Menu Sluiten

Seven Summits 1: Wilhelminaberg

Kunstmatige berg • Mooie vergezichten • Junglebos • Beeldenpark

Wilhelminaberg is onderdeel van de seven Summits. Met deze rondwandeling bereik je een maximale hoogte van 225 meter. Vanaf de top zie je de Clauscentrale bij Roermond en kun je zelfs kijken tot België en Duitsland.

De Seven Summits
De Seven Summits, de hoogste toppen van elk continent, zijn een begrip voor elke ambitieuze klimmer. In Nederland zijn de Seven Summits zeven steile bergtoppen in Zuid-Limburg waar je als wandelaar het echte berggevoel kunt ervaren. Beklim ze allemaal in de spannendste rondwandelingen met de meeste bergbeleving! De hellingen zijn pittig en echte kuitenbijters.

Strijthagermolen

Vlakbij de grote parkeerplaats staat de witte Strijthagermolen. De geschiedenis van deze idyllische korenmolen is nauw verbonden geweest met kasteel Strijthagen. De molen is gebouwd in 1617 en rond 1700 herbouwd in de huidige vorm. Sinds 2004 draait de molen niet meer.

seven summits Wilhelminaberg

Heuvelbos Wilhelminaberg

Wij kunnen ons niet voorstellen dat hier, nog niet zo lang geleden, steenkool werd gewonnen. Het is nu een fijn bos om te wandelen. Veel wandelaars komen we niet tegen, wel mountainbikers die hard hun best doen om de top van de berg te bereiken.

seven summits Wilhelminaberg

Jungle op de Wilhelminaberg

Eén pad is wel heel bijzonder. Dunne kronkelende boomstammetjes met luchtwortels. Het is alsof we even in het Amazonegebied zijn beland. Zo gaaf. Ondanks de pittige klim is dit enorm genieten.

seven summits Wilhelminaberg

Wilhelminaberg Landgraaf

En dan staan we op de top van de Wilhelminaberg, letterlijk het hoogtepunt van Landgraaf. Deze kunstmatige berg is ontstaan uit mijnsteen, dat afkomstig was van de Staatsmijn Wilhelmina. Op de top van de berg is een uitzicht van bijna 360 graden, maar het valt ons tegen. In de verte zien we vooral industrie, windmolens en bebouwing.

seven summits Wilhelminaberg

Staatsmijn Wilhelmina
De staatsmijn Wilhelmina werd in 1906 in gebruik genomen. Dag en nacht werd steenkool afgevoerd en al het gesteente dat geen steenkool was kwam terecht op de steenberg waaruit de huidige Wilhelminaberg is ontstaan. De berg groeide alsmaar tot een uiteindelijke hoogte van 225 meter werd bereikt en de mijn in 1969 werd gesloten. Het diepste punt was op 823 meter beneden het maaiveld. De mijn sloot in 1969 en de steenberg werd in de jaren 70 van de twintigste eeuw omgetoverd tot recreatiegebied. De berg veranderde van zwart naar groen.

Noorderlicht op de Wilhelminaberg

Wel bijzonder is het lichtkunstwerk rondom de ‘krater’. De metalen constructie van zwarte palen doet nu een beetje vreemd en buitenaards aan. Maar als je ’s avonds de berg beklimt krijg je een compleet andere ervaring. Als je gaat liggen in de kuil en vervolgens naar boven staart, speelt zich rond de zwarte sterrenhemel een groene dans van lichtstralen af. Het Noorderlicht bovenop de top van de Wilhelminaberg.

seven summits Wilhelminaberg

Trap Wilhelminaberg

De Trap is onderdeel van het uitgestrekte klimpark. Het is de langste buitentrap van Nederland. Dagelijks beklimmen honderden mensen de 508 treden naar de top. Ook nu rennen een aantal mensen fanatiek de trap op en neer.

seven summits Wilhelminaberg

Park Gravenrode

De hele omgeving behoorde tot het voormalig mijngebied. In de afgelopen jaren is het omgetoverd tot het toeristisch pareltje Park Gravenrode.

seven summits Wilhelminaberg

Beeldenpark Artland Landgraaf

Naast kasteel Strijthagen is een beeldenpark met meer dan twintig sculpturen van internationaal bekende kunstenaars. Het beeld ‘Ob River’, een knielende vrouwenfiguur in grijze steen die water drinkt, valt ons direct op. Het is de Russisch-Nederlandse kunstenaar beeldhouwer Alexander Taratynov personificatie van de Siberische rivier de Ob. Klik hier voor meer informatie over Artland.

seven summits Wilhelminaberg

Kasteel Strijthagen

Het huidige kasteel Strijthagen stamt uit de achttiende eeuw. Het kasteel heeft door de eeuwen heen veel last ondervonden van mijnschade. Rondom het statige huis staat een metershoge haag, waardoor we helaas weinig kunnen zien. Nog een klein stukje langs de vele vissers en we zijn weer terug op de parkeerplaats.

seven summits Wilhelminaberg

Routebeschrijving seven summits

De routebeschrijving van de seven summits in het boekje Dutch Mountain Trails is niet altijd even duidelijk. Hierdoor loop je makkelijk verkeerd. De GPX is dus eigenlijk noodzakelijk om de route goed te kunnen volgen. Ook het internetadres om de summits te downloaden klopt niet meer. Het moet zijn: https://www.dmff.eu/dutch-mountain-trail/. En dat terwijl het boekje nog maar 2 jaar oud is!

Seven Summits Wilhelminaberg is een rondwandeling naar de top van een kunstmatige heuvel. Het stukje junglebos verraste ons, zo ook de top. Het is een prima route, al vonden wij het niet de mooiste summit. Wij geven de route:

Alle foto’s

Wandelgids
Deze wandelroute komt uit de wandelgids ‘Dutch Mountain Trail’. De route is niet gemarkeerd.
Lees meer >     Bestellen bij BOL.COM >

Horeca
Café Tsarina in Hoeve Artland Landgraaf
Rouenhof 17 t/m 21,
6372 PW Landgraaf (Limburg)

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


seven summits Wilhelminaberg
5,6 km rondwandeling
Parkeerplaats Strijthagermolen
Landgraaf
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Dutch Mountain Trail
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG