Menu Sluiten

Museumwandeling Noordwolde

Vlechtmuseum • Bos • Oude Kazerne • Historische locaties

Deze museumwandeling combineert een bezoek aan het Nationaal vlechtmuseum in Noordwolde en een wandelroute door de koloniën van de Weldadigheid. In de route zijn historische locaties opgenomen, zoals de plek waar ooit de desperado kolonie zich bevond. Je wandelt door het prachtige bomenrijke landschap rondom Noordwolde.

Nationaal Vlechtmuseum

Het was even zoeken naar de ingang van het Nationaal vlechtmuseum, maar het zit ‘gewoon’ in hetzelfde gebouw gevestigd als de openbare bibliotheek. En laat dat gebouw nu net het voormalige Rijksrietvlechtschool te zijn. Het museum vertelt een bijzonder verhaal over de geschiedenis van het vlechten en Noordwolde. Er is niet alleen aandacht voor het ontstaan van de rietvlechtschool, maar ook voor moderne vormgevers zoals Jan des Bouvrie. Verder zijn er schitterende gevlochten voorwerpen tentoongesteld.

Vlechtdorp Noordwolde

Rond 1900 leefde bijna het hele dorp van de opbrengst van honderdduizenden rotanstoelen per jaar. Het bezorgde het dorp Noordwolde de naam ‘Vlechtdorp van Nederland’. Het vlechtverleden Jammer dat daar nu niets meer van over is. Want zo snel als het vlechtdorp ontstond, zo snel verdween het ook weer. 

Bos Noordwolde

Na het bezichtigen van het interessante vlechtmuseum starten we met de wandeling, ondanks de ijzige kou buiten. We verlaten het dorp Noordwolde al vrij snel en de wandelroute gaat tevig door over lange lanen, vanwaar we weids zicht hebben over de weilanden. Sommige bomen kleuren nog steeds koperbruin, maar het is duidelijk te zien dat de winter in aantocht is.

Oude kazerne Noordwolde

Aan de hoofdweg staat een schitterend oud wit gebouw, met de woorden ‘Friese Brug’ op de muur geschilderd. Van 1918 tot 1943 was dit de kazerne van de Koninklijke Marechaussee Brigade Noordwolde.  Het gebouw werd gebouwd als een gevolg op de arbeidsonlusten in de vlechtindustrie in Noordwolde.  Jonge gedeserteerde kolonistenkinderen gaven vaak moeilijkheden door seksuele omgang voor het huwelijk. Iets wat nu normaal is, maar in die tijd verboden.

Bomenrijke lanen

We wandelen verder over lange onverharde paden met aan weerskanten in herfstkleuren getooide beuken. Ook hier kunnen we weer ver kijken over de nu kale akkers.

Desperado kolonie

Een van de akkers, te herkennen aan een informatiebord, was de Desperado kolonie. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar ooit woonden hier gevluchte kolonisten. Als het deze ‘desperadokolonisten’ lukte om in één nacht tijd een plaggenhut te bouwen, waarbij rook uit de schoorsteen kwam, dan mochten ze volgens gewoonterecht daar blijven wonen. Ze verdienden met name de kost met het vlechten van manden van biezen of wilg.

Mandenmakerij Wilhelminaoord

Rechts van de Oranjelaan staat de Mandenmakerij Wilhelminaoord, waar het begin van de vlechtindustrie werd ingeluid. Bewoners die niet op het land werkten, werd er een mandenmakerij bedacht.

Oranjelaan Wilhelminaoord, laan met een geschiedenis

De Oranjelaan is een laan met geschiedenis èn eeuwenoude beuken. Zo slenter je langs het witte kolonieschooltje, de schoolmeesterswoning en de algemene begraafplaats. Maar let ook eens op de eeuwenoude beuken die aan weerskanten van de laan staan. Zijn ze niet prachtig?

Wandelbos Spokedam

Het kleine wandelbos Spokedam is verrassend. Ook hier We hebben mooie doorkijkjes over de weilanden.

Spokeplas

Aan de rand van het bos ligt de recreatieplas ‘Spokeplas’. Rondom de voormalige zandafgraving is het nu rustig, maar in de zomer zal het vast gezellig druk zijn.

Parkje Noordwolde

Via een klein parkje en een winkelstraat lopen we terug naar de parkeerplaats.

Tijdens deze educatieve wandelroute vanuit Noordwolde hebben we toch weer heel veel informatie tot ons genomen. Dat begon al in het Nationaal Vlechtmuseum dat is gevestigd in het prachtige oude schoolgebouw. We wandelden niet door de allermooiste natuur, maar hadden wel mooie doorkijkjes. Wij geven deze wandeling:

PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 km

Startpunt
Nationaal Vlechtmuseum
Mandehof 7
8391 BG Noordwolde

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Tramhalteplein Noordwolde

Bron
Weg van Wandelen
LINKS
Friese Wouden
Koninklijke Marechaussee Brigade Noordwolde

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG