Menu Sluiten

Westerwoldepad etappe 2: Smeerling – Jipsinghuizen

Beschermd dorpsgezicht • Oerbos • Beekdal • Coulisselandschap

De tweede etappe van het Westerwoldepad gaat van Smeerling naar Jipsinghuizen door het beekdal van de Ruiten Aa. Onderweg is het genieten van de bloeiende bloemen, grassen en zuring in het on-Gronings landschap.

Het Westerwoldepad is een lange afstandswandeling van bijna 100 kilometer lang door het Groningse natuurgebied Westerwolde, een afwisselend landschap van eeuwenoude bossen, moerassen, heidevelden, beekdalen, vennen en kleine dorpen. Het pad is in twee richtingen beschreven en gemarkeerd. Onderweg geniet je van de prachtige afwisselende natuur die deze regio te bieden heeft.

Smeerling

Smeerling (Gronings: De Smilke) is een beschermd dorpsgezicht. Er staan een aantal authentieke Westerwoldse boerderijen. Het is altijd aanlokkelijk om een kop koffie te drinken op het terras van Gasterij Natuurlijk Smeerling, maar omdat we nog 12 km voor de boeg hebben, gaan we maar van start en genieten van Smilke’s veurjoar.

Westerwoldepad etappe 2 Smeerling naar Jipsinghuizen

Metbroekbos

Voordat we het Metbroekbos ingaan, moeten we ons een weg zien te banen door de acrobatische rupsen van de wintervlinder. Honderden kleine rupsjes bungelen aan flinterdunne draadjes onder de eeuwenoude eiken. Als we niet opletten, krijgen deze piepkleine beestjes een gratis wandeltochtje door Westerwolde.

Westerwoldepad etappe 2 Smeerling naar Jipsinghuizen Metbroekbos

Dal van de Ruiten Aa

Door het oude landschap met velden vol bloeiend gras en bloemen meandert de Ruiten Aa. Tijdens de wandelroute komen we de beek meerdere keren tegen.

Westerwoldepad etappe 2 Smeerling naar Jipsinghuizen

Wilde bloemen beekdal Ruiten Aa

Het is meimaand, dus bloemenmaand. En wat staat er veel in bloei. Van geel koolzaad tot de roze Robertsplant. Ook zien we een schitterende lila bloem met de naam bijenbrood (Phacelia tanacetifolia). Ik en mijn vriendin houden van wilde bloemen, niks geen onkruid. We bewonderen bijna elke soort bloem, vooral die we niet kennen. Hierdoor schiet de wandeling niet echt op, maar dat mag de pret niet drukken. 

Westerwoldepad etappe 2 Smeerling naar Jipsinghuizen

Kronkelende wandelpaden

Naast de meanderende beek Ruiten Aa wandelen we over kronkelende pas gemaaide graspaden, dwars door een oase van bloeiende grassen, zuring en bloemen. Zeg nou zelf, hier wordt je toch vanzelf vrolijk van?

Westerwoldepad etappe 2 Smeerling naar Jipsinghuizen

MoeNieks

Op de gehele etappe van Smeerling naar Jipsinghuizen is er slechts één rustpunt, bij MoeNieks. Deze is vandaag gesloten vanwege een groepsbijeenkomst. Tja, dan maar weer verder over de graspaden die soms worden onderbroken door overstapjes. Het is gelijk een goede fittest en jawel: we zijn geslaagd. We klimmen er moeiteloos over.

Westerwoldepad etappe 2 Smeerling naar Jipsinghuizen

Rivier Ruiten Aa in het bos

Open stukken worden afgewisseld met bosschages. In het laatste bos worden we blij verrast door de Ruiten Aa die beneden ons kronkelt. We wandelen over een smal paadje langs het water. Wat een natuurschoon, dit gedeelte van de Ruiten Aa kende ik nog niet.

Westerwoldepad etappe 2 Smeerling naar Jipsinghuizen

Kanoën Ruiten Aa

Westerwolde is niet alleen mooi om te wandelen, maar het leent zich natuurlijk ook erg goed voor een kanotocht over de Ruiten Aa. Op een bepaald stuk ontmoetten we tijdens een korte drinkpauze meerdere kanoërs. 

Westerwoldepad etappe 2 Smeerling naar Jipsinghuizen

Jipsinghuizen

De etappe doet het buurtschap Jipsinghuizen zelf niet aan en we eindigen bij de kleine parkeerplaats, waar 1 van onze auto’s staat geparkeerd. Nog even een kort ritje naar Smeerling en dan is het weer tijd om afscheid van elkaar te nemen, maar wat was dit weer een schitterende etappe van het Westerwoldepad. Op naar etappe 3.

De eerste etappe van het Westerwoldepad begon al fantastisch, maar deze van Smeerling naar Jipsinghuizen doet niet onder en is misschien nog wel mooier. De route is afwisselend, gaat over veelal onverharde paden door een bijna on-Gronings landschap van het beekdal van de Ruiten Aa. Onderweg zijn er meerdere overstapjes. We geven deze route dan ook weer:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11,7 km

Startpunt
P-plaats t.o. Gasterij Natuurlijk Smeerling 15
9591 TX Onstwedde

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
MoeNieks

Bron
Westerwoldepad

Mijn waardering
LINKS
Westerwolde

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG