Menu Sluiten

Westerwoldepad 4: Borgerveld-Laude

Beekdal • Coulisselandschap • Grootste heidegebied Groningen • Weideschapen

De afwisselende vierde etappe van het Westerwoldepad gaat van Borgerveld naar Laude door het beekdal van de Ruiten Aa. Je ziet o.a. het grootste heidegebied van Groningen en de natuurbegraafplaats Laude.

Het Westerwoldepad is een lange afstandswandeling van bijna 100 kilometer lang door het Groningse natuurgebied Westerwolde, een afwisselend landschap van eeuwenoude bossen, moerassen, heidevelden, beekdalen, vennen en kleine dorpen . Het pad is in twee richtingen beschreven en gemarkeerd. Onderweg geniet je van de prachtige afwisselende natuur die deze regio te bieden heeft.

Natuurgebied Ter Borg

De parkeerplaats ligt midden in het natuurgebied Ter Borg, het grootste heidegebied van Groningen. Net als bij etappe 3 grazen Schotse hooglanders weer aan weerskanten van het wandelpad. Alsof ze ons liever niet in het gebied willen hebben. Maar we laten ons niet kisten en gaan met een ruime boog langs de rand van het bos, zonder de runderen te storen. Ondertussen is het genieten van het natuurschoon van Westerwolde met zijn hoge grassen en houtsingels.

Westerwoldepad Borgerveld Laude

Ruiten Aa

Westerwolde zou Westerwolde niet zijn zonder de kronkelende beek Ruiten Aa en de karakteristieke houten bruggetjes.

Westerwoldepad Borgerveld Laude Ruiten Aa
Westerwoldepad Borgerveld Laude bruggetje over de Ruiten Aa

Schaapskooi Ter Borg

Bij de brug in Ter Borg staat een fraaie zeventiende-eeuwse schaapskooi. Deze biedt onderdak aan één van de weinige schaapskuddes van de provincie Groningen.

Westerwoldepad Borgerveld Laude schaapskooi Ter Borg

Westerwoldse boerderijen in Ter Borg

In het gehucht Ter Borg staan maar een paar riante boerderijen en enkele hiervan zijn gebouwd in de kenmerkende Westerwoldse stijl. We bewonderen een moment lang een prachtige boerderij uit 1826.

Westerwoldepad Borgerveld Laude Westerwoldse boerderij Ter Borg

Holle Beetse Vennekampen

Het is lunchtijd en we nemen plaats aan de rand van het zuiveringsmoeras Holle Beetse Vennekampen, een bijzonder waterrijk gebied. In de verte zien we meerdere zilverreigers. Ze hebben zelfs boven in een boomtop een nest gebouwd.

Westerwoldepad Borgerveld Laude natuurgebied Holle Beetse Vennekampen

Rustpunt PUUR Westerwolde

Rustpunt PUUR Westerwolde is een akkerbouwperceel van 2,4 hectare. Het is een initiatief van Jan Dammerholt en voedingsdeskundige Rineke Dijkinga. We zijn van harte welkom op een van de zitjes die het stel heeft gemaakt. Naast handgemaakte zitjes bieden ze koffie/thee en taart aan. Dit alles zonder geraffineerde suikers en witmeel. Naast dit alles heeft Rineke ook een aantal fantastische kookboeken geschreven.

Zuidveldsluis

Naast rustpunt PUUR ligt de Zuidveldsluis. In het water van de Ruiten Aa verpoost een kleine jacht. De sluis wordt hier nog met de hand bediend, iets wat verder nauwelijks nog voorkomt in Nederland.

Westerwoldepad Borgerveld Laude Zuidveldsluis

Natuurbegraafplaats Laude

In een eeuwenoud landschap waarbij landbouwgrond, bos en rivieren elkaar afwisselen, ligt natuurbegraafplaats Laude. Het is een bijzonder stukje natuur met veel variatie in boomsoorten en bodemvegetatie. Dit alles wordt afgewisseld met watergangen. Wij zien dat de natuur leidend is voor de begraafplaats. De overledene wordt hier begraven in volle harmonie met de natuur.

Westerwoldepad Borgerveld Laude Natuurbegraafplaats Laude
Westerwoldepad Borgerveld Laude natuurbegraafplaats Laude

Restaurant de Boshoeve

Het laatste stuk brengt ons naar het eindpunt van deze etappe: streekrestaurant de Boshoeve. Een klein boerderijtje is het, maar de grootte van de boerderij zegt niets over de kwaliteit van het restaurant, want hier kun je (h)eerlijk eten.

Ook etappe 4 van het Westerwoldepad is weer een pareltje. Dat begint eigenlijk al op de parkeerplaats in Ter Borg en gaat door tot het einde in Laude. De etappe kun je een natuurroute noemen, want er is alleen maar natuur. De spreuk ‘er gaat niets boven Groningen’ gaat hier echt op. Ik geef deze etappe:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
9,5 km

Startpunt
Parkeerplaats Ter Borg
Borgerweg
9551 XK Sellingen

Eindpunt
Restaurant de Boshoeve
Ter Apelerstraat 20
9551 XK Sellingen

Honden
Verboden voor honden (er zijn alternatieve trajecten gemarkeerd)

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Rustpunt PUUR Westerwolde

Bron
Westerwoldepad

Mijn waardering
LINKS
Westerwolde

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG