Menu Sluiten

Weg van Junne

Eeuwenoude stuw • Prachtige natuur van het Vechtdal • Sahara • Landgoed

Een schitterende wandelroute door landgoed Junne, het Vechtdal en de Sahara van Nederland. De wandelroute bestaat voor meer dan 95% uit onverharde paden.

Stuw Junne

De stuw van Junne is meer dan honderd jaar oud en is één van de zeven stuwen in de Overijsselse Vecht. Rondom de stuw zijn vistrappen aangelegd. Vissen kunnen het hoogteverschil tree voor tree afleggen.

Vechtdal

Vanaf de parkeerplaats ga ik door een klaphek en loop het weidse natuur van het Vechtdal in. Wat is het hier heerlijk. Bloeiende bloemen, wespen die zoemend op een bloem neerstrijken. Vanaf een kunstmatige heuvel in het landschap heb je mooi uitzicht over het omliggend land en de kronkelende Vecht.

De kronkelende Vecht bij Junne

Bospark landgoed Junne

De zandpaden in de dichte bossen van landgoed Junne zijn juweeltjes voor wandelaars én mountainbikers. Ik kijk er dan ook niet van op dat ik met regelmaat wordt ingehaald door vriendelijke mountainbikers in vrolijke gekleurde tenues.

Landgoed Junne

Stoere jonge padvinders

Net over het spoor passeer ik een groep jonge padvinders, bepakt en bezakt met grote rugzakken. De gezichten staan behoorlijk serieus en ik vraag mij dan ook af of ze er echt wel zin hebben. Ik wel.

Padvinders bij de Sahara Ommen

Een Sahara in Nederland

Voor mij ligt een immens grote zandvlakte, de Sahara. Nee, ik heb geen zonnesteek, maar ook Nederland beschikt over een heuse Sahara en deze ligt midden in de bossen van Ommen. Een heerlijke plek voor jonge gezinnen met kinderen. Aan de rand van de zandverstuiving neem ik mijn welverdiende lunchpauze, maar ik heb inmiddels gasten. Een groepje wespen hebben blijkbaar, ongevraagd, besloten een hapje mee te eten. Ach, ze zijn van harte welkom.

De Sahara Ommen

Overijsselse Vecht

Na lange, maar mooie stukken door het bos kom ik weer aan bij de Overijsselse Vecht. Vlak voor de camping is een mooi stil plekje met schitterend zicht op de rivier. Het koren kleurt al goudgeel. Ook hier zijn de oevers weelderig begroeid met wilde bloemen.

Overijsselse Vecht Ommen

Huttopia de Roos

Ik wandel een deel over de schitterend gelegen camping huttopia De Roos. Jaren geleden heb ik hier zelf met mijn trekkerstent gestaan. Toen was het nog een antroposofische camping. Het is een grote camping, maar desondanks is het er nog heerlijk rustig. Ook die combinatie kan dus nog. Voor de waterratten onder ons is het mogelijk om een verfrissende duik te nemen in de rivier.

Zij-arm Overijsselse Vecht

De wandelroute volgt verder een lang stuk een zij-arm van de Vecht richting Junne. Vanaf het smalle pad door het bos zijn er vele mooie doorkijkjes over het water.

Adelaarsvarens en zonnebloemen

Op het eind wandel ik over een pad dwars door gigantische adelaarsvarens. Wow, wat is dit mooi. En daarna word ik nog verrast met prachtige gele zonnebloemen bij een maisveld.

Gigantische adelaarsvarens Junne
Zonnebloem

Sluis Junne

Als ik klaar ben met de wandelroute vaart er net een klein bootje de sluis van Junne in. Een sluisdeur gaat omhoog en als die deur dicht is, gaat de andere naar beneden. De sluis loopt langzaamaan vol water. Het duurt mij echter te lang en ik besluit om de terugreis in te zetten.

Sluis Junne

PRAKTISCHE INFO
Afstand
15 km

Startpunt
Parkeerplaats Stuw bij Junne
Junnerweg 9-10
7737 PV Stegeren

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Huttopia de Roos

Bron
Weg van Wandelen
LINKS
Gebied
Vechtdal Overijssel

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG