Menu Sluiten

Seven summits 6: Kattenroth

Heuvellandschap • Mooie vergezichten • Dassenburchten • Spoorviaduct België

Kattenroth is één van de Seven Summits en een bergrug die de grens vormt tussen Nederland en België. Met deze grensoverschrijdende rondwandeling bereik je een maximale hoogte van maar liefst 209 meter. Beklim de bergtop vanaf de kerk in Noorbeek. Bovenop heb je een weidse blik over de Voerstreek en daal af naar België om vervolgens weer terug te wandelen naar Noorbeek.

De Seven Summits zijn rondwandelingen naar de zeven steilste bergtoppen van Zuid-Limburg. Zeven toppen waar je als wandelaar het echte berggevoel kunt ervaren. Beklim ze allemaal in de spannendste rondwandelingen met de meeste bergbeleving! De hellingen zijn pittig en echte kuitenbijters.

Noorbeek

Summit Kattenroth start bij de Pley in Noorbeek. We lopen het wijndorp uit via een smal rustig asfaltweggetje. In deze lieflijke omgeving zijn ooit de opnames gemaakt voor de populaire serie Dagboek van een herdershond.

seven summits kattenroth

Dassenburchten

Via een zandpaadje klimmen we naar boven en genieten ondertussen van fraaie vergezichten. We wandelen door een holle weg met ontzettend veel dassenburchten. Waarschijnlijk zijn de zwart-wit gestreepte dieren nog in diepe slaap, want het is rondom de huisjes angstvallig stil.

Grens met België

Bij de grens met België staat een kruis, een solitaire boom en een bankje. Na zo’n steile klim is het heerlijk om een rustmomentje te pakken en te genieten van het fraaie uitzicht op Noorbeek onder ons.

seven summits kattenroth
seven summits kattenroth

Kattenroth

Een landelijk asfaltweggetje genaamd Kattenroth geeft aan dat we waarschijnlijk bovenop de bergrug Kattenroth zijn. Kattenroth vormt de natuurlijke grens met België.

seven summits kattenroth

Fraai uitzicht

Een leuk wandelpad kronkelt door een weiland naar beneden. Hier grazen koeien, maar die zien wij niet. Wel zien we in de verte het spoorviaduct en het Belgisch dorp Sint-Martens-Voeren.

seven summits kattenroth

Sint-Martens-Voeren

In Sint Martens Voeren wandelen we langs de kerk en het snelstromend beekje de Voer. Het landschap van deze wandelroute is on-Nederlands, maar ja, we zijn nu ook niet meer in Nederland.

seven summits kattenroth

Spoorviaduct Sint-Martens-Voeren

Net buiten het dorp staat een indrukwekkend spoorviaduct, die zijn bestaan dankt aan de Duitse bezetting tijdens de eerste Wereldoorlog. De brug is 18 tot 23 meter hoog en overspant de Voervallei. Als we net onder één van de elf bogen zijn doorgelopen, dendert een lange goederentrein over het viaduct.

seven summits kattenroth

Holle wegen

In deze glooiende omgeving zijn veel zogenaamde holle wegen, wegen die zijn uitgesleten door uitspoeling van regen. We klimmen en dalen zonder echt iets anders te zien dan groen struikgewas.

seven summits kattenroth

Berg in België

Na een afdaling arriveren we in een klein dorpje met de toepasselijke naam Berg. De rust is overweldigend. Midden in het dorp ligt een groot ganzenveld. We hadden veel ganzen verwacht, maar zien er maar één.

seven summits kattenroth

Na Berg gaan we voor de laatste keer onder het spoorviaduct door Sint-Martens-Voeren in. Nu passeren we de kerk van de andere kant.

Klimmen en dalen

Net buiten Berg gaat de weg steil omhoog. Eerst nog een holle weg en dan vervolgens tussen 2 maisvelden door naar de top van Kattenroth. We draaien ons om en werpen een allerlaatste blik op België.

seven summits kattenroth

Wijngaard Op gen Heugte

Noorbeek heeft zeven wijngaarden. Vlak voor het einde van deze Summit passeren we wijngaard Op gen Heugte. Halverwege het wandelpad naar beneden staat bij een bankje een mand met flesjes versgeperste appelsap te koop. Er hangt zelfs een flesopener bij.

seven summits kattenroth

Routebeschrijving seven summits

De routebeschrijving in het boekje Dutch Mountain Trails is niet altijd even duidelijk. Hierdoor loop je makkelijk verkeerd. De gpx is dus eigenlijk noodzakelijk om de route goed te kunnen volgen. Ook het internetadres om de summits te downloaden klopt niet meer. Het moet zijn: https://www.dmff.eu/dutch-mountain-trail/. En dat terwijl het boekje nog maar 2 jaar oud is!

Ik had persoonlijk meer verwacht van onze eerste summit. Seven summits Kattenroth gaat veelal over verharde paden en holle wegen, wat het een beetje saai maakt. Maar de wandelroute is uitdagend met pittige klimmetjes en een echt berggevoel. Daarnaast maken de prachtige vergezichten veel goed. Ik geef de route:

Wandelgids Dutch Mountain Trail

De seven summits zijn niet gemarkeerd. Je kunt de routes die je wilt gaan lopen alvast lezen in de wandelgids Dutch Mountain Trail.


seven summits kattenroth
PRAKTISCHE INFO
Afstand
8,7 km

Startpunt
Café d’r Pley
Pley 2
6255 AG Noorbeek

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte bergschoenen.

Horeca onderweg
Sint-Martens-Voeren

Bron
Dutch Mountain Trail

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG