Menu Sluiten

Delft binnenstebuiten: retourtje buitenstad

Delft Binnenstebuiten is een retourtje buitenstad. Vanuit het drukke Delft centrum gaat de route naar het rustiger oostelijke deel, met een verstild hofje en prachtige buitengebieden, zoals De Hertenkamp, Delftse Hout en het Bieslandse Bos. Via een kerkenpad door het boerenland loop je terug naar de Markt en terug naar het station.


Delft

Delft heeft zoveel meer te bieden dan alleen maar het beroemde Prinsenhof, de plek waar Willem van Oranje is vermoord. Vroeger kwam ik voor mijn werk nog wel eens in Delft, maar de laatste keer is alweer decennia geleden. Tijd dus voor een herontdekking van deze mooie middeleeuwse stad en als extra het buitengebied. Hiervoor maak ik gebruik van de wandelgids ‘wandelen buiten de binnenstad van Delft’, van Cock Hazeu en Peter Kuiper.

Delft
Delft is één van de oudste steden van Nederland, die in 1246 stadsrechten kreeg door Graaf Willem II. De stad is vooral bekend doordat Willem van Oranje hier woonde en in 1584 werd vermoord. Sindsdien worden de Oranjes in Delft bijgezet. De stad kreeg hierdoor als bijnaam ‘De Prinsenstad’. De naam is afgeleid van ‘delf’, het gedolven kanaal dat de Schie verbindt met de Vliet.

Het Huyterhuis

Na het verlaten van het bijzondere stationsgebouw, ben ik al snel in de oude binnenstad. Aan één van de vele grachten staat het prachtige Huyterhuis met zijn opvallende voorgevel. Het laat-gotische huis werd gebouwd in 1505 door de eerste eigenaar Jan de Heuyter. Deze man moet wel schatrijk geweest zijn, als je in die tijd zo’n huis kon laten bouwen.

Delft Binnenstebuiten het Huyterhuis

Oude Kerk Delft

Voor mij schittert de scheve toren van de Oude Kerk, nog zo’n juweeltje. Deze oude kerk is gebouwd omstreeks 1246 op een zandader. Maar bij de bouw kwam men terecht op een veenlaag, waardoor de kerk al tijdens de bouw scheef stond. Dit corrigeerden ze direct, waardoor het bovenste deel van de toren weer recht staat.

Beroemde Delftenaren

In de Oude Kerk liggen een aantal bekende Delftenaren begraven. Het graf van Tromp is één en al pracht en praal, terwijl het graf van de wereldberoemde Johannes Vermeer heel sober is.

Delft Binnenstebuiten graf Johannes Vermeer

Het Prinsenhof

En dan ben ik aangekomen op het beroemdste plekje van Delft, het Prinsenhof. Hier woonde Willem van Oranje van 1572 tot zijn gewelddadige dood in 1584, door Balthasar Gerards. Wist jij het sterfjaar en de moordenaar nog uit de geschiedenisboekjes? Het staat bij mij nog steeds in het geheugen geschreven. In de hal van het stedelijk museum zijn de kogelgaten nog steeds te zien. Ga voor openingstijden en info naar de site van prinsenhof Delft.

Delft Binnenstebuiten het Prinsenhof

Hofje van Pauw

Via de hoofdingang loop ik het Hofje van Pauw binnen. Hier is een serene rust en dat in de binnenstad van het drukke Delft. Veel hofjes in Nederland werden gebouwd voor vrouwen, zo ook dit hofje.

Delft Binnenstebuiten Hofje van Pauw

Autoweg

Om naar het Oostelijk deel van Delft te wandelen, moet ik onder een autoweg door. Aan de andere kant is de wereld direct anders. Het kanaal is begroeid met goudgeel riet.

Het Hertenkamp

Niet veel later verlaat ik de weg en ga het Hertenkamp in. Ik had al gelezen dat het hier nooit echt druk is en om eerlijk te zijn, vind ik dat juist heerlijk. De jonge boompjes schieten al blad en de oude platanen houden alles onder controle. Ik vind zo’n groot honderd jaar oud park een hele verademing na de drukte van de stad. Het is een vrij groot park en vlak voor het afgesloten gedeelte, waar de damherten lopen, ga ik een andere kant op. 

Delft Binnenstebuiten Het Hertenkamp Delft

Jonge klimmers

Terwijl ik op een bankje geniet van een kop koffie, klimmen twee jonge jongens in de kale dikke beuk voor mij. Genietend van deze stoere en lenige jongens maak ik een aantal foto’s. Uiteraard in overleg, maar ze vinden het alleen maar leuk.

Delft Binnenstebuiten jonge klimmers

Delftse Hout

Het Hertenkamp gaat stilzwijgend over in het natuurgebied Delftse Hout. Het restaurant Het Rieten Dak ligt op een schitterende plek aan het water met talloze dikke knotwilgen. Een echte aanrader.

Delft Binnenstebuiten Delftse Hout

Bieslandse Bos

Ook is er op deze wandelroute een stuk echt bos, het Bieslandse Bos. Dit bos is, net als Delftse Hout, vijftig jaar oud. Naast bomen zijn er meerdere watertjes in het bos. Heerlijk, zoveel natuur dichtbij de stad.

Delft Binnenstebuiten Bieslandse Bos
Delft Binnenstebuiten water in het Bieslandse Bos

Noordkade

Als ik het bos uitkom, hoef ik gelukkig niet over het fietspad langs het water, maar ga ik verder aan de andere kant van de Noordkade. Op het graspad is het heerlijk rustig wandelen. Het groot hoefblad bloeit al rijkelijk. Een reiger blijft een tijd lang stil zitten, net zo nieuwsgierig als ik.

Delft Binnenstebuiten Noordkade
Delft Binnenstebuiten reiger op de Noordkade

Kerkenpad

Nadat ik de weg ben overgestoken, wandel ik straks langs een drietal woningen. Dit is een erfpad, dus vrij toegankelijk. Het oude kerkenpad gaat dwars door de Bieslandse bovenpolder. Ganzen en andere weidevogels hebben het hier naar hun zin, te horen aan het luide gekakel. In de verte zie ik de toren van de Nieuwe Kerk.

Delft Binnenstebuiten kerkenpad

Arboretum Heempark Delft

Ook het laatste stuk naar de binnenstad is fraai te noemen. Ik wandel nog een stuk door het Arboretum Heempark van Delft.

Arboretum Heempark Delft
Arboretum Delft

Nieuwe Kerk

Als je het Prinsenhof hebt bezocht, hoort een bezoek aan de Nieuwe Kerk er eigenlijk ook bij. In deze kerk is het praalgraf van Willem van Oranje. Eronder bevindt zich de grafkelder van het Koninklijk Huis, maar dat is voor de ‘gewone burger’ verboden terrein.

Stadhuis

Het is zaterdag en mooi lenteweer. De terrasjes op de Markt zijn dan ook overvol. Het stadhuis is tijdens de grote stadsbrand, in 1536 grotendeels afgebrand. Het huidige stadhuis is ontworpen door Hendrick de Keyser, de belangrijkste architect uit de Gouden Eeuw. De middeleeuwse toren bleef gespaard en werd door de Keyser geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. Het resultaat mag er zijn, vind je ook niet?

Delft Binnenstebuiten stadhuis Delft

Wat heb ik genoten van Delft Binnenstebuiten: retourtje buitenstad. Het oude stadscentrum en vervolgens de natuur van de meerdere parken. Het oostelijke deel van Delft heeft mij meerdere keren enorm verrast. Eerst de oude knotwilgen aan het Delftse Hout en het oude kerkenpad. Deze wandelroute krijgt van mij:

Alle foto’s

Wandelgids
Deze wandelroute komt uit de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Delft’ van Cock Hazeu en Peter Kuiper.

Lees meer >     Bestellen bij GO >

Horecatip
Het Rieten Dak

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Delft? Check dan hier de mogelijkheden. 


Delft Binnenstebuiten kaart
13,8 km rondwandeling
NS Station Delft
Goed begaanbaar
Ja
Aangelijnd toegestaan
Wandelgids: Wandelen buiten de binnenstad van Delft
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *