Menu Sluiten

Boswachterspad Balloërveld

Hei vol historie • Grafheuvels • Middeleeuwse karrensporen • Schaapskooi

Boswachterspad Balloërveld is een gemarkeerde wandelroute over Balloërveld, een grote stille hei vol historie.

Het boswachterspad Balloërveld start oorspronkelijk bij de schaapskooi van Balloo, maar ik begin de wandeling vanaf de parkeerplaats Galgenriet aan de Gasterenseweg. Het is al druk en dat met deze temperaturen. Er is een grote groep wandelaars, waarvan de gids een grote cowboyhoed draagt.

Paars tapijt

Terwijl ik begin deze week het paars op het Dwingelderveld moest zoeken tussen de vele pijpenstrootjes, is het hier juist alleen maar paars wat mijn ogen zien. Het is ronduit schitterend.

Balloërveld en zijn geschiedenis
Een uniek heidegebied dat al vele eeuwen bestaat. Dat hier duizenden jaren geleden al mensen woonden, bewijzen de veertig grafheuvels. Uit de ijzertijd zijn ook sporen van omwalde vierkante akkers, de zogeheten Celtic Fields. Over het hoger gelegen Balloërveld liep een belangrijke route voor reizigers van Groningen naar Coevorden. Hun karren slepen geulen uit in het zand. Reizigers volgden elkaars spoor. De brede sporenbundels zijn nog altijd zichtbaar.

In de Tweede Wereldoorlog legden dwangarbeiders voor de Duitsers een tankgracht aan om de snelle opmars van de geallieerden af te remmen. Op veel plekken is deze verdedigingslinie verdwenen, maar op het Balloërveld nog steeds goed herkenbaar. Na de oorlog is het gebied nog tot 2006 door Defensie gebruikt voor legeroefeningen.

Het gebied is nu van Staatsbosbeheer en de afgelopen jaren is een begin gemaakt met het terugbrengen van het oude karakter: een groot en stil heidegebied.

Galgenberg

Deze grafheuvel dankt waarschijnlijk zijn naam aan de galg die in de middeleeuwen bovenop de heuvel heeft gestaan. De lichamen van opgehangen misdadigers waren tot in de verre omtrek zichtbaar. Vanaf de top van de Galgenberg heb ik een weids uitzicht over de enorme heidevlakte en zie ik oude karrensporen van middeleeuwse reizigers.

Herfstdraad

Sommige planten die nog in de schaduw staan, zijn bedekt met herfstdraad. Dit is een zeer dunne draad gemaakt van spinrag. Het is het werk van vele jonge en kleine spinnetjes, spiderlings genoemd die zich aan het eind van de zomer laten wegzweven door de wind.

Kunstwerk De Baak

Na de heide ga ik door een klaphek en wandel dan een groot weiland op met in de verte een groep lakenvelders. Voor mij een kring stenen met daarbinnen een enorm grote kei. In 2013 is dit stenen kunstwerk De Baak onthuld langs het Pieterpad. Het is een markeringsteken voor wandelaars die op de enorme kei het aantal nog te wandelen kilometers kunnen aflezen. De kunstenaar Arie Fonk gebruikte hiervoor zestig zwerfkeien. De grootste steen weegt zes ton.

Schaapskooi Balloo

Ik ben aangekomen bij de schaapskooi en besluit om een kop koffie te drinken op het gezellig terras naast het kleine Informatiecentrum. Binnen is een spinnerij en momenteel een expositie “Samen 60 jaar schaapherder” over de herders Albert Koopman en Marianne Duinkerken. Toen schaapherder Albert ruim dertig jaar geleden begon was er geen schaapskooi. Ondanks tegenwerking van de gemeente Rolde mocht er uiteindelijk een kooi worden gebouwd. Jarenlang deed de kooi dienst, tot het in 2011 bij een aangestoken brand werd verwoest. Hond Tom kwam om in de vuurzee.

Speciaal voor het jubileum brengt Marianne haar met de hand gebonden fotoboek “Balloërveld” uit. Ze maakte hiervoor foto’s van de schaapskudde, de natuur en de schaapskudde in de natuur.

Boswachterspad Balloërveld is een mooie route, vooral in augustus en september als de heide bloeit. De brede mulle zandpaden maken het wel zwaar en jammer dat een stuk langs het drukke fietspad gaat. Maar verder waan ik me regelmatig terug in de tijd! Ik geef de route:

PRAKTISCHE INFO
Afstand
9 km

Startpunt
Schaapskooi Balloërveld
Crabbeweg 2
9458 TE Balloo

Begaanbaarheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Schaapskooi Balloo

Bron
Staatsbosbeheer

Mijn waardering
NATUURGEBIED
NP Drentsche Aa

ALLE FOTO’S

Deel deze blog: