Menu Sluiten

Weg van Lemelerberg

Waanzinnige uitzichten • Volledig onverhard • Monument de Leeuw • De Dikke steen

Deze wandelroute begint op de parkeerplaats bij natuurcamping de Lemeler Esch en gaat over de toppen Archemerberg (78 m) en Lemelerberg (66 m). Onderweg zijn er meerdere waanzinnige uitzichten. Op de Lemelerberg staat het hoge monument de Leeuw.

Natuurcamping de Lemeler Esch

Natuurcamping de Lemeler Esch is een schitterende uitvalsbasis voor wandelingen. Vanaf hier wandel ik het bos in.

Heide

Na een paar honderd meter struinen over smalle bospaden zie ik al wat bloeiende heide. Dit is nog maar het begin. Eenmaal het bos uit, zie ik pas hoe waanzinnig mooi de bloeiende heide hier is. De Archemerberg wacht al op mij en ik wandel dan ook gestaag door.

Ontstaan Lemelerberg en Archemerberg
Volgens een volkslegende zijn de bergen ontstaan doordat een reus met een zak vol zand tijdens het oversteken van de Vecht struikelde. Hierdoor verloor hij een grote hoop zand. Maar reuzen bestaan niet. De bergen zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien (230.000-130.000 v. Chr.).

Herstel heidelandschap Lemelerberg

In Overijssel is veel heide verdwenen, bijna 90 procent! Gelukkig zijn de heidegebieden door de Europese Unie aangewezen als Natura 2000, zo ook de Lemelerberg. Een aantal jaren geleden is al veel bos verwijderd. Het is de bedoeling dat alle kleine heideveldjes worden samengebracht tot één aaneengesloten heidegebied met zandverstuivingen, jeneverbessen en heidevennetjes. Dat wordt nog meer genieten dus van deze paarse parel.

Archemerberg

Na een stijl klimmetje arriveer ik op het hoogste punt van Overijssel, de 78 meter hoge Archemerberg. Wat een uitzicht. In de verte zie ik vierkante kaveltjes liggen. Het is nog vroeg, waardoor het nog heerlijk rustig is.

Plat Nederland

Ik wandel de berg af en het landschap is weer kaal en plat. Ik schiet een leuke bomenlaan in aan de rand van het bos. Weilanden worden afgegraven en ‘omgetoverd’ tot nieuwe natuur.

Bos

Na de warmte op de heide is er eindelijk wat verkoeling in de bossen. Maar niet voor lang.

Lemelerberg

Onder de top van de Lemelerberg staat een prachtige oude klimboom. Voel je weer even kind en maak die klim en een foto en dan weer door.

Slapende elf

Onder een bosje, een beetje verstopt, ligt een elf te slapen. Ik hou mij muisstil en sluip er omheen om weer door te lopen.

Monument de Leeuw bij park 1813

Op de top van de Lemelerberg houdt een statige leeuw zicht over alles wat er om hem heen gebeurt. Het monument de Leeuw is in 1913 opgericht ter herinnering aan de honderdjarige onafhankelijkheid van Nederland. Het is hier gezellig druk.

Vele uitzichtpunten Lemelerberg

Als je denkt dat je na de Archemerberg en de Lemelerberg alle uitzichten hebt gehad, dan heb je het mis. Er volgen nog een aantal schitterende uitzichtpunten, zoals Panoramahoogte. Het houdt niet op en het blijft, ondanks de warmte, enorm genieten.

De Dikke Steen Lemelerberg

Ik wandel verder over het paarse tapijt naar de Dikke Steen. Deze gigantische zwerfkei ligt in een kuil tussen de Lemelerberg en de Archemerberg en is 150.000 jaar geleden vanuit Scandinavië door metersdikke gletsjers naar Nederland geduwd. De foto is helaas mislukt.

Nog een laatste stukje bos alvorens ik terug ben op de Lemeler Esch. Bij de boscafé is mogelijkheid om een hapje en/of een drankje te nuttigen.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11,7 km

Startpunt
De Lemeler Esch natuurcamping
Lemelerweg 16
8148 PC, Lemele

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Boscafé de Lemeler Esch

Bron
Weg van Wandelen

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG