Menu Sluiten

Weg van Oldeberkoop

Koepelbosch • Molenbosch • Kunstwerken • Bonifatiuskerk

Deze wandelroute laat je kennis maken met het beschermd dorpsgezicht van Oldeberkoop en de twee parkachtige bossen Koepelbos en Molenbos.

Koepelbosch

Koepelbosch is het grootste parkbos in de directe omgeving van Oldeberkoop. Het werd in 1825 aangelegd in opdracht van mr. J.A. Willinge. Het is hier heerlijk wandelen. Het begin van het bos is parkachtig, maar het achterste deel heeft een veel natuurlijker karakter. Sommige stukken zijn zelfs ruig te noemen. Helemaal achteraan kan ik tot ver kijken over het beekdal van de Lende. Langs de vele wandelpaden en waterpartijen staan knoestige eiken en statige beuken. Vlak voordat ik de doorgaande weg oversteek is er een hertenkamp en een leuke speelplaats voor kinderen.

Kunstwerk ‘Drie schaatsers’

Bij de ijsbaan staat het mooie bronzen beeld ‘Drie schaatsers’ van Inge Groenen. Het beeld toont drie marathonschaatsers in gelijke slag.

Molenbosch

Het kunstwerk Drie schaatsers staat in Molenbos, een ander parkbos dat in opdracht van J.A. Willinge werd aangelegd. Dit bos is, net als Koepelbos, ontworpen door landschapsarchitect L.P. Roodbaard en is ingericht in Engelse landschapsstijl. Dat betekent in de praktijk vaak veel vijvers, bruggetjes en soms prieeltjes. Tijdens een regenbui zoek ik beschutting in een romantisch koepeltje. In het park staan, naast majestueuze beuken, kunstwerken die gemaakt zijn in opdracht van de jaarlijkse Open Stal kunstroute.

Bonifatiuskerk

Midden in Oldeberkoop staat de Bonifatiuskerk, gebouwd in de 12e eeuw en behoort tot de oudste kerken van zuidoost Friesland. De kerk werd gewijd aan Bonifatius, vandaar zijn naam.

Oldeberkoop
Het dorp Oldeberkoop ontstond ongeveer 900 jaar geleden op de zandruggen tussen de Linde en de Tjonger en heette toen ‘Brokope’. De rijke patriciërsfamilie Willinge Prins had veel invloed in het dorp en bouwde er landhuizen en parken, waardoor het dorp bepaalde allure kreeg. Oldeberkoop is tegenwoordig erg gewild bij kunst- en cultuurliefhebbers.

Villa Vredewoud in Oldeberkoop

Achter de kerk staat de monumentale villa Vredewoud. Dit schitterend jugendstil-achtige pand is in 1899 gebouwd in opdracht van Epke Willinge Prins. Het huis heeft sindsdien veel meegemaakt. Van privéwoning naar een zorginstelling voor mannen met een psychische beperking tot een hotel. Nu is het weer privéwoning, maar wordt het gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals een guesthouse. Ga voor meer informatie naar: www.vredewoud.com.

Pannenkoekboerderij ‘t Koepelbos

Nog een klein stukje langs en over de drukke doorgaande weg en dan genieten van een bakkie bij de pannenkoekboerderij ‘t Koepelbos. Parkeren mag trouwens alleen voor bezoekers van het restaurant. Je kunt eventueel ook parkeren bij de hertenkamp.

Een korte, maar leuke wandelroute door de oude dorpskern van Oldeberkoop en de twee fraaie parkbossen Koepelbos en Molenbos. Ik geef deze route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
6,9 km

Startpunt
Pannenkoekboerderij ‘Koepelbos
De Weeme 14
8421 DB Oldeberkoop

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Oldeberkoop

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Friese Wouden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG