Menu Sluiten

Groene Wissel Urk

Oud Vissersdorp Urk • Vuurtoren • Vissersmonument • Urkerbos

Deze Groene Wissel gaat door het oude vissersdorp Urk met schilderachtige steegjes, authentieke visserswoningen, een vuurtoren en het Urkerbos.

Haven Urk

De Groene Wissel Urk start voor mij vanaf de parkeerplaats in de haven van Urk, waar veel zeilboten liggen en de orka vrolijk  water spuit. Ik wandel langs de kade van het oude vissersdorp, waar ik veertig jaren geleden voor het laatst ben geweest. Het is zondag en bijna alles is gesloten, slechts 2 restaurants zijn geopend. Een zeilboot laveert richting de uitgang van de haven, het open water op wat ooit de Zuiderzee was.

Vuurtoren

Aan het einde van de straat zie ik de witte vuurtoren staan. Achter de vuurtoren ligt een anker uit 1615, die waarschijnlijk afkomstig is van de vloot van Michiel de Ruyter. Leuk weetje: dit baken in de nacht is het enige van Nederland waarbij het licht tegen de wijzers van de klok in draait. Op de dijk neem ik de tijd om over het water uit te kijken en te genieten van de prachtige vergezichten over het IJsselmeer.

Urk, het voormalig eiland
Meer dan duizend jaar was Urk een eiland in de Zuiderzee. Het werd voor het eerst genoemd in 966 en later werd het adellijk bezit, totdat Amsterdam het kreeg in 1660. Amsterdam had belangstelling omdat Urk lag aan de drukke scheepvaartroute. Het voormalige eiland was ongeveer 80 hectare groot en bestond uit een hoge keileembult met daarop een paar huizen, een kerk en een vuurbaak. Toen in 1939 de dijk Urk-Lemmer werd gesloten, was Urk eiland af.

Kerkje aan de Zee

Dit mooie kerkje uit 1786 is het oudste gebouw van Urk en staat op het hoogste punt van Flevoland.

Vissersmonument

Tegenover het Kerkje aan de Zee staat het vissersmonument. Het beval de namen van alle verdronken vissers uit Urk. Het standbeeld toont een vrouw die nog eenmaal omkijkt naar zee, vanwaar haar geliefde had moeten komen.

Ginkies

Ik loop verkeerd, waardoor ik beland in de smalle brandgangen, ook wel ginkies genoemd. Deze korte, zeer smalle steegjes werden vroeger veel gebruikt voor allerlei kattenkwaad of om je liefje te zoenen, zoals in het Kauwgomginkie.

Vissershuisjes

In Urk staan nog veel oude vissershuisjes. Typische kenmerken zijn bijvoorbeeld het gevelteken (de makelaar) met het gesloten hart, een voordeur in twee delen en het luik in de gevel van de bovenverdieping, waardoor vissersnetten naar binnen konden worden gehaald.

Urkerbos

Na een lang stuk over de dijk ga ik al snel het Urkerbos in, een bos dat zich kenmerkt door een mengeling van loofbos, dennen en met natuurlijke open plekken. Het is druk in het bos en ik ontmoet veel gezinnen en jonge stelletjes.

21 Kerken

Via de singels, waar een aantal kerken van de 21 kerken staan die Urk rijk is, loop ik naar het beginpunt in de haven.

De route wordt aangegeven met 10 km, maar is volgens de gpx ‘slechts’ 8,3 km. Het stuk door het bos vond ik ietwat saai, maar Urk daarentegen is een leuk oud dorp. Ik geef de route:

PRAKTISCHE INFO
Gebied
Urkerbos

Afstand
10 km

Startpunt
Urk

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Goed te lopen in alle jaargetijden

Horeca
Urk

Bron
Groene Wissel

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG