Menu Sluiten

Westerwoldepad etappe 3: Jipsinghuizen-Borgerveld

Beekdal • Coulisselandschap • Natuurkijkheuvel • Veel wilde bloemen

Etappe 3 van het Westerwoldepad gaat van Jipsinghuizen naar Borgerveld door het beekdal van de Ruiten Aa. Onderweg is het genieten van de bloeiende bloemen, grassen en zuring in het on-Gronings landschap.

Het Westerwoldepad is een lange afstandswandeling van bijna 100 kilometer lang door het Groningse natuurgebied Westerwolde, een afwisselend landschap van eeuwenoude bossen, moerassen, heidevelden, beekdalen, vennen en kleine dorpen . Het pad is in twee richtingen beschreven en gemarkeerd. Onderweg geniet je van de prachtige afwisselende natuur die deze regio te bieden heeft.

Jipsinghuizen

Vanuit Jipsinghuizen lopen we vrij snel de natuur in. Op het einde van de straat staat een schitterend nieuwbouwhuis, gebouwd in oude stijl.

Westerwolde

Bij het bruggetje over de Ruiten Aa is een paardenvoorde. Het landschap is hier erg afwisselend. Zo wandelen we langs een vennetje, heideveldjes en door bos. Maar er is vooral rust, heel veel rust.

Paddenstoelen

De eerste paddenstoelen laten zich alweer zien. In de luwte van grote eiken zien we meerdere parasolzwammen. Sommige in groepjes, sommige solitair.

Ruiten Aa

Ook vandaag kruisen we het meanderend riviertje de Ruiten Aa meerdere keren.

Velden vol wilde bloemen

Het Westerwoldepad gaat veel door weilanden waar bloemen de overhand hebben. We wandelen letterlijk dwars door een bloemenzee, al zijn er wel al wat bloemensoorten uitgebloeid. Maar dat mag de pret niet drukken.

Theater van de Natuur

Midden in de natuur staat een opvallende natuurkijkheuvel, met daarop het draaibare kunstwerk ‘Theater van de Natuur’. De traptreden naar de top van de heuvel zijn voorzien van gedichten, geschreven door bekende Nederlanders, zoals Harry Muskee en nog vele anderen.

Kopje Genieten

Vlakbij het Theater van de Natuur ligt het gezellige bospaviljoen Kopje Genieten. Wij nemen even de tijd om te genieten van een kop thee. Het huisgemaakt gebak slaan we voor deze keer maar af. Kijk op de site voor de openingstijden.

Sellingen

Er volgt een enorme lus naar en door Sellingen, maar deze is echt de moeite waard. Via een oud kerkepad wandelen we langs de oude hervormde kerk van Sellingen. Vanaf een leuk zandpad, aan de rand van het dorp, hebben we mooi uitzicht over het natuurgebied Vennekampen.

Vennekampen

Een smal paadje kronkelt dwars door het natuurgebied Vennekampen. De lucht trekt weer helemaal dicht en in de verte horen we zelfs gedonder. Gelukkig drijven de donderkoppen de andere kant op en durven we het aan om verder te wandelen.

Kattenvriend

In de Vennekampen worden we vrienden met een lieve zwarte kat. Deze loopt ons met geheven staart tegemoet en blijft ons kopjes geven. Maar ja, wij willen toch graag verder. Hij (of zij) blijft ons lange tijd achtervolgen en kopjes geven. Soms strompelen we bijna over dit lieve beestje. Gelukkig, vlak voor de doorgaande weg wordt zijn aandacht door iets anders getrokken.

Natuurgebied Ter Borg

Natuurgebied Ter Borg is het grootste heidegebied van Groningen. Hier lopen Schotse hooglanders. Aan weerskanten van het smalle pad staan een paar. Omdat altijd wordt afgeraden om dwars door een kudde te wandelen, besluiten wij om terug te gaan. Er is namelijk niet voldoende ruimte er ruim omheen te wandelen.

We stappen stevig door over een doorgaand landweggetje. Gelukkig kunnen we even later het natuurgebied Ter Borg weer in, zodat we toch nog volop kunnen genieten van het schitterend gebied.

Ook etappe 3 van het Westerwoldepad is weer een pareltje. Dat begint eigenlijk al op de parkeerplaats in Jipsinghuizen en gaat door tot het einde in Borgerveld. De etappe is bijna alleen maar natuur. Een klein minpuntje: de markering wijkt af van de GPX. Advies om de markering te volgen en niet de GPX. Jammer dat dit (nog) niet goed is bijgewerkt. Desondanks geef ik ook deze etappe


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11,4 km

Startpunt
T.o. hotel de Waalehof
Heidenslegerweg 1
9551 TV Sellingen
 
Eindpunt
Parkeerplaats Ter Borg
Borgerweg
9551 XK Sellingen

Honden
Verboden voor honden

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Kopje Genieten en in Sellingen

Bron
Westerwoldepad

Mijn waardering
LINKS
Westerwolde

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG