Weg van Junne
Een schitterende wandelroute door landgoed Junne, het Vechtdal en de Sahara van Nederland. De wandelroute bestaat voor meer dan 95% uit onverharde paden.
Stuw Junne
De stuw van Junne is meer dan honderd jaar oud en is één van de zeven stuwen in de Overijsselse Vecht. Rondom de stuw zijn vistrappen aangelegd. Vissen kunnen het hoogteverschil tree voor tree afleggen.
Vechtdal
Vanaf de parkeerplaats ga ik door een klaphek en loop het weidse natuur van het Vechtdal in. Wat is het hier heerlijk. Bloeiende bloemen, wespen die zoemend op een bloem neerstrijken. Vanaf een kunstmatige heuvel in het landschap heb je mooi uitzicht over het omliggend land en de kronkelende Vecht.
Bospark landgoed Junne
De zandpaden in de dichte bossen van landgoed Junne zijn juweeltjes voor wandelaars én mountainbikers. Ik kijk er dan ook niet van op dat ik met regelmaat wordt ingehaald door vriendelijke mountainbikers in vrolijke gekleurde tenues.
Stoere jonge padvinders
Net over het spoor passeer ik een groep jonge padvinders, bepakt en bezakt met grote rugzakken. De gezichten staan behoorlijk serieus en ik vraag mij dan ook af of ze er echt wel zin hebben. Ik wel.
Een Sahara in Nederland
Voor mij ligt een immens grote zandvlakte, de Sahara. Nee, ik heb geen zonnesteek, maar ook Nederland beschikt over een heuse Sahara en deze ligt midden in de bossen van Ommen. Een heerlijke plek voor jonge gezinnen met kinderen. Aan de rand van de zandverstuiving neem ik mijn welverdiende lunchpauze, maar ik heb inmiddels gasten. Een groepje wespen hebben blijkbaar, ongevraagd, besloten een hapje mee te eten. Ach, ze zijn van harte welkom.
Overijsselse Vecht
Na lange, maar mooie stukken door het bos kom ik weer aan bij de Overijsselse Vecht. Vlak voor de camping is een mooi stil plekje met schitterend zicht op de rivier. Het koren kleurt al goudgeel. Ook hier zijn de oevers weelderig begroeid met wilde bloemen.
Huttopia de Roos
Ik wandel een deel over de schitterend gelegen camping huttopia De Roos. Jaren geleden heb ik hier zelf met mijn trekkerstent gestaan. Toen was het nog een antroposofische camping. Het is een grote camping, maar desondanks is het er nog heerlijk rustig. Ook die combinatie kan dus nog. Voor de waterratten onder ons is het mogelijk om een verfrissende duik te nemen in de rivier.
Zij-arm Overijsselse Vecht
De wandelroute volgt verder een lang stuk een zij-arm van de Vecht richting Junne. Vanaf het smalle pad door het bos zijn er vele mooie doorkijkjes over het water.
Adelaarsvarens en zonnebloemen
Op het eind wandel ik over een pad dwars door gigantische adelaarsvarens. Wow, wat is dit mooi. En daarna word ik nog verrast met prachtige gele zonnebloemen bij een maisveld.
Sluis Junne
Als ik klaar ben met de wandelroute vaart er net een klein bootje de sluis van Junne in. Een sluisdeur gaat omhoog en als die deur dicht is, gaat de andere naar beneden. De sluis loopt langzaamaan vol water. Het duurt mij echter te lang en ik besluit om de terugreis in te zetten.
PRAKTISCHE INFO |
Afstand 15 km Startpunt Parkeerplaats Stuw bij Junne Junnerweg 9-10 7737 PV Stegeren Honden Aangelijnd toegestaan Toegankelijkheid Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn. Horeca Huttopia de Roos Bron Weg van Wandelen |
LINKS |
Gebied Vechtdal Overijssel |
ALLE FOTO’S