Menu Sluiten

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch gaat door een gebied vol geschiedenis. Het natuurgebied heeft veel archeologische monumenten. Zo wandel je door een strubbenbos, langs twee hunebedden, tientallen grafheuvels, karrensporen en bomkraters.


Drentsche Aa

Het natuurgebied de Drentsche Aa vind ik één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Vroeger kwam ik hier wekelijks. Om te hardlopen, fietsen en te wandelen. Jarenlang ben ik lid geweest van de loopgroep De Drentsche Aa. Sinds mijn verhuizing naar Overijssel kom ik er helaas veel te weinig. Maar vandaag ben ik er weer. Ik heb met mijn vriendin Aletta afgesproken en we kiezen de gele paaltjesroute. Een route die ik kan dromen. Na een lekkere kop koffie gaan we op pad. We hebben er zin in, het zonnetje schijnt volop en dat gebeurt de laatste tijd niet zo vaak.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch voormalig armenhuis Anloo

Boom met een gezicht

Op het kerkhof van Anloo staat een bijzondere beuk. Volgens ons een boom met een gezicht. Wij zagen het direct. Met een beetje (of veel) fantasie zie je een neus en mond.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch bijzondere beuk

Kniphorstbosch

De familie Kniphorst liet destijds de heide ontginnen en een bos aanleggen voor de houtteelt. Een eeuw later is het een schitterend bos geworden. Aletta en ik verbazen ons over de vele mossen. Ze zitten niet alleen op de bodem, maar ook op de bomen. Het geeft het bos iets sprookjesachtigs.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch
Wandelroute Strubben Kniphorstbosch planken brug

De Galgenberg

In de Strubben-Kniphorstbosch vind je tientallen grafheuvels. Eén van de grootste is de Galgenberg. In de middeleeuwen werden veroordeelden hier opgehangen en dagenlang bleef het lijk hangen. Brrr.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch grafheuvel

Moeras

Dat het de laatste maanden erg nat is geweest, is in het moerassig gebied goed te zien. Graspollen en bomen staan flink met de voeten in het water. Op een bankje nemen we dan ook even de tijd om dit te aanschouwen. We hebben wel veel gemopperd over de vele regen, maar dit is toch wel fraai om te zien. 

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch moeras

Archeologisch reservaat

De Strubben-Kniphorstbosch is sinds 2000 Nederlands eerste en tot nu toe enige archeologische reservaat, een natuurgebied met een zeer hoge archeologische waarde. Het gebied wordt al meer dan vijftien eeuwen bewoond. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want het is er schitterend.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch archeologisch reservaat

Natuurlijke kunstwerken

In de Strubben-Kniphorstbos zie je veel bijzondere en grillige bomen, waarvan sommige dood. Maar al die dode bomen lijken soms op kunstwerken, zo midden in de natuur.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch kromme boom

Strubben

Het blijft toch iets bijzonders, al die dunne grillige boompjes. Persoonlijk vind ik het wel wat hebben.

Strubben
Strubbe betekent kreupelhout. Strubbenbossen zijn typisch Drents. Ze bestaan uit lage, grillig gevormde eikenbomen. Die vorm kregen ze doordat schapen aan de takken van de jonge boompjes knaagden. De schapen verdwenen en de eiken schoten op in grillige vormen. Het hout werd om de tien à vijftien jaar gekapt.

Hunebed D7

We wandelen langs het eerste hunebed op deze route. Het prehistorisch grafmonument ligt een beetje verstopt in het bos. Het is de D7, een zogeheten portaalgraf. De vondsten van dit hunebed zijn in het bezit van het British Museum in Londen.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch hunebed D7

Hek afgesloten

We komen in een opener deel van het gebied. Op het eind moeten we door een metalen hek, dat normaliter altijd open kan. Nu niet, want het hek is met een dikke ketting afgesloten. En nu? Met hulp van 2 andere vrouwen klimmen we er overheen. Makkelijk ging dat niet. Ik heb inmiddels contact gehad met het Staatsbosbeheer. Zij legden uit dat het hek met enige regelmaat wordt open gelaten. Er zal een zelfsluitend voetgangershek worden geplaatst en binnenkort is deze situatie dus opgelost. Voor nu kun je het ernaast (met een electriciteitswaarschuwing) gebruiken door het bij het plastic handvat vast te pakken. Of je klimt er, net als wij hebben gedaan, overheen.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch hek

Wateroverlast Drentse Aa

Het brede pad ligt deels onder water. Noodgedwongen verlaten we de route en struinen we tussen de bomen door tot een klaphek. Helemaal niet erg, want eigenlijk vinden we dit veel leuker. Het is wel oppassen, want kleine dode takjes steken op ooghoogte uit.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch wateroverlast
Wandelroute Strubben Kniphorstbosch struinroute

Bomenkap

Om het open landschap van vroeger terug te krijgen, zijn er in 2012 in de Strubben veel bomen gekapt.

Hunebed D8

Nadat we een fietspad zijn overgestoken, komen we aan bij het tweede hunebed, de D8. Deze ligt aan het hoofdpad Bosweg. Aletta checkt nog even of de bewoners thuis zijn, maar het is en blijft stil. Dan maar weer verder.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch hunebed D8

Hunebedden
Hunebedden werden gebouwd tussen 3400 en 3100 v.Chr. en wordt toegeschreven aan de trechterbekercultuur. De archeoloog Albert Egges van Giffen heeft veel opgravingsactiviteiten. Daarom werd hij ook wel ‘vader van de hunebedden’ genoemd. In Engeland ontstond in de jaren zeventig van de 19e eeuw bezorgdheid over de wijze waarop in Nederland hunebedden werden gerestaureerd. De Engelse oudheidkundigen William Collings Lukis en sir Henry Dryden bezochten in juli 1878 Drenthe en brachten veertig hunebedden op de Hondsrug in kaart.
Bron: Wikipedia

Zandverstuiving

Na het passeren van drie grafheuvels is er iets later een kleine zandverstuiving midden in het bos, gevolgd door een klein heideveld. Het is nu nog maar een klein stukje naar de parkeerplaats.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch zandverstuiving

Wandelen in het Nationaal Park de Drentsche Aa blijft een feestje. Zo ook deze route. Je wandelt hoofdzakelijk over onverharde paden door één van de mooiste bossen van Drentse: de Strubben Kniphorstbosch. Onderweg zie je twee hunebedden, tientallen grafheuvels, karrensporen en drie bomkraters. Ieniemienie minpuntje is de N34, waar je kort langs loopt. De route is goed aangegeven.

Alle foto’s

Horeca
De Koningsherberg

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


Kaart Wandelroute Strubben Kniphorstbosch
9,3 km rondwandeling
P-plaats Homanshof
Lunsenhof 20
9467 PM Anloo
Goed begaanbaar
Ja
Verboden
Staatsbosbeheer
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *