Menu Sluiten

Markante Delftenaren

Wie kent niet Willem van Oranje, Johannes Vermeer, Hugo de Groot of Antonie van Leeuwenhoek? Op de wandelroute Markante Delftenaren kom je herinneringen aan hen tegen. Je wandelt langs alle attracties van een van de best bewaarde binnensteden van Nederland: Delft. Maar je komt ook heel even buiten de binnenstad. De twee markante Delftenaren Jacques van Marken en zijn vrouw Agneta Matthes hebben rondom het Agnetapark een kleurrijk tuindorp gesticht. Laat je net als ons verrassen door deze bijzondere stadswandeling.


Station Delft

Wij starten vanaf station Delft en wandelen de route met GPS. De combinatie wandelen, fotograferen en met routebeschrijving in de hand vind ik niet erg praktisch.

Markante Delftenaren centrum

Stadsgrachten

Langs oude stadsgrachten met vele bruggetjes wandelen we richting het Prinsenhof. De scheve Oude Kerk wijst ons de weg.

Markante Delftenaren Oude Kerk

Willem van Oranje
De bekende prins is ook bekend onder zijn bijnaam Willem de Zwijger. Niet omdat hij weinig zei, maar vanwege zijn diplomatieke gaven. Hij liet nooit het achterste van zijn tong zien.

Het Prinsenhof

Je hebt Delft niet gezien als je niet naar het Prinsenhof bent geweest. Alleen al de tuin is fijn om in te vertoeven. Vanaf een bankje kun je in alle rust genieten van de vele mensen die over het Sint Agathaplein lopen. Willem woonde van 1572 tot 1584 op het Prinsenhof. Hier werd hij op 10 juli 1584 door Balthasar Gerards vermoord. De kogelgaten zijn nog steeds zichtbaar in de muur, wel met een glasplaat ervoor.

Markante Delftenaren Prinsenhof

Agnetapark

We verlaten het centrum en via een park met grote treurwilgen wandelen we af op kleurrijke rijtjeswoningen. We zijn erg onder de indruk van deze fraaie woningen met kozijnen en voordeuren in de kleur geel. Op de lichtblauwe dakkapellen zitten ruitvormige decoraties. Al dit moois behoort bij het Agnetapark, ook wel het sociale paradijs genoemd.

Markante Delftenaren Agnetapark

Jacques van Marken en Agneta Matthes

Het idee kwam van Jacques van Marken, een sociaal bewogen vooruitstreven ondernemer en directeur van de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek. Hij kwam met het idee om voor zijn werknemers het eerste fabriekstuindorp te bouwen. In 1884 was het eerste tuindorp, Agnetapark, een feit. 78 arbeiderswoningen werden gebouwd, allen met een eigen tuin. De stijl is een beetje Engels cottage-achtig. De werknemer kon hier gezond wonen in een groene omgeving, met licht, lucht en ruimte. 

Markante Delftenaren Jacques van Marken en Agneta Matthes

Hofje van Pauw

Een iets minder bekende Delftenaar is Elisabeth Pauw, een sociaal bewogen vrouw. Zij bepaalde bij testament dat haar vermogen besteed moest worden aan de huisvesting van minvermogende personen. Zo kwam er in 1707 een hofje met acht huisjes. Nu wonen er mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap. Het prachtig vormgegeven hofje is een oase van rust.

Markante Delftenaren hofje van Pauw

Onbekende markante Delftenaren

In Delft wordt veel geroeid, veelal door studenten. Op een zonnige lentedag als deze is het natuurlijk heerlijk om je al roeiend door de stad te begeven. We komen deze middag dan ook best veel roeiers, of moet ik misschien zeggen: onbekende markante Delftenaren, tegen op het Rijn-Schiekanaal.

Markante Delftenaren

Nieuwe Kerk

Via een leuk oud steegje wandelen we langs de Nieuwe Kerk naar de Markt. Aan de andere kant van de Markt staat het stadhuis. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze kerk. Binnen is o.a. het praalgraf van Willem van Oranje.

Markante Delftenaren praalgraf Willem van Oranje

Hugo de Groot

Herinner jij je het verhaal van Hugo de Groot nog? Die in een boekenkist vanuit slot Loevestein ontsnapte? Voor de Nieuwe Kerk staat een metershoog standbeeld van deze groot rechtsgeleerde die de basis heeft gelegd voor het volkenrecht.

Markante Delftenaren Nieuwe Kerk en Hugo de Groot

Oude Kerk

In het begin van de route zagen we deze prachtige eeuwenoude scheve toren al boven de grachtenpanden uitsteken. Nu gaan we toch maar even naar binnen en dat kan ik je echt aanbevelen. Binnen is, naast een aantal beroemde graven, een interessante expositie over o.a. de Gouden Eeuw en een aantal markante Delftenaren.

Johannes Vermeer

Een van die bekende en markante Delftenaren is de kunstschilder Johannes Vermeer, wereldberoemd om zijn ‘meisje met de parel’. In de Oude Kerk ligt de grafsteen van Johannes Vermeer. De historici weet maar weinig over hem. Wel is bekend dat hij 11 minderjarige kinderen achterliet bij zijn dood. Zijn collectie schilderijen wordt gesteld op 36.

Markante Delftenaren Johannes Vermeer grafsteen

Antonie van Leeuwenhoek

De laatste markante Delftenaar die ik in deze blog nog wil noemen is Antonie van Leeuwenhoek. Hij was trouwens geboren onder een andere naam, maar noemde zich later van Leeuwenhoek, omdat hij vanaf zijn geboorte naast de Leeuwenpoort woonde. Deze Delftenaar is wereldberoemd geworden door het uitvinden van een microscoop. Ook hij ligt begraven in de Oude Kerk, al is het mij niet gelukt om zijn graf te vinden.

Vermeercentrum

De route gaat ook langs het Vermeercentrum. Hier kom je meer te weten over het leven, het werk en de stad van Johannes Vermeer. Verder hanger er reproducties van zijn schilderijen. Ga voor meer informatie en openingstijden naar de site van het Vermeercentrum.

Tijdens de fraaie stadswandeling Markante Delftenaren zijn we (nog) meer te weten gekomen over een aantal bekende en onbekende Delftenaren. Het was onze eerste wandeling tijdens een weekendje Delft. Vooral het Agnetapark was een aangename verrassing.

Alle foto’s

Wandelgids
Deze wandelroute komt uit de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Delft’ van Cock Hazeu en Peter Kuiper.

Lees meer >     Bestellen bij GO >

Horeca
Voldoende horeca aanwezig in Delft centrum. 

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Delft? Check dan hier de mogelijkheden. 


8,5 km rondwandeling
NS Station Delft
Goed begaanbaar
Ja
Aangelijnd toegestaan
Gerard Goudriaan
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG