Menu Sluiten

Museumwandeling Oranjewoud

Museumwandeling Oranjewoud is geïnspireerd op ‘In het spoor van Jan Mankes, een audiotour uit de Volkskrant’, maar dan met minder asfalt. De route gaat door het landschap waar kunstschilder Mankes wandelde en schilderde. Ook zonder museumbezoek is deze wandeling de moeite waard.


Museum Belvédère

We brengen eerst een bezoek aan museum Belvédère, één van de mooist gelegen musea van Nederland. Het bijzonder vormgegeven pand ligt dwars over het water. Naast een vaste collectie van Jan Mankes is er vandaag een boeiende expositie van Jochem Hamstra.

Museum Belvédère

Jan Mankes

In Museum MORE in Gorssel kwam ik voor het eerst in aanraking met het werk van Jan Mankes. Het schilderij Bomenrij ontroerde mij diep. De verfijndheid, het zachte tinten en de dromerige sfeer, maar ook spreekt er eenzaamheid en melancholie uit. Ik vind het een juweeltje.

Jan Mankes
Kunstschilder Jan Mankes (1889-1920) woonde een aantal jaren in het Friese dorp De Knipe. Hier schilderde hij alles in zijn omgeving. Hij werd verliefd op Anne Zernike, de eerste vrouwelijke dominee van Nederland 1,5 jaar later trouwden ze. Hij kreeg echter tbc en werd slechts 30 jaar. Na zijn dood liet hij een bijna onaards oeuvre na van natuurschilderijen en portretten.

Het witte kerkje van De Knipe

We verlaten het museum en zien in de verte staat al de ‘nij Brongergea tsjerke’, beter bekend als het witte kerkje van De Knipe. Door zijn kleur valt het goed op in het kale landschap. Het kleine godshuis is gebouwd in 1661, maar het torentje stamt uit midden 18-de eeuw.

Het witte kerkje van De Knipe

Woudsterweg De Knipe

We zijn aangekomen bij de Woudsterweg, de weg waar Jan dagelijks langs liep naar Oranjewoud. In dit gebied ontwikkelde hij zijn liefde voor de natuur en maakte hij zijn beste schilderijen. Een van zijn topwerken is De Woudsterweg bij Oranjewoud.

Woudsterweg De Knipe

Landschap rondom De Knipe

Om ons heen kijkend, terwijl we over de smalle paadjes wandelen, vragen we ons af of Mankes hetzelfde zag als wij nu zien: frisgroene weilanden en kleine bosperceeltjes.

Compagnonsvaart De Knipe

Over landelijke wandelpaden komen we uiteindelijk uit bij de Compagnonsvaart in De Knipe. Links is het kanaal gedempt, maar rechts bestaat de vaart nog. Waarschijnlijk is dit de plek waar hij De weg langs de Schoterlandse Compagnonsvaart heeft geschilderd. Verderop aan de Compagnonsvaart staat het doopsgezinde kerkje waar Anne Zernike, de vrouw van Jan Mankes, predikte.

Compagnonsvaart De Knipe

Verstild landschap

Maar wij laten De Knipe alweer achter ons en wandelen verder over verstilde, deels modderige zandpaden langs water richting Oranjewoud.

Klokkenstoel Brongerga

Op het kerkhof in buurtschap Brongerga staat één van de ruim 60 klokkenstoelen in Friesland. Opvallend is de grafkelder van de familie Van Limburg Stirum.

Klokkenstoel Brongerga

Tuimelaarsbos Oranjewoud

Het Tuimelaarsbos bestaat veelal uit naaldbomen, heel anders dan de bekende koninklijke bossen met de eeuwenoude beuken. De bodem onder de metershoge dennen is bedekt met hoge bruine varens, waarin ik bijna verdwijn. Af en toe komen we fietsers of een ruiter tegen, maar verder is het hier heerlijk rustig en stil. 

Tuimelaarsbos Oranjewoud

Landgoed Oranjewoud

Op het historisch landgoed Oranjewoud pronkt een schitterend wit huis, gebouwd in neo-classicistische stijl. Ooit was Oranjewoud het middelpunt van de Friese aristocratie. Aan de overkant ligt de prachtige overtuin met eeuwenoude bomen.

Landgoed Oranjewoud

Nieuwe natuur Oranjewoud

Het laatste stukje naar de parkeerplaats wandelen we over een smal strookje gras door een stukje ‘nieuwe natuur’.

Deze museumwandeling vanuit Oranjewoud heeft ons een klein beetje doen ervaren hoe Jan Mankes hier honderd jaar geleden dagelijks liep. Om ideeën op te doen voor zijn schilderijen of om zijn grote liefde, Anne Zernike te ontmoeten. Ook hebben wij genoten van de enorme rust en het ‘andere’ Oranjewoud. Een gebied dat voor ons redelijk onbekend was. Wij geven deze wandelroute:

Alle foto’s

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


8,9 km rondwandeling
Museum Belvédère
Oranje Nassaulaan 12
9448 MT Heerenveen-Oranjewoud
Kan nat/modderig zijn
Geen
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *