Weg van Delden
Deze wandelroute gaat langs kasteel Twickel, via halfopen weiden en over het vlonderpad door het natte heidegebied Koematenveld terug naar Delden.
Voetgangersbrug Twickel
Vlak na het station steek ik via een steile voetgangersbrug de drukke rondweg over en ben direct op landgoed Twickel. De tien meter hoge loopbrug is in 2014 geplaatst en daarmee werd de verbindingsroute tussen kasteel Twickel en de eeuwenoude stad Delden hersteld. Het gevaarte is onderdeel van de zogeheten Umfassungsweg van de Duitse landschapsarchitect Petzold. De loopbrug is geïnspireerd op staalconstructies uit de 19e eeuw, zoals de Eiffeltoren.
Kasteel Twickel
Kasteel Twickel is een indrukwekkend kasteel met een statige oprijlaan en groot voorplein. De oudste delen stammen uit de 15de eeuw. Het ‘huis’ werd voor het eerst vermeld in 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eysinc’. De koopakte is een van de oudste stukken in het huisarchief van Twickel. Tussen 1937 en 1953 is Twickel steeds vererfd van vader op zoon of dochter. Het kasteel is te bezichtigen. Kijk voor openingstijden op de site van Twickel.
Barones Van Heeckeren van Wassenaar
De laatste eigenaar was barones Van Heeckeren van Wassenaar. Zij had geen kinderen en besloot Twickel in 1953 in een stichting onder te brengen. Een van de doelen van de stichting is dat het kasteel bewoond blijft. De Barones woonde er tot haar dood in 1975. Nu woont er een van haar achterneven, Roderik Graaf zu Castell Rüdenhausen.
Landgoed Twickel
Op het landgoed staan veel oude rododendrons. Het zal hier in het voorjaar één grote kleurenpracht zijn. Het park, in de 18e en 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl, heeft naast oude bomen en rododendrons mooie waterpartijen. Veel paden zijn afgesloten, maar er zijn genoeg opengesteld voor het publiek.
Jachthuis Twickel
Langs een breed zandpad staat het oude jachthuis. Het is een fraai vormgegeven huis met mooi houtsnijwerk bij de nok.
Plas Ruwe Braak
Verscholen in het stille bos ligt een vijvertje met de naam De Ruwe Braak. Een heerlijk plekje voor de rustzoekers.
Noordmolen Twickel
Vlakbij een paar oude kenmerkende Twentse woningen staat de Noordmolen. Het is een watermolen van ruim 650 jaar oud. Hier werd en wordt olie geslagen uit lijnzaad. Vanaf 1990 houden vrijwilligers de molen in bedrijf. Het is alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Geen autoverkeer, slechts 2 fietsers die ik in de verte waarneem. Heerlijk!
Krudopbrug
De bijzondere brug ‘Krudopbrug’ is genoemd naar voormalig voorzitter van stichting Twickel, Edzard Krudop en is een ontwerp van Michael van Gessel. De hoge palen verwijzen naar de jachtpalen van Twickel, die vanouds de grenzen van het jachtgebied markeren. De brug brengt mij naar een andere wereld, althans zo voelt het.
Vlonderpad Koematenveld
Het lange vlonderpad gaat door het natuurgebied Koematenveld. Dit gebied doet buitenlands aan, de overgang van landgoed Twickel naar Koematen is bijzonder en groot. Het pad maakt onderdeel uit van de Umfassungsweg, de enige wandelroute op het landgoed die met paaltjes is uitgezet. De wandelroute was voor het grootste deel al in 1890 aangelegd door de architect, maar pas in 2011 afgemaakt en opengesteld voor publiek. De route kenmerkt zich door veel vloeiende bogen. De brug symboliseert nadrukkelijk de jachtpalen van Twickel.
Hellecaterveld
Nog steeds verbaasd over de enorme rust, verlaat ik de Koematen en ga verder langs een kanaaltje door een mooi stuk bos.
Deldeneresch
Met Delden in het verschiet kom ik nog over een mooi pad langs het weidse Deldeneresch. Deze glooiende es is typisch voor het Twentse landschap. Bij de meeste essen is de glooiing in de middeleeuwen ontstaan. De kerk van Delden steekt met zijn spitse toren net boven het maaiveld uit. Op dit pad is het druk met wandelaars en vooral mountainbikers. Het is een pad voor iedereen: wandelaars, fietsers mountainbikers en ruiters. Op een bord wordt ook nadrukkelijk gevraagd om rekening met elkaar te houden. Tsja, de mountainbikers scheuren mij voorbij zonder ook maar iets af te remmen.
Blasiuskerk Delden
Als afsluiting van deze heerlijke wandeling bekijk ik nog het kleine oude stadscentrum van Delden. Zo kom ik onder andere langs de oude Blasiuskerk. De oudste vermelding van de kerk is uit 1118. De bisschop van Utrecht schonk de kerk toen aan het Kapittel van Sint-Pieter in Utrecht. Delden kreeg in 1333 stadsrechten. Het is een klein stadje, want het heeft maar 7.300 inwoners.
PRAKTISCHE INFO |
Afstand 13 km Startpunt Treinstation Delden Delden Honden Aangelijnd toegestaan Begaanbaarheid Goed te lopen in alle jaargetijden. Horeca onderweg Landgoed Twickel Bron Eigen route |
ALLE FOTO’S