Menu Sluiten

Liberation walk Nijverdal

NP Sallandse Heuvelrug • Schaapskooi • Overblijfselen oorlog en de bevrijding

Liberation Walk is een historische wandelroute door Nijverdal en het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Hier vindt je overblijfselen die herinneren aan de oorlog en de bevrijding.

Het is een stralende zondagochtend als ik met de trein arriveer op het station van Nijverdal. Hier begint mijn wandeling voor vandaag. Ik loop een klein stukje door het gezellige centrum.

Bos met hondenlosloopgebied

Aan de rand van de buitenwijken van Nijverdal begint het natuurgebied Sallandse Heuvelrug al. Het eerste gedeelte van het bos is een losloopgebied voor honden.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Na het relatief rustige bos beland ik bij het enorm drukke Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Het is het startpunt voor wandelaars en fietsers. Bovenop het gebouw staat een enorme opvallende koepel van de Sterrenwacht Hellendoorn. Naast Staatsbosbeheer en de Sterrenwacht Hellendoorn houdt ook het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), het Centrum voor Natuur en Milieu-educatie en het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug hier kantoor. Meer informatie: http://www.sallandseheuvelrug.nl

Schaapskooi Twilhaar

Middenin het bos ligt de grote schaapskooi Twilhaar. Na jarenlange afwezigheid is er sinds 1977 weer een schaapskudde en een herder. Dit alles onder het toeziend oog van de Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug. De schapen staan vandaag buiten bij de kooi te blaten in plaats van op de hei van de mooie Sallandse Heuvelrug.

Monument Rijkswerkkamp Twilhaar

Vlakbij de schaapskooi is het monument Rijkswerkkamp Twilhaar. De contouren van het kamp zijn zichtbaar gemaakt. Het bestaat uit twee bronzen fotolijsten, met daarin foto’s van de joodse mannen die hier werden gegijzeld. De linker foto laat de mannen duidelijk zien, in de rechter zijn ze vervaagd. Dit monument wil de vervagende herinnering aan de joodse dwangarbeiders van het werkkamp levend houden.

Kamp Twilhaar
Kamp Twilhaar was een werkkamp dat bedoeld was om werkloze mannen aan het werk te zetten op de Sallandse Heuvelrug. In 1942 werd het een joods werkkamp. Een kleine honderd joodse mannen, voornamelijk afkomstig uit Groningen, werden hier door de bezetter gegijzeld en via Westerbork afgevoerd naar de vernietigingskampen in Oost-Europa. Daar zijn zij bijna allen vermoord. Meer informatie op www.werkkamptwilhaar.nl

Woeste grond

De woeste grond is ontgonnen en heide is ervoor in de plaats gekomen. Ik ben beland op de prachtige heuvelachtige Sallandse Heuvelrug, alwaar ik tot in de verte kan kijken. Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste gebieden van Nederland. Brede zandpaden worden afgewisseld met smalle kronkelende paadjes tussen de heide.

Verschillende soorten wandelaars

Ik kom hier allerlei soorten wandelaars tegen: een vrouw die zich met haar rollator op een zandpad begeeft, jonge en oude stelletjes en twee sportieve jonge moeders met kind in een draagzak. Voor mij een momentje terug in de tijd. Zo liep ik ruim twintig jaar geleden met één van mijn kinderen.

Nijverdal

Na de heide volgt een stuk langs de bosrand met zicht op Nijverdal. Het is nu best druk in het bos en het gezellige centrum. Ik ben net op tijd om mijn trein te halen voor de terugreis.

Ondanks de stukken door de woonwijken vond ik dit een mooie route. Vanaf het station is het ‘slechts’ 1,5 km en dan zit je al in een prachtige omgeving.  Ik geef deze route:

Wandelkaart Sallandse Heuvelrug

PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 km

Startpunt
Treinstation Nijverdal
Nijverdal

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Nijverdal

Bron
Sallandse Heuvelrug

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG