Menu Sluiten

Vuurtorenpad

Replica oude vuurtoren • Zuiderzeestad Blokzijl • Polderlandschap • Schokbetonschuren

Vuurtorenpad is een afwisselende kuierroute door het Noordoostpolder-landschap en het historisch stadje Blokzijl. Tijdens deze wandeling kom je langs een replica van de oude vuurtoren van Blokzijl en breng je een bezoek aan een echte Nederlandse wijngaard op de bodem van de voormalige Zuiderzee. De wandeltocht eindigt in het oude handelsstadje Blokzijl.

Groene routebordjes met witte voetjes

Het informatiebord vertelt ons dat de route wordt aangeduid met groen met daarin twee witte voetjes. Direct in het begin is er geen paal te vinden met deze aanduiding, maar later is de route goed te volgen.

Eerste boerderij Noordoostpolder

Al vrij snel na het verlaten van de parkeerplaats lopen we over een mooie singel, met zeker twintig soorten bomen, struiken en bloemen. Het is het boerenbedrijf van Marsman van Eko-boerderij ‘de Eerste’. Deze boerderij was de eerste boerderij die is gebouwd in de Noordoostpolder.

Blokzijlerzand

We wandelen veel over boerenakkers. De meesten zijn keurig aangeharkt en liggen er nog kaal bij, wat een desolaat uiterlijk geeft. Sommige akkers zijn geploegd in kaarsrechte dijkjes. Hoe krijgen ze dit toch zo? Zijn het de aliens die dit doen? 

Authentieke schokbeton-schuren

Aan de drukke doorgaande weg staan een aantal boerenbedrijven met de voor Flevoland zo kenmerkende schokbetonschuren.

Schokbeton- of montageschuren
De Duitsers hadden in de oorlog ons land leeg geplunderd en de bouwmaterialenindustrie was grotendeels vernield. Er was een enorm materiaaltekort. De schokbetonschuren bestaat uit geprefabriceerde onderdelen van schokbeton, een betonsoort waarvoor een hoogwaardig betonverdichtingsprocedé is gebruikt. Hierdoor is het zeer compact en anderhalf keer sterker dan gewoon beton. In drie dagen tijd kon een team van zes man een montageschuur in elkaar zetten. In 1948 werd toestemming gegeven voor een eerste serie schuren. De bouw van de eerste schuur bedroeg totaal negen weken. De overheid bepaalde wat voor schuur de pachter kreeg. De bouwkosten bedroegen in 1949 ongeveer ƒ58.000,- (ca.€ 26.320,-).

Boerenwinkeltjes

Bij een aantal boerenbedrijven zijn kleine winkeltjes waar je streekprodukten kunt kopen zoals vruchtensap en de Blokzijler brok.

Tulpenpluktuin De Wijde Blik

Bij familie Daniels/Kolk kun je voor een klein bedrag zelf je tulpen plukken. Kleine kinderen rennen uitgelaten over de smalle paadjes tussen de felgekleurde tulpen, terwijl de ouders de bloemen plukken. Een mooi plaatje. Midden in de bollenvelden staat een kleine houten uitkijktoren.

Wijngaard Maronesse

We komen langs een heuse wijngaard in de polder. Hier staan diverse rode en witte druivenrassen. Op het einde van de wijngaard kunnen wij geen routebordje vinden, maar rechtdoor is geen optie. Dan maar over een zeer smal pad langs de wijnstokken en zo komen we weer uit bij het fietspad.

Steenwijkertocht

De route gaat verder over een boerenerf met een bord met ‘verboden toegang’. We moeten hier echter langs en het pad liggen. We negeren het bord en komen uit bij de Steenwijkertocht. Er zijn in totaal 1200 kilometer vaarten en tochten en 5000 kilometer sloten! Het ondiepe water is het leefgebied van waterdiertjes.

Oude vuurtoren Blokzijl

In de verte zien we de kleine vuurtoren al staan op een bult keien. Aangekomen klimmen we op het mini vuurtorentje. Het is een replica van de voormalige vuurtoren die de boten het toenmalige handelsstadje Blokzijl binnen loodsten. Het stond op een strekdam van 1800 meter lang. Toen de Noordoostpolder werd aangelegd kwam deze strekdam droog te vallen en verloor de vuurtoren haar functie. Het lichtbaken is in 1942 opgeblazen en de strekdam afgegraven.

Tulpenveld

We waren speciaal voor de tulpenvelden gekomen, maar pas na 7 kilometer zien we het eerste echte bollenveld met tulpen die kleuren in roze, paars en oranje. Toch nog een beetje kleur in het zo verlaten landschap.

Dijk Vollenhoverkanaal

Nog een stukje over de dijk langs het Vollenhoverkanaal naar Blokzijl. Het is hier druk met fietsers. Als we Blokzijl naderen zien we de imposante sluisdeuren van de oude zeesluis.

Blokzijl

De route gaat niet door Blokzijl, maar het gezellige stadje ligt zo dichtbij, dat wij het er nog even bij pakken. Aan de haven staan vele monumentale panden. Vanuit dit oude Zuiderzeestadje werd vroeger turf door heel Nederland vervoerd.

Een bijzondere cultuurhistorische route door een soms desolaat landschap. Jammer dat de bordjes niet altijd duidelijk waren. Ik geef de route:

PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 km

Startpunt
Parkeerplaats
Kanaalweg 1
8356 VS Blokzijl

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Wijngaard Maronesse; Blokzijl

Bron
Op de Kuierlatten

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG