Menu Sluiten

Boswachterspad Oudemolense Diep

Bos en heide • Graslanden • Grafheuvels • Vlonderpaden

Boswachterspad Oudemolense Diep is één van mijn favoriete wandelroutes door het Nationale Park Drentsche Aa. Het is een gevarieerde route van ‘slechts’ 7 km door het eeuwenoude stroomdallandschap. De route is gemarkeerd met lichtblauwe paaltjes.

Oudemolen en grafheuvels

In Oudemolen gaat de wandeling langs mooie met riet gedekte boerderijen. De route voert o.a. langs de korenmolen De Zwaluw, die is gebouwd in 1837. De molen is open en we kijken even binnen. Even later passeren we een veerooster en komen op een heideveld. Rechts liggen twee grafheuvels uit de prehistorie.

Bos, weilanden en het Oudemolense Diep

Op het einde van de hei gaan we weer over een veerooster en wandelen het bos in over slingerende paadjes. Na het bos volgt een breed zandpad tussen weilanden. Iets verderop zien we voor het eerst het Oudemolense Diep. Nieuw is de paardenvoorde, waar ruiters met hun paard door het water naar de overkant kunnen rijden. Wij gaan over de hoge voetbrug, of zoals de Groningers zeggen ‘het hoogholtje’. Vanaf hier kun je goed zien hoe het water het zand uit de oeverwanden slaat.

Vlonderpad

Aan de overkant van de beek volgt wederom bos. De zon schijnt heerlijk tussen de bomen door. We dalen weer af naar de beek en houden onze voeten droog dankzij een lang vlonderpad. Het kan hier ontzettend nat zijn, maar het valt nu gelukkig mee. Het landschap is hier weer open en we hebben een prachtig uitzicht over het stroomdal.

Bos, heide en varens

Een ander vlonderpad door een bosrijk gedeelte met varens is afgezet vanwege onderhoud aan de planken. Na het bos volgt een mooi stuk heide. Hier zitten natte en modderige stukken in. Het is even opletten, want hier staan ook donkerblauwe paaltjes. Maar blijf de lichtblauwe volgen, dan komt het goed.

Wij komen weer uit bij de Drentsche Aa. Ik weet dat de route naar links hoort te gaan en over een bruggetje. Maar een blauw paaltje wijst richting het akkerland. Enfin, we lopen de route zoals de paaltjes ons de weg wijzen.

Omleiding

Nu blijkt dat een deel van het boswachterspad Oudemolense Diep is omgeleid, omdat het bij het Diep erg drassig is. Ik heb het laatste stukje uiteindelijk nog gelopen, maar het was inderdaad erg nat en modderig en heb mijn voeten niet droog gehouden. Mij deerde het niet, omdat het zo’n schitterend stukje is. Wil jij ook de echte rust en natuur ervaren? Download dan de kaart of gpx.

Je kunt de wandeling eventueel afsluiten met een kop koffie of lunch bij de gezellige Herberg de Fazant.

Jammer dat de lichtblauwe paaltjes niet helemaal zijn uitgezet volgens de kaart. Maar desondanks hebben we toch enorm genoten van het afwisselend landschap van de Drentsche Aa. Ik geef het boswachterspad Oudemolense Diep:

PRAKTISCHE INFO
Afstand
7 km

Startpunt
P-plaats aan de Molensteeg
Molensteeg 2
9484 TE Oudemolen

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat zijn.

Horeca
Herberg de Fazant

Bron
Staatsbosbeheer

Mijn waardering

LINKS
Drentsche Aa

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG