Menu Sluiten

Friese Woudenpad etappe 8

Boijl – Wilhelminaoord

Drents-Friese Wold • Vennen • Heide • Boerenland

Etappe 8 van het Friese Woudenpad gaat van Boijl naar Wilhelminaoord. De wandelroute is erg afwisselend. Je wandelt langs verschillende landschappen, zoals langgerekt lint van bossen met heide en vennetjes wordt afgewisseld met boerenland. Wilhelminaoord is in 1818 opgericht door de Maatschappij van Weldaldigheid om kansarme mensen uit grote steden te beschermen tegen armoede.

Friese Woudenpad
Friese Woudenpad (LAW 1-1) is de opvolger van het Zevenwoudenpad en koppelt de Nationale Parken Lauwersmeer, Friese Wouden, Drents-Friese Wold en de Weerribben aan elkaar. Volgens de makers van het pad is het daarmee één van de mooiste LAW’s in Nederland.

Kerk en klokkenstoel Boijl

De wandeling begint bij de hervormde kerk in Boijl. Bij de kerk staat een vrijstaande klokkenstoel, één van de vele die Friesland nog rijk is. Waarschijnlijk waren bepaalde gebieden in Friesland te arm, of de gemeenschappen te klein, om een kerk te bouwen.

Hervormde kerk en klokkenstoel Boijl

Boschoordweg Boijl

Het miezelt een beetje als ik de eerste 1,5 kilometers over de Boschoordweg loop, maar echt vervelend is het niet. Er is weinig autoverkeer en drie kleurrijke vlaggen wapperen vrolijk in een weiland. Het landschap verandert, weilanden gaan over in bosperceeltjes en ik passeer inmiddels de provinciegrens met Drenthe.

Landgoed Boschoord

Ik verlaat de bebouwing van Boijl en wandel de bossen van Landgoed Boschoord in. Het bos is gemengd. In het begin een aantal mooie beuken en later hoge dunne dennen. De lucht breekt helemaal open en de zon schijnt door de kale boomtakken op een aantal kleine heideveldjes.

Wandelen Landgoed Boschoord

Turfpad Vledderveen

Na een greppel en slootstuw verlaat ik het bos en ga verder over Turfpad, een mooi landelijk pad. De naam zegt het al: in deze omgeving is vroeger veel turf afgegraven. Het landschap bestaat nu uit frisgroene weilanden, omzoomd met houtwallen. 

Friese Woudenpad etappe 08: Boijl - Wilhelminaoord

Bossen van Drents-Friese Wold

Na boerenland is er weer bos. Nu door de bossen van het Drents-Friese Wold. Tussen de hoge dennen liggen her en der kleine heideveldjes en vennetjes. Het is wel merkbaar dat het de afgelopen dagen ontzettend veel heeft geregend, want één van de brede paden is zo modderig dat ik besluit om over het naastliggend fietspad te wandelen.

Modderig pad in het Drents-Friese Wold

Pingoruïne Blauwe Gat

Een van de vennen in het Drents-Friese Wold is het Blauwe Gat. Eigenlijk is dit geen ven, maar een pingoruïne. Rondom het water staan voldoende bankjes.

Pingoruïne Blauwe Gat

Vledderveld

Op het Vledderveld is het tijd voor de broodjes en een kop koffie. Ik ben blij dat ik mijn ‘zitmat’ heb meegenomen, want het bankje is kletsnat. Maar wat is het hier heerlijk, het zonnetje schijnt en ik kijk uit op een klein heideveld. Het is er doodstil. Tja, zo’n mooi plekje heb je niet in een restaurant.

Vledderveld

Bouwwerken in het bos

Ik zie de laatste tijd veel ‘bouwwerkjes’ in het bos. Ze bestaan uit schuin tegen elkaar geplaatste takken. Zoveel dat ik mij afvraag of deze met een bedoeling door het Staatsbosbeheer zijn geplaatst?

Koloniekerkje Wilhelminaoord

Via een kronkelend bospaadje kom ik uit bij het koloniekerkje in Wilhelminaoord. Het kerkje, in 1851 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid, is nu een unieke locatie voor bruiloften, jubilea en andere gelegenheden. De deur staat uitnodigend open en ik neem binnen even een kijkje. Het interieur valt mij echter een beetje tegen, al weet ik niet wat ik precies verwacht had.

Koloniekerk Wilhelminaoord

Wandelgids Friese Woudenpad

Alvast voor- of nagenieten van Het Friese Woudenpad? Dat kan met deze mooie gids. Het staat boordevol foto’s en achtergrondinformatie. Maar ook: routebeschrijvingen en duidelijke kaarten.

BESTEL GIDS BIJ GO ->

Ik vond de 8e etappe van het Friese Woudenpad erg afwisselend. Verschillende landschappen kwamen voorbij. Zo was er tijdens de wandelroute veel bos, maar ook heide, vennetjes en boerenland. Ook deze etappe is weer rustig en stil. Helaas zijn sommige stukken slecht bewegwijzerd. Ik geef deze etappe:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11,2 km

Startpunt
Hervormde kerk Boijl
Boijlerweg 87
8392 NC Boijl

Eindpunt
Snackpoint Het Luifeltje
Kon. Wilhelminaweg 48A
8384 CH Wilhelminaoord

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Wilhelminaoord

Bron
Friese Woudenpad

Mijn waardering
LINKS
NP Drents-Friese Wold

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG