Menu Sluiten

Landgoedwandeling Berkum

Landgoederen • Agnietenberg • Handgetrokken veerpont • Helmhorstpad

Landgoedwandeling Berkum is afwisselend en gaat onder andere over het voormalige landgoed Kranenburg, door het Schrevenbos en over de Agnietenberg. Met het laatste handgetrokken veerpontje van Nederland steek je de Overijsselse Vecht over en wandel je verder over landgoed Arnichem, waar de slaaf Lepejou ligt begraven. Na een stuk langs drukke wegen is het heerlijk struinen over het nieuwe struinpad Helmhorstpad voordat je terugkeert in Berkum.

Begraafplaats Kranenburg

De parkeerplaats ligt achter de voormalige oprijlaan van landgoed Kranenburg. De begraafplaats Bergklooster dankt zijn naam aan het klooster dat hier in 1386 is gesticht door de broeders des Gemene Levens. Deze één van de grootste begraafplaatsen van Nederland heeft een landschappelijk en parkachtig karakter en is daardoor een prachtige laatste rustplaats.

Havezate Kranenbrug

Wat direct opvalt is het 17e-eeuws met riet gedekt bouwhuis van de voormalige havezate Kranenburg.

Havezate Kranenburg

Schrevenbos

Achter de begraafplaats liggen het mooie Schrevenbos, die behoren tot de gemeentebossen van Zwolle. Het is hier heuvelachtig met statige oude beuken.

Schrevenbos

Agnietenberg

Iets verder ligt de Agnietenberg, een rivierduin dat is ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd. Op deze plek heeft ooit een klooster gestaan, gewijd aan Sint Agnes. Bij het restaurant Agnietenberg is het gezellig druk.

Haersterveer

Een rustig landweggetje brengt mij naar het laatste en enige handgetrokken kabelpontje van Nederland. Eeuwenlang liep de belangrijkste route naar het noorden via de Haersterveer. De veerman van het idyllische pontje vertelt mij dat er sinds 1979 niets is veranderd en dat ze dat graag zo willen houden. Geen moderne dingen, zoals pinbetaling. Er kan dus alleen contant betaald worden. Voor 60 cent word ik door een vrijwilliger overgezet. Niet voor niets is Kruimeltje 2 hier opgenomen. Het is alsof de tijd tientallen jaren heeft stil gestaan. 

De veerpont vaart van mei t/m september.

Haersterveer

Landhuis Arnichem

Het pontje zet mij af in Haerst waar ik even moet wennen, want het is alsof ik in een andere wereld ben beland. Niks geen herrie van de drukke stad Zwolle. Hier heerst een weldadige rust. Links liggen wat oude bootjes in het water en rechts staat het landhuis Arnichem, dat al sinds 1408 wordt genoemd in historische bronnen.

Landgoed Arnichem

Graf van slaaf Lepejou

In een klein bosje op het landgoed van Huize Arnichem ligt een eenzaam graf dat bestaat uit twee stenen. Op de eerste steen staat een Latijnse tekst en op de tweede steen een Arabische. Het is het graf van Lepejou en vermoedelijk het oudste moslimgraf van Nederland.

Slaaf Lepejou
Lepejou was waarschijnlijk een slaaf die werd verkocht in Brits Guiana, terwijl hij afkomstig was van Celebes. Hij is gestorven op 23 juli 1828 en werd slechts 23 jaar oud. Volgens de overlevering redde Lepejou het leven van Joan Hendrik Tobias, de toenmalige bewoner van Huize Arnichem. Als dank nam Tobias Lepejou mee naar Nederland.

Drukte van Zwolle

Na de stilte van het kleine bosje met het eenzame graf van Lepejou wandel ik een kleine kilometer langs de drukke doorgaande weg. Rechts van mij ligt de dijk langs de Overijsselse Vecht. Helaas kan ik daar niet langs, omdat het eerste stuk particuliere grond is. Vervolgens moet ik nog een stuk over een fietspad evenwijdig aan de snelweg. Ik besluit om over het naastliggende dijkje te gaan te wandelen. Eenmaal onder de snelweg door nog een stuk langs de drukke Ordelseweg.

Kanoër op de Overijsselse Vecht

Op de brug over de Overijsselse Vecht sta ik even stil. In de verte zie ik iemand mijn kant op kanoën. Ik wacht even tot hij dichterbij komt en dan neem ik de brutaliteit om een paar foto’s te maken. Gelukkig kan hij het waarderen.

Berkumerkolk

Eindelijk verlaat ik de drukke wegen en ga ik verder over de dijk naar de uiterwaarden vanwaar ik mooie vergezichten heb.. Een heerlijke beloning. Een zandpad brengt mij naar een plas, waarop een klein zeilbootje vaart. Vanaf dit pad heb ik mooie doorkijkjes.

Het Nieuwe Verlaat

Aan het einde van een struinpad staat sluiswachtershuis Het Nieuwe Verlaat. Het in 1602 gegraven kanaal was het verbindingskanaal tussen Zwolle en de Overijsselse Vecht. Het witte sluiswachtershuis deed ook dienst als schipperscafé.

Struinpad Helmhorstpad

En dan komt misschien wel het mooiste gedeelte van de wandeling. Ik verlaat de weg en ga verder over de Helmhorstpad, een nieuw struinpad dwars door de landerijen. Links van mij grazen koeien. Het pad is verlaten en het is bijzonder hoe rustig het hier is met het drukke Zwolle zo dichtbij.

Nieuwe Vecht

Op het lange fietspad langs de Nieuwe Vecht is het druk met scholieren die meer oog hebben voor hun mobieltje dan voor het overige wegverkeer. Tja, dan moet ik zelf maar goed opletten. Vanaf het bruggetje heb ik een mooi doorkijkje over de Nieuwe Vecht waarin een aantal woonboten liggen. 

Herinneringsbos in Vegtlusterbos

Een deel van het Vegtlusterbos is ingericht als herinneringsbos. Hier worden bomen geplant n.a.v. een speciale gelegenheid. De meeste bomen zijn geplant naar aanleiding van het overlijden van een dierbare. 

Voor een laatste keer kruis ik de A28 en wandel ik over de statige toegangsweg van Kranenburg terug naar de parkeerplaats.

Wandelgids ‘De mooiste landgoedwandelingen in Salland’

Deze wandeling komt uit de gids De mooiste landgoedwandelingen in Salland van Marycke Naber. Hierin staan 12 dagtochten van 10 tot 15 km over landgoederen in het mooie Overijsselse Salland.

Jammer dat er bij landgoedwandeling Berkum vrij veel verhard is en een stukje langs verkeerswegen gaat, maar het is een mooie route met veel variatie. Ik geef de route:

PRAKTISCHE NFO
Afstand
14 km

Startpunt
Uitvaartcentrum Kranenburg
Kranenburgweg 3
Zwolle

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Restaurant Agnietenberg

Bron
Naberpaden

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

Deel deze blog: