanwege de vele regen van de laatste dagen.

Landgoed Boschoord
In de periode 1860 tot 1890 zijn er naaldbossen op heidevelden en zandverstuivingen aangelegd. Later is een klein deel van het productiebos gekapt en omgevormd tot vochtige heide en hoogveentjes. Waardevolle bomen zijn blijven staan. Het water wordt nu beter vastgehouden en de oorspronkelijke natuur krijgt weer de ruimte.

Koloniewoningen

Ik ga de Jongkindt Conincklaan in, een brede zandweg met in het verlengde een fietspad. Jongkindt Coninck was van 1859 tot 1876 directeur van de Maatschappij van Weldadigheid. Toen Boschoord op zijn hoogtepunt was, stonden er ongeveer 25 woningen. Twee tegenover elkaar staande koloniehuisjes (nummers 5 en 8) staan op de Monumentenlijst.

Geïnteresseerden in de Kolonie van Weldadigheid kunnen hier eventueel rechtsaf slaan. In de Schoollaan staan nog een aantal aantrekkelijke koloniehuisjes en het schooltje Boschoord.

Het brede zandpad op het landgoed wordt aan beide zijden omgeven door oude statige beuken. Tussendoor zijn veel open stukken in het bos, waar runderen of paarden grazen. Een idyllisch plaatje.

Op het eind van het landweggetje Werkhorstlaan staat de boerderij van familie Bethlehem. Op hun hoeve De Werkhorst is een boerderijwinkel en een gezellig terras waar de kippen gezellig om je heen lopen te keutelen.

Mannespoel en Blauwe Gat

Mannespoel en het Blauwe Gat zijn de grootste vennen op het Landgoed Vledderhof. Op het landgoed liggen meerdere vennen verscholen in de heide, maar van de kleine vennetjes is weinig te zien. Het pijpenstrootje heeft ook hier de overhand gekregen. Plotseling steekt een ree vlak voor mij het pad over en verdwijnt in een flits in de bossen. Helaas ging het te snel om een foto te maken.

Landgoed Vledderhof en Vincent van Gogh
Landgoed Vledderhof is rond 1740 ontstaan en geheel gerestaureerd. De rustzoekende Vincent van Gogh was lyrisch over dit Drentse landschap. Hij schreef zijn broer Theo: “Ik ben in een prachtig land”.

Moeras

Verderop in het bos word ik verrast. Veel bomen en struiken staan letterlijk in het water. Ik waan mij heel even in een moerasgebied. Voor mij is dit het mooiste stukje van de wandeling.

Wandelroute Weg van Vledder heeft veel rechte paden met oude hoge beuken. Hoofdzakelijk onverharde paden met mooie doorkijkjes naar kleine weilanden in het bos met schapen, paarden en runderen. Al met al zeer afwisselend. Aantal sterren die ik geef:

wandelroute Vledder
PRAKTISCHE INFO
Afstand
12 km

Startpunt
Dagcamping Vledderhof
Solweg
8381 XR Vledder

Honden
Aangelijnd toegestaan

Horeca
Hoeve de Werkhorst

Begaanbaarheid paden
De paden zijn goed begaanbaar.

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Drents Friese Wold

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG