Menu Sluiten

Seven Summits 4: Gulperberg

Gulperberg is één van de seven Summits. Met deze rondwandeling bereik je een maximale hoogte van 157 meter. Tijdens het wandelen ervaar je het berggevoel en is het genieten van schitterende vergezichten.


De Seven Summits, de hoogste top van elk continent, zijn een begrip voor elke ambitieuze klimmer. In Nederland zijn de Seven Summits zeven steile bergtoppen in Zuid-Limburg waar je als wandelaar het echte berggevoel kunt ervaren. Beklim ze allemaal in de spannendste rondwandelingen met de meeste bergbeleving! De hellingen zijn pittig en echte kuitenbijters.

Gulpen

We wandelen via de trap naast de fontein omhoog en gaan de bossen in. Via steile trappen klimmen we steeds beetje bij beetje naar de top van de Gulperberg.

seven summits Gulperberg

Mariamonument op de Gulperberg

Het is trouwens maar een klein stukje klimmen naar de top van de 157 meter hoge Gulperberg. Vanaf de berg hebben we een panoramisch uitzicht over het dal van de Geul en de Gulp die in Gulpen samenvloeien. Bovenop staat een Mariamonument, dat in 1935 werd geplaatst en is gezegend door bisschop Lemmens. Maria spreidt haar handen in een gezegend gebaar. Gezegend gaan we verder met de wandeltocht.

seven summits Gulperberg Mariamonument

Bergpad met schapen

Via een leuk bergpaadje dalen we de Gulperberg af. Een grote kudde schapen houdt het gras kort. Wij willen ze passeren, maar van de andere kant komen twee wandelaars en heel even is er paniek onder de wollige grazers.

seven summits Gulperberg

Wielrenners op de Gulperberg

De Gulperberg is de meest Noordelijke uitloper van het Plateau van Crapoel en is niet alleen geliefd bij wandelaars, maar vooral bij wielrenners. Op de Oude Akkerweg fietst de ene wielrenner tergend langzaam naar boven en andere fietsers scheuren ons in hoge snelheid voorbij naar beneden. Dapper hoor, want vanuit het dorp gaat de weg meteen gruwelijk steil omhoog. Een beetje aanmoediging kunnen ze wel gebruiken. 

seven summits Gulperberg

Hoeve De Bek

Ook als we even bij een prachtige gerenoveerde hoeve uit 1663 willen stilstaan is het opletten. Meerdere  wielrenners komen vanaf de Gulperberg, met een stijgingspercentage van maar liefst 14%, naar beneden razen.

seven summits Gulperberg hoeve De Bek

Gerarduspad

En dan is er het berggevoel dat bij de Seven Summits hoort. We wandelen over een pad met de naam Gerarduspad langs een smalle bosschage met schitterend uitzicht over het Geuldal. Vanwege het heldere weer kunnen we tot ver kijken.

seven summits Gulperberg uitzicht

Dunnenbos

We verlaten de weide en steken het Dunnenbos in. In het fraaie hellingbos bieden grote eiken heerlijke verkoeling bij de verzengde hitte. Helaas niet voor lang. Ondanks de warmte genieten we van het magnifieke uitzicht op een on-Nederlands landschap: de Eyser Heuvelrug.

seven summits Gulperberg Dunnenbos

Picknickplek in het Gulpener landschap

Vervolgens struinen we weer door een weide. Ik vermoed dat het hier in het voorjaar vol staat met wilde bloemen. Aan de Bergweg, in een klein bosje is een fantastische picknickplek. We wijken even van de route af en nemen een korte pauze. Wat een waanzinnig mooie rustplek op de route van de wielerklassieker Amstel Goldrace.

seven summits Gulperberg

Holle weg

Via een holle weg dalen we naar beneden tot bij de weg naar Gulpen. En dan is het nog maar een klein stukje naar de fontein, die nu water spuwt. Ook de Seven Summit Gulperberg zit er weer op.

seven summits Gulperberg

Routebeschrijving seven summits

De routebeschrijving van de seven summits in het boekje Dutch Mountain Trails is niet altijd even duidelijk. Hierdoor loop je makkelijk verkeerd. De GPX is dus eigenlijk noodzakelijk om de route goed te kunnen volgen. Ook het internetadres om de summits te downloaden klopt niet meer. Het moet zijn: https://www.dmff.eu/dutch-mountain-trail/. En dat terwijl het boekje nog maar 2 jaar oud is!

Seven Summits Gulperberg is een rondwandeling met schitterende vergezichten. Ook bij deze summit waanden wij ons even in het buitenland en ervoeren wij een echt alpengevoel. Ik geef de route:

Wandelgids Dutch Mountain Trail

De seven summits zijn niet gemarkeerd. Je kunt de routes die je wilt gaan lopen alvast lezen in de wandelgids Dutch Mountain Trail.

Alle foto’s

Horeca
Restaurant de Gulperberg
Panoramaweg 1a
6271NM Gulpen

Overnachten
Zoek je een overnachting in Gulpen? Check dan hier de mogelijkheden. 


seven summits Gulperberg
6,2 km rondwandeling
Fontein van de Vroedmeesterpad
Gulpen
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Dutch Mountain Trail
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG