Menu Sluiten

Balkbrug Blauwe route


De blauwe route vanuit Balkbrug komt door de Haardennen, het Heuveltjesbos, langs het schitterende riviertje De Reest, door het gehucht Rabbinge, over landgoed Katigerbos en het dorp Balkbrug.

Ik heb de laatste tijd weer meer last van mijn voetartrose, wat betekent dat ik even een figuurlijke stap op de plaats moet maken. Geen lange afstanden of meerdere dagen aaneengesloten wandelen. Niet leuk, maar het is niet anders. De komende tijd wandel ik kortere afstanden.

Jagers in Heuveltjesbos

Vanaf het MFC ’t Trefpunt loop ik zo de schitterende Haardennen in. In het bos ontmoet ik twee jagers met hun jachtgeweren die druk in gesprek zijn met andere wandelaars. Achteraf spijt dat ik ze niet heb gevraagd of ik een foto van ze mocht maken.

Houten brug in Heuveltjesbos

Haardennen

Het Heuveltjesbos gaat geruisloos over in het Haardennen, een bos dat naast gemengd bos ook bestaat uit heideveldjes. Op het smalle wandelpad dat dwars over de hei gaat kom ik meerdere wandelaars tegen. Het zullen de enige zijn, want de rest van de route heb ik de wereld voor mij alleen. 

Haardennen

De rust van het Reestdal

Na een tijd dwalen verlaat ik het bos. Aan de overkant van de Meppelerweg ligt het Reestdal, een waar wandelparadijs. Geen ruilverkavelingen of rechtgetrokken beekjes, maar een beekdallandschap met het kronkelende riviertje De Reest. De rust is hier overweldigend, al vermoed ik dat het hier op de zondagen wel druk zal zijn, want het Reestdal is erg geliefd onder wandelaars. En dat is niet zo vreemd.

Wandelpad door het Reestdal
Kronkelende rivier De Reest met bomen in herfstkleuren

Rabbinge

Ik wandel verder langs kleine bosperceeltjes en open boerenland naar het gehucht Rabbinge, dat bestaat uit slechts 5 authentieke boerderijen die ook nog eens kilometers uit elkaar liggen. Vroeger waren hier veen- en moerasbossen. Vanwege de gevaarlijke en woeste grond duurde het tot de zeventiende eeuw voordat deze gebieden bewoond werden. Ook hier is het een oase van rust.

Authentieke boerderij in Rabbinge

Dorp Den Kaat

Ik las dat de essen rondom het dorpje Den Kaat in juni blauw staan van de korenbloemen. Een reden om nog eens terug te komen in het mooie Reestdal.

Essen rondom dorp Den Kaat

Landgoed Katigerbos

Het Landgoed Katigerbos is geen statig landgoed. Het lijkt meer op een groot weiland waar een bosperceel op ligt. Maar het is wel heerlijk ruig met heuveltjes èn een watertje in het bos. Jammer dat de blauwe route Balkbrug niet verder over het landgoed gaat, maar over de weg Molenwijk. Aan deze weg staan grote loodsen die er vrij nieuw uitzien. Ook ben ik aan het einde van weg even de route even kwijt, misschien is dit door de nieuwe industrie?

Water op Landgoed Katigerbos
Landgoed Katigerbos

Korenmolen De Star

En dan het vervelendste deel van de route, het oversteken van de Coevorderweg. De gemarkeerde routepaal staat op het fietspad aan de overkant, maar ik adviseer om eerst rechtsaf te gaan en dan de weg over te steken bij de stoplichten. Het kan hier namelijk vrij druk zijn. Bij de achtkantige stellingmolen De Star ben ik alle drukte alweer vergeten. 

Korenmolen De Star Blauwe route Balkbrug

Balkbrug

Ik ben inmiddels terug in Balkbrug en wandel via saaie woonwijken terug naar de auto. Dit dorp zorgde in 1845 voor veel commotie. In dat jaar werd bij brug 7 van de Dedemsvaart een balk in het water aangelegd om te voorkomen dat schepen met een te grote diepgang konden passeren. Deze balk had zoveel impact dat het dorp dat daarna ontstond de naam Balkbrug kreeg.

De blauwe route begon fantastisch. Het was genieten van de bossen Heuveltjesbos en Haardennen en natuurlijk het schitterende Reestdal. Jammer van de drukke Coevorderweg, maar soms kan het niet anders en dat geldt ook voor de laatste kilometer door de woonwijken van Balkbrug. Ik geef deze route:


PRAKTISCHE INFO
Gebied
Reestdal

Afstand
7,9 km

Startpunt
MFC ’t Trefpunt
Meppelerweg 34
7707 CN Balkbrug

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Balkbrug

Bron
Wandelnetwerk Vechtdal Overijssel

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG