Menu Sluiten

Kortweg Vilsteren

Kortweg Vilsteren is een korte wandelroute vanuit Vilsteren. Er is heel veel te zien. Denk aan een fraai beukenbos met meerdere uitzichtpunten. De Vecht, een kluizenaarshut, een folly en een heus kasteel. En dat alles op een afstand van iets meer dan 4 km!


Landgoedwandeling Vilsteren

Het had gevroren en de temperatuur zou niet boven 0 graden komen vandaag. Goed ingepakt ging ik op pad om de Landgoedwandeling Vilsteren te gaan wandelen. Helaas moest ik al snel afhaken, omdat meerdere plekken teveel onder water stonden en daardoor niet beloopbaar waren.

Kortweg Vilsteren Sint Willibrorduskerk

Vilsteren

Vervolgens ben ik doorgereden naar één van de mooiste dorpjes van Nederland: Vilsteren. Ik heb snel een  korte wandelroute van iets meer dan 4 km ontworpen. En nu maar hopen dat dit te wandelen is, want de route gaat voor een groot deel langs de uiterwaarden van de Overijsselse Vecht.

Kortweg Vilsteren dorpsgezicht

Ruim en open beukenbos

Vanaf de parkeerplaats bij de grote imposante kerk wandel ik een beukenbos in. De bomen zijn nog kaal en de bodem is bezaaid met verschrompeld beukenblad. Meerdere wandelpaden kronkelen door het bos dat zelfs her en der nog wat heuvels heeft. Op één van de heuveltjes staat een rond bankje. Dit is zeker niet het laatste bankje op de route.

Kortweg Vilsteren ruim en open beukenbos
Kortweg Vilsteren landgoed Vilsteren

Water en ijs in het bos

Ook hier staat veel water in het bos, maar gelukkig is er omheen te wandelen. Momenteel is het water ijs en rondom de dunne boomstammetjes is het bevroren water omhoog gestuwd, waardoor het kleine kunstwerkjes zijn. Terwijl ik wandel hoor ik veelvuldig het geluid van krakend en smeltend ijs.

Kortweg Vilsteren landgoed

Uiterwaarden Overijsselse Vecht

Ik verlaat het bos en ga verder over een smal kronkelend pad langs de uiterwaarden van de Overijsselse Vecht. Ook de uiterwaarden zijn bedekt met ijs en grote ijsschotsen. De zon weerkaatst op het ijs. Het is hier sprookjesachtig mooi.

Kortweg Vilsteren uiterwaarden Overijsselse Vecht

Uitzicht op de Overijsselse Vecht

Na wat korte klimmetjes kom ik aan bij een uitzichtpunt met bankje. Ik neem plaats op het bankje en geniet van het uitzicht. Met het zonnetje erbij en weinig wind is het hier prima vertoeven. Ik word ‘wakker’ van het gelach van schoolkinderen en kom terug in de werkelijkheid.

De Kluizenaarshut

Midden in het bos ligt een kluizenaarshut, de beroemdste folly van Vilsteren. Maar voordat je daar komt, moet je over een smal donker paadje dat dwars door en onder de rododendrons doorgaat. De kluizenaarshut is er eigenlijk voor bedoeld dat de wandelaar zich hier even kan terugtrekken voor bezinning. Mediteren doe ik thuis wel weer, want ik ben niet de enige die geniet van deze bijzondere omgeving.

Kortweg Vilsteren kluizenaarshut

De theekoepel

Iets verder staat nog een fraai gebouwtje op het parkachtig landgoed. Het betreft nu een witte halfronde theekoepel. Vanaf hier heb je mooi uitzicht op de molen en de kerk van Vilsteren. 

Kortweg Vilsteren de theekoepel

Uitzichtpunt drie

En dan is er nog een fraai uitzichtpunt. Een cirkelend pad brengt mij naar de top waar een bankje staat. Is deze mooier dan het vorig uitzichtpunt? Ik weet het niet en kan niet beslissen. Ze zijn beide schitterend. Wat vind jij? Het pad wordt inmiddels drukker.

Kortweg Vilsteren uitzichtpunt

Bomen op een rij

Inmiddels ben ik aangekomen bij de rand van het dorp. Rechts staat een rij bomen in het ijs, de stammetjes weerkaatsend in het bevroren water.

Boerderijen landgoed Vilsteren

In het dorp staan een aantal fraaie rietgedekte boerderijen met gekleurde luiken.

Kortweg Vilsteren boerderijen landgoed

De Vilsterse molen

De Vilsterse molen is een achtkantige korenmolen. Het beeldbepalend gebouw is eigendom van het landgoed, maar wordt beheerd door de Stichting Vrienden van de Vilsterse Molen

Kortweg Vilsteren Vilsterse molen

Kleine spijker Vilsteren

In het dorp Vilsteren staat het bijgebouw van huis Vilsteren. Dit ‘huis’ wordt ook wel Kleine Spijker genoemd, vroeger gebruikt voor graanopslag. De grote spijker, Huis Vilsteren, staat aan de weg naar Dalfsen. Tijdens de wandelroute Weg van Dalfsen kom je langs dit fraaie pand.

Kortweg Vilsteren kleine spijker

Sint Willibrordus Kerk

Op aanraden van twee wandelaars die ik bij de folly ontmoette, bezoek ik nog even de kerk en dat advies kan ik doorgeven. Het is een echte aanrader, met mooi gebrandschilderde ramen.

Kortweg Vilsteren is ondanks de korte afstand afwisselend met hoofdzakelijk onverharde paden. Ik heb genoten van het beukenbos met zijn follies en de schitterende uitzichten over de Overijsselse Vecht. Ik geef deze wandelroute: 

Alle foto’s

Horeca
Herberg De Klomp
Vilsterenseweg 10
7734 PD Vilsteren

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute, waarvan sommige met fantastisch uitzicht over de Overijsselse Vecht. Zie verder de Alle Bankjes App.

Overnachten
Zoek je een overnachting in of in de omgeving van Vilsteren? Check dan hier de mogelijkheden. 


4,4 km rondwandeling
Kerk Vilsteren
Vilsterseweg 12
7734 PD Vilsteren
Goed begaanbaar
Ja
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *