Menu Sluiten

Landgoedwandeling Olst

Landelijk • Landgoederen Groot Hoenlo en Spijkerbosch • Oude wetering

Landgoedwandeling Olst gaat door stil landelijk gebied, vier bosrijke landgoederen, zoals Groot Hoenlo, Boxbergen en Spijkerbosch en langs een oude wetering. Een echte aanrader!

Olst

Voor de verandering ga ik vandaag met de trein naar station Olst. In Olst is het nog stil en dat blijft de hele wandeling zo. Ondanks het stralende lenteweer kom ik weinig mensen tegen.

Landgoed Groot Hoenlo

Bij een landgoedwandeling horen landhuizen en op deze wandeling zijn dat er maar liefst drie! Al vrij snel na Olst kom ik aan bij de eerste, Groot Hoenlo. Deze prachtige havezate werd voor het eerst vermeld in 1233. Het huis is door de eeuwen heen meerdere keren verbouwd. De huidige gevel stamt uit 1897. Het parkachtig landgoed is in de loop van de 19de eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl. Open en gesloten delen wisselen elkaar af.

Harry Mulisch

Enkele bekende families verbleven op Groot Hoenlo, zo ook de auteur Harry Mulisch. Hij beschreef Groot Hoenlo in zijn boek “De ontdekking van de hemel”, maar noemt het Groot Rechteren.

Huis Klein Hoenlo

Huis Klein Hoenlo, bekend als ‘het weduwehuis’, is een stuk kleiner dan Groot Hoenlo, maar desalniettemin een mooi optrekje in een schilderachtig landschap. Bomen staan allemaal in het water en op het water ligt nog een dun laagje ijs. Helaas zijn ook hier sporen van de zware storm Eunice.

Beukenlaan

Ik ga verder over een schitterende beukenlaan. Er zit al knoppen in de takken en het zal niet lang meer duren of het begint allemaal uit te lopen. Mijn favoriete seizoen lente, laat maar komen!

Huis Boxbergen

Het kasteeltje heet Boxbergen. De achterzijde is al een plaatje, maar de voorkant is echt een verrassing. Deze havezate werd voor het eerst genoemd in 1344. Het schijnt dat het huis ooit zeven gevels telde, voorzien van zovele vensters als men dagen in het jaar telt. Het huis is nu kleiner, maar nog steeds groot. Twee gevaarlijk uitziende honden stormen op mij af, maar gelukkig zit er een ijzeren hek rondom het huis. Was dat even schrikken. 

Soestwetering

Na het kasteeltje gaat de route een lang stuk langs de Soestwetering, een uitgegraven waterloop. In de middeleeuwen werden veel van dit soort kanaaltjes gegraven.

Idyllisch paadje tussen weilanden

Uiteindelijk verlaat ik het fietspad en kuier verder over een zeer smal paadje richting een oude boerderij. Een mooi landelijk paadje.

Spijkerbosch

Als toetje is er nog Huize Spijkerbosch, een spierwit huis omgeven door eeuwenoude bomen. Het huis dateert uit de 17de eeuw. Er stond ooit een spieker, een opslagplaats voor graan. Dat gebouw werd steeds vergroot tot een riant landhuis. In de 18e eeuw deed het dienst als toevluchtsoord voor katholieken. Eind 19de eeuw werd het verbouwd en kreeg toen zijn huidig uiterlijk.

Sint Willibrorduskerk Boskamp

Spijkerbosch was het laatste landhuis voor vandaag. Maar in het plaatsje Boskamp staat nog een mooie, neogotische kerk uit 1895. Oorspronkelijk stond op deze plaats de havezate Boskamp. Deze havezate deed, net als Spijkerbosch, dienst als schuilkerk voor de katholieke bewoners uit de omgeving. De katholieken kochten de havezate, die uiteindelijk werd afgebroken. Hiervoor in de plaats kwam de driebeukige kruiskerk Sint Willibrordus.

Al snel doemt de kerk van Olst weer op. Vlug over het spoor naar links en dan stap ik de trein in naar huis.

Wandelgids ‘De mooiste landgoedwandelingen in Salland’

Deze prachtige wandeling komt uit de gids De mooiste landgoedwandelingen in Salland van Marycke Naber. Hierin staan 12 dagtochten van 10 tot 15 km over landgoederen in het mooie Overijsselse Salland.

PRAKTISCHE INFO
Afstand
15 km

Startpunt
Treinstation Olst
Stationsweg
8121 CL Olst

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Olst

Bron
Naberpaden

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG