Menu Sluiten

Gele kuierroute IJhorst

Mooie bospaden • Ven Zwarte Venen • Heide • Hooilanden

Een heerlijke kuierroute door het Staphorster bos en langs heide, weilanden en het schitterend ven Zwarte venen. Deze wandelroute is met geel gemarkeerd en te combineren met 1 van de andere twee kuierroutes IJhorst.

Gele wandelroute

De omgeving van IJhorst heeft veel te bieden, zoals rust, historische plekken en een afwisselend landschap. Vanuit het dorp beginnen drie gemarkeerde kuierroutes van elk 10 km, die je ook kunt combineren tot een langere wandeling. Wij kiezen vandaag de gele route. De start is bij de informatieborden tegenover het café restaurant Vos. We verlaten al snel de bebouwde kom en gaan een breed zandpad op. Dit door bomen omringd pad geeft mooie doorkijkjes over De Vledders. Het Landschap Overijssel is vanaf 2017 bezig om hier de natuur uit oude tijden terug te brengen.

Stiggeltie

Met behulp van een zogenaamde stiggeltie klimmen we over een afrastering en vervolgen onze weg over een smal particulier pad langs de bosrand. Links ligt de Vledders. Iets verderop, tussen twee bomen, nemen twee koeien ons nieuwsgierig op. Ik probeer ze te lokken en één sjokt een beetje geagiteerd op ons af. De ander volgt al snel. Tijd om een paar leuke plaatjes te schieten.

Zwarte Venen

In het voormalig turfwinningsgebied Zwarte Venen is nog genoeg hei, maar de dennen rukken hier snel op. Als er niets aan gedaan wordt, ben ik bang dat dit gebied alleen uit bos bestaat en de heide de strijd verliest. Voor de grote plas de Zwarte Venen gaat de gele route rechtsaf, maar wij lopen iets door en genieten van het uitzicht over het water. We kuieren verder over een smal paadje strak langs het ven, waar een lange boomstronk uitsteekt over het water.

Heideveld

Op een kruispunt, vlak voor een heideveld staat een picknickbank. Het is een mooi moment en plek om onze krentenbollen te eten met het najaarszonnetje op ons gezicht. We kijken uit op twee joekels van bomen. Het wolkendek verdwijnt langzaamaan en het zonlicht valt tussen de gekleurde bomen door op de hei. Elke schaduw is weer anders.

Hooilanden en het Carstenbos

Na de hei is er een afwisseling van open landschap met doorkijkjes over de uitgestrekte Leijer hooilanden en bos. Het Carstenbos is slechts enkele honderden meters breed, maar toch voelt het als een echt bos. We doorkruisen dit bos in de volle lengte en komen uit bij de doorgaande weg naar IJhorst. Nog een paar honderd meters door het dorp naar ons startpunt.

De markering ontbreekt soms bij de gele kuierroute IJhorst of staat op plekken waar je het juist niet verwacht. Het is dus steeds goed opletten. Maar wat hebben we heerlijk ‘gekuierd’ door het Staphorster bos en langs heide, weilanden en vennetjes. Ik geef de route:

4 sterren
Gele kuierroute IJhorst kaart
PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 km

Startpunt
Café Restaurant Vos
Heerenweg 36
7955 PE IJhorst

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Café Restaurant Vos

Bron
Touristinfo het Reestdal

Mijn waardering
LINKS
Boswachterij Staphorst

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *