Menu Sluiten

Weg van Wateren

Ruige natuur • Eindeloze bossen • Heidevelden • Vennen

Een afwisselende en avontuurlijke wandelroute van 11 km vanuit Wateren door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Ondanks de rommelige natuur en veel gekapte bomen zijn er ook sprookjesachtige stukjes te ontdekken.

Blaffende honden bijten niet

Al vrij snel na de start van de wandeling horen we een luid geblaf. En dat midden in het bos. We weten dat er geen bewoning in het bos is, dus gaan we er vanuit dat iemand met zijn hond aan het wandelen is. Maar even later blijkt dat er een stuk bos omheind is waarbinnen twee grote witte Italiaanse berghonden ‘de wacht’ houden. Hun doel is het beschermen van schapen en geiten tegen honden, vossen en wolven. Op 3 september 2022 verscheen er een artikel in de Telegraaf over deze twee prachtige beschermingshonden.

Blaffende Italiaanse berghond

Massale bomenkap Drents-Friese Wold

Midden op de hei zijn veel naaldbomen gekapt. We zien ook dikke stammen en vinden dat toch wel jammer. Staatsbosbeheer wil de bossen in het Drents-Friese Wold weer aantrekkelijk maken voor dieren, planten en mensen. Door open plekken te creëren krijgen loofbomen meer ruimte en wordt het bos gevarieerder. Wil jij meer lezen over het natuurbeheer in het Drents-Friese Wold? Ga dan naar de site van Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Massale bomenkap op heidevelden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Drents-Friese Wold
Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt één van de grootste natuurgebieden van Nederland, het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het gebied bestaat uit ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. De basis voor dit landschap is gelegd in de ijstijden. Door smeltwater ontstonden hier en daar vennen en plassen. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is aangewezen als Natura2000 gebied.

Het Drents-Friese Wold wordt avontuurlijker en natuurlijker

Alle werkzaamheden dragen bij aan het wilderniskarakter dat versterkt moet worden, want dit unieke gebied is één van de weinige gebieden waar je nog echte wildernis kunt ervaren. Wild zijn wij niet tegengekomen, maar ruig en avontuurlijk, door de vele bomen op de wandelpaden, is het er in ieder geval wel.

Geknakte boom naast smal wandelpad en afrastering in het bos van het Drents-Friese Wold

Meeuwenpoel

Het grote ven de Meeuwenpoel ligt nagenoeg droog op de hei in het enorme Drents-Friese Wold. Maar niet getreurd, er liggen nog meerdere vennen op deze wandelroute.

Ven de Meeuwenpool ligt droog.

Weidse uitzichten

Op een grote open vlakte, waar wij tot ver kunnen kijken, rukken jonge boompjes al weer op. Ergens voelt dit vreemd, omdat op andere plaatsen juist ontzettend veel bomen zijn gekapt. Terwijl we ons verwonderen over het ruige landschap rijdt een authentiek paardenspan ons voorbij.

Groot uitgestrekt heideveld op het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Fusillade-plaats gevangenen Tweede Wereldoorlog

Een zwart-witte grenspaal vertelt ons dat we inmiddels Friesland zijn binnengewandeld. Net over de provinciegrens staat een witte kruis met de tekst ‘fusilladeplaats 3 gevangen, 10 april 1945’. Onderzoek op het internet levert helaas niets op.

Klein wit kruis met de tekst ‘fusilladeplaats 3 gevangen, 10 april 1945’.

Het Groote Veen

Op ’t Groote Veen is het druk met tieners. Ook zien we een auto van Staatsbosbeheer. We gaan er vanuit dat ze bezig zijn met een schoolopdracht. Halverwege het “veen” ligt een plas die wel goed gevuld is met water, waarin wolken prachtig weerkaatsen. Een heerlijk idyllisch plekje.

Moerasgebied het Groote Veen.

Paddenstoelen

We verlaten eindelijk de lange brede zandpaden en steken een smal kronkelend pad in. Hier volgen we een deel van de gemarkeerde gele route. Tot zover is het prima te wandelen en is het genieten. Deze smalle kronkelende paadjes zijn de wandelpaadjes die wij prachtig vinden en waar wij ons één voelen met de natuur. Hier zien we ook de meeste en mooiste paddenstoelen.

Smal wandelpad met metershoge naaldbomen op de achtergrond.

Ondoorgrondelijke wegen van Staatsbosbeheer

Daar waar de gele markering afbuigt moeten wij rechtdoor. Maar het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt. Een boom ligt midden over het pad en naast ons hangt de afrastering slap over de grond. Wat is nu de bedoeling van Staatsbosbeheer? Willen ze deze fantastische wandelpaden werkelijk afsluiten, zodat de wandelaar ‘gedwongen’ wordt om over de minder interessante brede paden naast het fietspad te moeten lopen? Want de omliggende paden zien er net zo uit, met gekapte bomen dwars over de paden. Er blijft dus weinig over dan doorlopen. Wij vinden dit trouwens geen probleem, we houden wel van een beetje avontuur.

Smal kronkelpaadje door open gebied met ernaast laag hangende afrastering.

Dreighouding stinkende kortschildkever

Midden in het donkere bos zie ik ineens een stinkende kortschildkever. Dit beestje is te herkennen aan een gitzwarte kleur en langgerekt lichaam. Hij voelt zich zo bedreigd dat hij de staart, net als bij een schorpioen, naar voren kromt. Ook scheidt de staart een witte vloeistof af, waaraan hij zijn naam te danken heeft. En dat allemaal terwijl wij slechts een foto willen maken. We laten het arme beestje dan ook maar snel met rust.

Dreighouding stinkende kortschildkever

De Ganzenpoel

Het laatste gedeelte van de route gaat langs het grote ven Ganzenpoel. Vlakbij de poel staan dikke oude eiken. Misschien is dit naast de vele schitterende paddenstoelen en de kortschildkever wel het mooiste van de route. Vlak voor het hek gaan wij verder langs de afrastering terug naar de parkeerplaats.

Helder water van het grote ven Ganzenpoel waarin wolken spiegelen.

De wandeling zit erop. Door de rechte wandelpaden en vele gekapte bomen vonden wij dit niet het mooiste gedeelte van het Drents-Friese Wold, maar wij zijn benieuwd hoe het bos bij Wateren zich over 5 jaar hersteld heeft. Ik geef deze route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
10,6 km

Startpunt
P-plaats De Stoevert
De Stoevert
Wateren

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Geen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Gebied
NP Drents-Friese Wold

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG