Menu Sluiten

Seven summits 3: Eyserbos

Eyserbos is één van de seven Summits van the Dutch Mountain Trail. Met deze schitterende rondwandeling bereik je een maximale hoogte van 197 meter. Je wandelt door een alpenwei naar de top van de wielerberg en terug via een omweg met telkens een andere blik op de Eyserberg. Waan je even in het Toscane van Zuid-Limburg.


De Seven Summits zijn rondwandelingen naar de zeven steilste bergtoppen van Zuid-Limburg. Zeven toppen waar je als wandelaar het echte berggevoel kunt ervaren. Beklim ze allemaal in de spannendste rondwandelingen met de meeste bergbeleving! De hellingen zijn pittig en echte kuitenbijters.

Buurtschap Piepert

We verlaten Eys al snel en wandelen over een smal paadje door een weiland. De Eyserbeek kronkelt hier door het vochtige en ruige landschap. We steken het snelstromend beekje over en gaan richting Piepert, een buurtschap dat bestaat uit een handvol huisjes. Het gehucht ligt tegen de helling van de Eyser Heuvelrug.

seven summits Eyserbos Piepert

Eyserberg

We zwoegen door een prachtige alpenwei naar de Eyserberg. Deze berg staat bij de wielrenners bekend als een echte kuitenbijter. Desondanks komen wij ontzettend veel wielrenners tegen.

seven summits Eyserbos

Waanzinnig uitzicht Eyserbos

In het Eyserbos verrast een doorkijkje ons met een waanzinnig uitzicht met een wauwfactor 10. Je kijkt uit op een landschap waarbij je eerder denkt dat je in Toscane bent. Het beeld is zo on-Nederlands. In het nu zo vredig landschap werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten. In het bos hadden de Duitsers zich verscholen in loopgraven.

seven summits Eyserbos

Vallei met weilanden

Een pad slingert door een vallei met weilanden. Wat is het hier mooi. Heel even krijg ik een opwelling om het lied Climb every mountain van the Sound of Music te gaan zingen. Gelukkig remt mijn dochter mij net op tijd af.

seven summits Eyserbos

Verkeerd lopen seven summits

En dan gaat het mis met het volgen van de wandelroute. Wij volgen een platgetrapt graspad, dat dwars door het weiland loopt, naar boven. Andere wandelpaden zien wij op dat moment niet. Een stel dat een tijd lang voor ons liep, komt terug. Zij zijn de weg kwijt. Met zijn vieren volgen we de geschreven routebeschrijving en banen ons uiteindelijk een pad door het hoge mais, inmiddels wetend dat dit niet het goede pad is.

seven summits Eyserbos

Eyserheide

Enfin, uiteindelijk zien we beneden een breed pad liggen. Na wat struinen door het dichte struikgewas zitten we weer goed. We komen uit bij een prachtig witte vakwerkboerderij. In Eyserheide zijn meerdere wijngaarden. Sommige wijngaarden geven rondleidingen.

seven summits Eyserbos

Eenzame paden Eyserheide

Buiten de bebouwde kom gaat een breed pad eerst helemaal omlaag en vervolgens weer helemaal omhoog. Bovenop houden twee bomen de wacht. Het landschap is hier mooi in allerlei vakken getekend.

seven summits Eyserbos

Wijngaardslak

En dan ziet mijn dochter weer een wijngaardslak over de grond kruipen. Deze ‘reuzenslakken’ komen alleen voor in Zuid-Limburg en kunnen een lengte bereiken tot 12 centimeter. Het huisje is tot 5 cm groot. Het dankt zijn naam aan zijn voorkeur voor laaggelegen gronden, zoals bijvoorbeeld wijngaarden.  

seven summits Eyserbos

Wegkruis bij Trintelen

Op deze korte wandelroute zien we veel wegkruizen. Het zijn de sieraden van het heuvellandschap in Limburg. De kleine religieuze gedenktekens zijn kenmerkende elementen van het katholieke geloof en staan op een kruising van wegen en straten. Elk kruisbeeld heeft zijn eigen unieke verhaal. 

seven summits Eyserbos

Lourdesgrot Eys

Deze summit gaat rechtdoor over een pad naar beneden. Wij zijn verbaasd dat de wandelroute niet langs de Lourdesgrot Eys gaat. Wij wijken dan ook even van de route af en nemen bij het witte huis de trap naar beneden en staan een moment stil bij de Lourdesgrot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden ervaren mijnwerkers uit Eys en omgeving schuilkelders uitgehakt in de mergelwanden. Inwoners hebben hier soms dagenlang geschuild tijdens de gevechten tussen de geallieerden. 

seven summits Eyserbos

Routebeschrijving seven summits

De routebeschrijving van de seven summits in het boekje Dutch Mountain Trails is niet altijd even duidelijk. Hierdoor loop je makkelijk verkeerd. De GPX is dus eigenlijk noodzakelijk om de route goed te kunnen volgen. Ook het internetadres om de summits te downloaden klopt niet meer. Het moet zijn: https://www.dmff.eu/dutch-mountain-trail/. En dat terwijl het boekje nog maar 2 jaar oud is!

Seven Summits Eyserbos is een afwisselende rondwandeling met schitterende vergezichten. Bij deze summit waanden wij ons even in het buitenland en ervoeren wij een echt alpengevoel. Ik geef de route:

Wandelgids Dutch Mountain Trail

De seven summits zijn niet gemarkeerd. Je kunt de routes die je wilt gaan lopen alvast lezen in de wandelgids Dutch Mountain Trail.

Alle foto’s

Horeca
Bie de Tantes, Eys

Overnachten
Zoek je een overnachting in Eys? Check dan hier de mogelijkheden. 


seven summits eyserbos
8,7 km rondwandeling
St. Agathakerk
Grachtstraat 2
6287 AG Eys
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Dutch Mountain Trail
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG