Menu Sluiten

Weg van Ommen

Landgoed • Kronkelende rivier • Steile Oever • Idyllische vennen

Deze wandelroute start bij het station van Ommen en gaat door een fraai en afwisselend landschap. De tocht gaat langs Kasteel Laer, de Beneden-Regge, de Steile Oever, idyllische vennen en een heuse uitkijktoren.

Kasteel Laer

Dichtbij het station, daar waar de Regge en de Vecht samenkomen, ligt het schitterende kasteel Laer. Eigenlijk is het geen kasteel meer, maar een gerestaureerde havezate. Momenteel is het in gebruik voor diners, trouwerijen en andere bijeenkomsten. Ga voor meer informatie naar de site van Het Laer.

Landgoed Het Laer

Het landgoed kenmerkt zich door een bosrijk en parkachtig karakter. Om het in 1742 gebouwde huis ’t Laer ligt een geometrische tuin met daaromheen een gracht. Midden 18e eeuw werd een park aangelegd in de Franse formele landschapsstijl, de mode van toen. Onze route gaat over prachtige beukenlanen.

Gedenknaald

Aan het einde van het Grand Canal ligt op een heuvel een ronde betonnen zitbank met daar bovenop een kunstwerk in de vorm van een naald. Het staat precies op een zichtlijn van huis ’t Laer.

Uitzichtpunt

Het is tevens  een mooi uitkijkpunt. Zo hebben we uitzicht over het Grand Canal en de omringende weilanden.

Bos met zandverstuiving

De omgeving blijft fraai. Het landgoed gaat over in een bos en het wandelpad gaat zelfs dwars door een kleine zandverstuiving tussen de heuvels in het bos.  

Beneden-Regge

Over een kleine witte klapbrug komen we aan bij de rivier de Beneden-Regge en wandelen verder over een dijk langs het kronkelende stroom, ondertussen genietend van de mooie doorkijkjes. Dan weer maisvelden, dan weer gewoon hooivelden.

Steile Oever

We wandelen het bos weer in en dan volgt een schitterend stuk langs de Steile Oever. Misschien wel het mooiste stukje van de etappe. De Steile Oever doet zijn naam eer aan. Wij wandelen onderlangs over een smal houten vlonderpad en zo beleven we de steile wand anders dan boven. De Oever is eigenlijk een stuwwal, ontstaan door het kruiende ijs uit de voorlaatste ijstijd. Er hangt een moerasachtige sfeer, bijna sprookjesachtig.

Besthmenerven

Ik stap uit het sprookje en de realiteit mag er ook weer zijn. Het Besthmenerven is één van de vennen in Besthmen. De vennen zijn rijk bedekt met wit bloeiende waterlelies. Wat een idyllisch plekje zo midden in het bos. Iets verder ligt het kleinere Zeesserven.

Gedenksteen verzetsstrijders

Midden in het bos staat een zwerfkei om drie jongemannen te gedenken die op 7 september 1944 voor hun verzetsdaden door de Duitse bezetters zijn doodgeschoten. Een moment om letterlijk even bij stil te blijven staan. 

Uitkijktoren op de Besthmenerberg

Vanaf de uitkijktoren heb je mooi zicht over de Besthmenerberg. Bij een stevige wind zoals vandaag moet je wel durven, want de top van de hoge toren gaat licht heen en weer. 

Heide Besthmenerberg

Tja, de heide kan dan eigenlijk niet ontbreken tijdens deze wandelroute waar bijna alle landschapskenmerken voorbij komen. Het is maar een klein stukje, maar toch even leuk.

Besthmen

Tijdens de wandelroute struinen we door het landelijk gelegen gehucht Besthmen. Het rustige landweggetje gaat over in Ommen en via een buitenwijk met fraaie huizen wandelen we terug naar het station.

Deze wandelroute Weg van Ommen heeft bijna alles wat je je maar kunt wensen: een kasteel, bos, heide, rivier, moerasachtige sfeer, heuvels en zelfs een uitkijktoren. Ik geef deze route:


Wandelroute Weg van Ommen kaart
PRAKTISCHE INFO
Afstand
12,4 km

Startpunt
Station Ommen
Stationsweg 35
7731 AX Ommen

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Ommen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Vechtdal

ALLE FOTO’S

Deel deze blog: