Menu Sluiten

Landgoedwandeling Windesheim

Landgoed Windesheim • Oude IJsseldijk • Sprookjesgebied Tichelgaten

Landgoedwandeling Windesheim is een wandelroute over het verrassend mooie landgoed Windesheim, de oude IJsseldijk en door het sprookjesachtige natuurgebied Tichelgaten.

Hervormde kerk Windesheim

Als we met de auto Windesheim naderen zien we in de verte al de bijzonder vormgegeven kerk. Het gebouw is hoog met veel ramen. De kerk stamt uit 1565 en was vroeger een bierbrouwerij van klooster Windesheim. Sinds 1634 wordt de bierbrouwerij door de gereformeerden als kerk gebruikt. We vervolgen onze weg over een mooi zandpad naar het landgoed Windesheim.

Landgoed Windesheim

Wat is dit een verrassend mooi park met veel natuurlijke beplanting. Het is een ruig gemengd bos met veel oude bramenstruiken.

Historie Huis Windesheim
Van Huis Windesheim rest alleen nog een ruïne. Het landhuis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse leger gebruikt en is daarom door geallieerden gebombardeerd. De 18de-eeuwse koetshuizen zijn gespaard gebleven. Nadat de laatste eigenaar van het landgoed, baron De Vos van Steenwijk, in 2008 overleed, is op zijn verzoek de stichting Landgoed Windesheim opgericht.

Aan de achterkant van het herenhuis hangt een bijzondere metalen observatiebrug over het water, vanwaar wij mooi zicht hebben op de ruïne en de twee koetshuizen.

Koffie- en theetuin

We verlaten het bos en gaan verder over een karrenspoor aan de rand van het bos. Langs het rustig asfaltweggetje, bij nummer 20, is een kleine koffie- en theetuin.

IJsseldijk

Deze dijk meandert langs de uiterwaarden van de IJssel. Vanaf de dijk genieten we van de mooie vergezichten over de waterplassen. Erachter ligt de IJssel.

De Waarden

Na een kilometer gaan we de dijk af en lopen verder over een smal pad naar observatiehut De Visarend. Vanaf hier kijk je uit over De Waarden.

IJssel

Eenmaal bij de IJssel aangekomen komt er een vrachtschip aangevaren. Met de Hollandse luchten op de achtergrond is dit toch een plaatje.

Tichelgaten

Na het verlaten van de IJsseldijk staat ons nog een verrassing te wachten. Een smal paadje leidt ons door het dichtbegroeide sprookjesachtige natuurgebied Tichelgaten. Het is verwilderd, bomen staan en liggen in het water. Ganzen gakken er op los of spartelen in het water. Wat is het hier mooi. De vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de observatiehut De IJsvogel.

Ontstaan natuurgebied Tichelgaten
Het natuurgebied Tichelgaten is ontstaan door het winnen van klei voor de oude steenfabriek van Windesheim. Tichel is een Oudnederlands woord voor tegel of baksteen. De plassen zijn de oude kleiputten.

We komen op het eind van de wandeling nog een keer langs Huize Windesheim. Als we goed opletten zien we een leeg plein met aan weerskanten een koetshuis. De toegangshekken staan uitnodigend open. We lopen toch maar door naar de parkeerplaats bij de kerk.

Wandelgids ‘De mooiste landgoedwandelingen in Salland’

Deze prachtige wandeling komt uit de gids De mooiste landgoedwandelingen in Salland van Marycke Naber. Hierin staan 12 dagtochten van 10 tot 15 km over landgoederen in het mooie Overijsselse Salland.

Een heerlijke gevarieerde en verrassende wandeling. Je start en eindigt met landgoed Windesheim. Tussendoor wandel je over de IJsseldijk langs De Waarden en de IJssel. En als afsluiter het kleine, maar schitterend natuurgebied Tichelgaten. Wij geven de route:

PRAKTISCHE NFO
Afstand
10 km

Startpunt
P-plaats Hervormde Kerk
Dorpsstraat 4
Windesheim

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Olst

Bron
Naberpaden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG