Menu Sluiten

Weg van Oudemirdum

Oudemirdum • Mirnser klig • Eeuwenoude bossen

Deze prachtige wandelroute begint in Oudemirdum, gaat vervolgens over de dijk langs de oude Zuiderzee naar het Mirnser Klif en door de oude bossen van Gaasterland, zoals het Jolderbos, Rijsterbos en het Fonteinbos, terug naar Oudemirdum.

Oudemirdum

De wandeling begint in het groene hart van Friesland, in het brinkdorp Oudemirdum. De uit 1790 daterende kerk heet De Fontein. Na het verlaten van het gezellige oude centrum merk ik al snel dat het landschap glooiend is. Het Huningpad gaat vrij stijl omhoog.

Ontstaansgeschiedenis Gaasterland
200.000 tot 125.000 jaar geleden schoven enorme gletsjers over Noord-Nederland. Één gletsjertong schoof een mengsel van stenen, zand en leem omhoog en vormden zo de hoogten in Gaasterland. De steile kliffen ontstonden doordat de toenmalige Zuiderzee langzaamaan keileem afkalfde. Het Mirnser Klif is zo’n klif.

Oudemirdum

Jolderbos Oudemirdum

Na een stevige klim kan ik op de Gaaikemabank even bijkomen in het Jolderbos, een mooi gemengd loofbos met brede zandpaden en kleine kronkelpaadjes. Een heerlijk plekje vanwaar ik tot ver kan uitkijken over het glooiend landschap. Vogels fluiten er flink op los en een specht hoor ik in de verte roffelen.

Jolderbos Oudemirdum
Jolderbos Oudemirdum

Dijk IJsselmeer

Vanaf de dijk zie ik het lager liggend meer al liggen. De zon schittert op het water en verblindt mij bijna.

Het Mirnser Klif

In Gaasterland zijn nog enkele kliffen, waaronder het Mirnser Klif. Deze kliffen werden door het ijs in de ijstijd omhoog geduwd en vormden een natuurlijke zeewering tegen het water van de Zuiderzee. De gemiddelde hoogte is 2,50 meter boven NAP. Het strand is een populaire surfplek voor kitesurfers. Bovenop de klif ligt een restaurant, vanwaar je onder het genot van een drankje schitterend uitzicht hebt over het IJsselmeer.

Mirnserklif bij Oudemirdum

Rijsterbos

Het prachtige oude Rijsterbos is aangelegd in barokstijl en Engelse landschapsstijl. In het oudste gedeelte zijn veel lange rechte lanen en in een ander gedeelte juist veel slingerende paden. Afwisselend dus. Later, op een soort plein, doemen meerdere gigantische beuken op. Deze indrukwekkende zware jongens hebben de storm gelukkig overleefd. Het is verwondering en bewondering.

Eeuwenoude beuken in Rijsterbos

Adellijk bos
Van oorsprong was het Rijsterbos onderdeel van het landgoed van de Amsterdamse regent de Wildt. Hij kocht in 1676 woeste grond en bouwde bij Rijs Huize Rijs en liet een park en bos aanleggen. It Fryske Gea kocht het bos in 1941 en daardoor werd het gebied een geliefd wandelbos.

Hunebed van Friesland

In 1849 stuitte men tijdens het graven van een greppel op een paar grote zwerfkeien. Deze stenen werden weggehaald, kapotgeslagen en gebruikt voor wegonderhoud. Later werd bekend dat het enige ‘hunebed’ van Friesland was vernield. Maar nog later bleek dat het niet ging om een hunebed, maar een zogeheten steenkist. Aan de huidige platte stenen kun je zien waar de keien gestaan hebben.  

Steenkist
Een steenkist is een klein graf, waarin meestal één dode werd begraven. Het is een constructie van een diepe kuil met grote stenen. Zo’n steenkist werd ondergronds aangelegd, had geen ingang en ook geen dekstenen. Wel werden ze, net als hunebedden, gebouwd door het trechterbekervolk.

Steenkist Rijsterbos

Open stuk

Eenmaal het bos uit, kom ik uit bij een open vlakte met weilanden en slootjes. Het is even wennen na zo’n mooi dicht bos, maar ik geniet van het weidse uitzicht, voordat ik het Fonteinbos inga.

Fonteinbos

Fonteinbos is in het begin ruiger dan het Rijsterbos. De bodem is bedekt met stekelige bramenstruiken. Verderop lijkt het juist meer op een park. Over een vijver hangt een idyllisch houten bruggetje. Het bos grenst aan Oudemirdum, waar het nu druk is. Nog een klein stukje en de wandelroute zit er op. Tijd om weer naar huis te gaan.

Romantisch houten brug in Fonteinbos Oudemirdum

Wat heb ik genoten tijdens deze wandelroute in het mooie Fryslân! Het begon al met het leuke oude dorpskern van Oudemirdum. Vervolgens De Mirnser Klif en de eeuwenoude bossen. Ik geef deze route:

PRAKTISCHE INFO
Afstand
13 km

Startpunt
Fonteinkerk Oudemirdum
Kerkstraat 1
8567 JE Oudemirdum

Honden
Aangelijnd toegestaand

Begaanbaarheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat zijn.

Horeca onderweg
Paviljoen ’t Mar

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG