Menu Sluiten

Friese Woudenpad etappe 7

Hoornsterzwaag – Boijl

Boerenland • Rivieren • Vennen • Bos

Etappe 7 van het Friese Woudenpad gaat van Hoornsterzwaag naar Boijl. De wandelroute is erg afwisselend. Je wandelt door verschillende landschappen.

Friese Woudenpad
Friese Woudenpad (LAW 1-1) is de opvolger van het Zevenwoudenpad en koppelt de Nationale Parken Lauwersmeer, Friese Wouden, Drents-Friese Wold en de Weerribben aan elkaar. Volgens de makers van het pad is het daarmee één van de mooiste LAW’s in Nederland.

Twitelderreed

Ik parkeer mijn auto aan de drukke Schoterlandseweg en verlaat de drukte echter al snel en wandel door een drassig weiland. Links is een hondenkennel en de honden slaan direct aan als ze mij zien lopen. Wat ben ik blij dat ze achter het gaas zitten en zwoeg rustig verder. Graspaden en fietspaden door voormalige hoogveengebieden.

Natuurlijke taalgrens van de Tjonger

Wie denkt dat de Tjonger een mooie rivier is, komt hier bedrogen uit. De rivier is hier in de 19e eeuw recht getrokken voor de scheepvaart. Het vormt de taalgrens tussen het Fries en het Stellingswerfs. Langs de Stellingwerfse kant volg ik de rivier een kilometer. Net als de buien van vandaag is de omgeving hier erg afwisselend. Naast weilanden zijn er stroken bos, heide en zelfs een stukje moeras.

Firese Woudenpad 7: Hoornsterzwaag - Boijl

Diakonieveen

Een kilometer verder bereik ik het natuurgebied Diakonieveen. Schitterende vennen verscholen in het bos. De naam Diakonieveen komt van de diakonie die hier vroeger turf won voor de armen. Een aantal jaren geleden wandelde ik hier tijdens de intelligente lockdown de wandelroute Weg van Nijeberkoop. Ook nu is het weer net zo rustig als toen.

Diankonieveen

Landgoed Boschhoeve

De route gaat verder over een oud klinkerstraatje, dat toebehoort aan landgoed Boschhoeve. Het landgoed strekt zich uit tussen de Tjonger en de Linde en bestaat uit 160 hectare loof- en gemengd bos, heide, vennen en agrarisch land. Op het einde van de weg ligt links de prachtige klokkentoren van begraafplaats Egypte. Echt de moeite waard, maar ik hou deze voor gezien.

Landgoed Boschhoeve

Lindevallei

Ook in de Lindevallei smul ik van de weidse vergezichten. De 1,5 km langs het riviertje de Linde is het even afzien, want wind en striemende regen teisteren mijn gezicht. Maar ondanks het grillige weer is het hier mooi. Op het einde van het pad is een bijzondere ‘bankje’ weggewerkt in een wit kunstwerk. Het is weer tijd voor een korte pauze.

De Linde

Kerkweg Boijl

Na kilometers wandelen door groene weilanden, is er vlak voor Boijl een verrassend stukje bosschage aan de Kerkweg. Iets verderop staat een bankje met de boodschap ‘Zit, Rust, Kijk … Verwonder’. Ik laat het bij “Wandel, Kijk en Verwonder’.

Klokkenstoel Boijl

In Boijl staat aan de Boijlerweg een typische klokkenstoel die wordt geluid als iemand is overleden of boze geesten verjaagd moeten worden tijdens het Sint Thomasluiden. Ik maak vlug even een foto en spring dan op de fiets om de tegenwind te trotseren naar de auto in Hoornsterzwaag.

Klokkenstoel Boijl

Wandelgids Friese Woudenpad

Wil je alvast voor- of nagenieten van Het Friese Woudenpad? Dat kan met deze mooie gids. Het staat boordevol foto’s en achtergrondinformatie. Maar ook: routebeschrijvingen en duidelijke kaarten.

BESTEL GIDS BIJ GO ->

Sommige stukken lang de 7e etappe van het Friese Woudenpad zijn lang, maar desondanks is de route erg afwisselend. Er is veel variëteit in omgeving en wandelpaden. De route ging over gras-, fiets- en schelpenpaden door bos, heide, boerenland en langs vennetjes. Dit alles in een rustgevende omgeving. Ik geef deze etappe:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
15,4 km

Startpunt
P-haven Schoterlandseweg
T.h.v. Schoterlandseweg 46
Hoornsterzwaag

Eindpunt
Hervormde kerk Boijl
Boijlerweg 87
8392 NC Boijl

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen

Horeca onderweg
Café Boschzicht in Nijeberkoop

Bron
Friese Woudenpad

Mijn waardering
LINKS
Natuurgebied Diakonieveen

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG