Menu Sluiten

Trage Tocht Ommerschans

Afwisselende wandelroute door de bedelaarskolonie Ommerschans en het Vecht- en Reestdal.


Ommerschans

De Trage Tocht begint bij de Ommerschans, een vestingwerk uit de zeventiende eeuw dat als verdediging diende tegen de Spaanse troepen.

Vestingwerk Ommerschans

Koloniën van Weldadigheid
De Ommerschans is in 1819 als eerste in de reeks koloniën opgericht. Deze koloniën hadden tot doel bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ te werk te stellen. In Ommerschans was plaats voor duizend mensen, die hier kolonist werden genoemd. Ze konden door hard te werken hun vrijheid terug verdienen, maar in de praktijk bleek dit nauwelijks haalbaar. Tientallen mensen zaten onschuldig gevangen. De Kolonie werd een rijksopvoedingsgesticht en nog later kwam er een psychiatrische instelling.

Begraafplaats Ommerschans

Het eerste wat mij bij de begraafplaats opvalt zijn de vele kruizen zonder naam, alsof de overledenen nooit hebben bestaan. In het voorste gedeelte staan grafzerken met naam. Dit zijn graven van overleden beambten van de schans. Door de hoge sterftecijfers zal niet elke overleden kolonist een eigen graf hebben gekregen. Waarschijnlijk was er sprake van een groot open graf waarin totaal 5448 mannen, vrouwen en kinderen werden begraven. De ‘dodenakker’ is het tastbare bewijs dat deze bedelaarskolonie op een mislukking was uitgelopen.

Stapstenen Vechtdal

In het mooie oude bos liggen in het water betonnen stapstenen in de vorm van bladeren. Wat een ontzettend originele en leuke manier om aan de andere kant van het water te komen. Bij de stapstenen staat een bankje vanwaar je het overstekend wild (mensen) kunt bekijken.

Stapstenen Vechtdal
trage tocht Ommerschans

Reestdal

Na de stellingmolen De Star steek ik een drukke weg over. Aan de overkant passeer ik het toegangshek van het landgoed Katigerbos met daarop een bordje ‘eigen weg’ en vervolg mijn route. Heel even voel ik mij een mannequin, want ik moet bijna letterlijk op een streep lopen, zo smal is het wandelpad. Ik geniet van de kleine buurtschappen zoals Den Kaat, Den Huizen en het stroomdallandschap met de vele ooievaarsnesten.

Heidegebied Haardennen

Grenzend aan Balkbrug ligt het aantrekkelijke bos- en heidegebied Haardennen en het Heuveltjesbos. In Balkbrug wandel ik langs een paar karakteristieke en stijlvolle woningen van gestichtsambtenaren. Vervolgens nog een laatste stukje over de Dronkemanslaan en langs de koloniekerk terug naar Ommerschans.

trage tocht Ommerschans

Dronkemanslaan bij Balkbrug
De kolonisten wisselden bij sommige corrupte zaalopzieners hun weinige koloniegeld in tegen zilvergeld. Hiermee konden zij zich in Balkbrug bezatten. Langs de afgelegen laan probeerden dronken kolonisten ongezien van de cafés terug te komen naar de kolonie, die berucht was om zijn represailles.

Jammer van de drukke N48 die ik de gehele wandeling heb gehoord, maar de route is zo afwisselend en gaat door schitterend natuurgebied, dat ik het lawaai maar op de koop toe neem. Ik waardeer de Trage Tocht Ommerschans met:

Alle foto’s

Horeca
– Rustpunt Boskerk Ommerschans
– Er zijn voldoende horecagelegenheden in Balkbrug.

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje

14 km rondwandeling
Parkeerplaats Ommerschans
Balkerweg
7739 PT Vinkenbuurt
Goed begaanbaar
Ja
Aangelijnd toegestaan
Trage Tocht
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG