Menu Sluiten

Weg van Waterloopbos

Een boswandeling door het Rijksmonument Waterloopbos, waar natuur, kunst en techniek samenkomen. Verder gaat de route door het aangrenzende jonge Voorsterbos.


Het Waterloopbos

Het is een dag na de zware storm Eunice als we een wandeling maken door het Rijksmonument Waterloopbos in de Noordoostpolder. In de jaren vijftig zijn hier ruim dertig waterloopkundige modellen aangelegd voor onderzoek. Al direct vanaf de parkeerplaats zien we de imposante Deltagoot liggen, een enorm bouwwerk. In de goot zien we allemaal kleine ‘raampjes’ in een gigantische lange muur. Heel bijzonder.

Wandelroute Waterloopbos Deltagoot
Wandelroute Waterloopbos
Wandelroute Waterloopbos waterloopkundige modellen

Sprookjesbos

Het Waterloopbos is een nat loofbos. Watertjes kronkelen her en der. Veel van de oude onderzoeksmodellen liggen als ruïnes in het bos, overwoekerd met mossen en/of andere planten. Het heeft iets romantisch of misschien kan ik beter zeggen: sprookjesachtigs.

Wandelroute Waterloopbos

Storm Eunice

We zien in het begin al een aantal bomen liggen, geveld door de zware storm Eunice van een dag eerder. Maar verder op de route is de schade pas echt goed zichtbaar. Sommige bomen werden door de val van een andere boom meegenomen, het zogenaamde domino-effect. Een aantal zijn al gezaagd en aan de kant gelegd door de groenvoorziening.

Wandelroute Waterloopbos storm Eunice

Wandeling geschikt voor kinderen

Het Waterloopbos leent zich uitstekend voor een wandeling met (jonge) kinderen. Het is educatief en het bos zelf is sprookjesachtig mooi door de stroompjes, kleine sluisjes en de vele mossen die niet alleen over de grond en omgevallen bomen groeien, maar zelfs bij de stammetjes bij jonge boompjes omhoog. Hierdoor lijkt het alsof er overal mini-dennenboompjes staan. Het lijkt een beetje tropisch, moerassig. Onbeschrijflijk mooi. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de spannende vlonder over het water. Wij zien hier een vader met drie kinderen lopen. Twee rennen uitgelaten over de vlonder. 

Wandelroute Waterloopbos vlonderpaden

In het bos kun je goed zien hoe snel de natuur werkt. Veel modellen zijn compleet overwoekerd door mossen, planten en zelfs bomen. Hierdoor zijn er veel plaatsen ontstaan waar vogels en kleine zoogdieren schuilen.

Geschiedenis Waterloopbos
In het Waterloopbos leerden Nederlanders werken met water. We danken onze wereldwijde bekendheid als waterland aan het onderzoek dat in dit bos heeft plaatsgevonden. Het is een openlucht laboratorium in een polderbos, waar ruim 200 verschillende onderzoeken naar het gedrag van water zijn uitgevoerd. Er zijn restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig. In 1996 sluit het laboratorium. De omwonenden wisten te voorkomen dat het bos ten prooi viel aan een bungalowpark. Eind 2002 kocht Natuurmonumenten deze plek en werd het Waterloopbos veiliggesteld.

Het Voorsterbos

Na het laatste object in het Waterloopbos gaan we het aangrenzend Voorsterbos in. We merken al snel dat dit bos anders is. Het is dichter, waardoor het, mede door de storm, een beetje spookachtig aandoet. Overal liggen omgevallen bomen. Zo moeten we onder een enorm omgevallen den door kruipen. Ook hier zien we op de bodem, net als in het Waterloopbos, veel mossen. Het begint te miezelen, we kijken even achterom en in de verte zien we een enorme donkere lucht. Er is een donderklap, maar gelukkig blijft het daarbij. Nog een laatste sprint over een weiland en voordat het echt begint te plenzen zitten wij gelukkig weer in de auto.

Wandelroute Waterloopbos Voorsterbos

Het Voorsterbos
Het Voorsterbos is in 1944 aangeplant als productiebos en behoort tot één van de oudste bossen van de Noordoostpolder. Door de rijke keileemgrond groeien de bomen als kool en dat maakt dat het bos er ouder uitziet dan het is. Het beheer is in handen van Natuurmonumenten en het wordt omgevormd tot een meer natuurlijk bos.

Boeken over het Waterloopbos

Ben je nieuwsgierig geworden naar de geschiedenis van het Waterloopbos? In onderstaande boeken lees je over het heden, verleden en de toekomst van het Waterloopbos.

Alle foto’s

Horeca
Paviljoen Het Proeflab

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Marknesse of in de buurt van Marknesse? Check dan hier de mogelijkheden. 


10 km rondwandeling
TOP Waterloopbos
Voorsterweg 34
8316PT Marknesse
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG