Menu Sluiten

Weg van Blauwe Bos

Idyllische gelegen vennetjes • Blauwe bos • Heide • Prachtige doorkijkjes

Een wandelroute door het afwisselende gebied Blauwe Bos met idyllische vennetjes en prachtige doorkijkjes.

Blauwe bos

Nee, de bomen zijn niet blauw. Maar waar komt deze naam dan wel vandaan? Op het informatiebord bij de parkeerplaats van het Blauwe Bos lezen we dat het Blauwe Bos haar naam waarschijnlijk te danken heeft aan de blauwachtige Sitkaspar. Het sprookjesachtige bos is een natuurgebied midden in een agrarische omgeving. Na de informatie te hebben gelezen kunnen we beginnen met de wandelroute.

Wandelroute Blauwe Bos informatiebord

Natte voeten

Het pad dat wij in gedachten hadden ligt een stuk lager en gaat door een open gebied. Helaas is dit vandaag niet te bewandelen, want het veld staat letterlijk blank. Zoals het er nu uitziet, kan ik mij zelfs niet voorstellen dat het hier überhaupt mogelijk is om te wandelen. Er staan overal paaltjes met wandelknooppunten, die nu voor een deel in het water staan.

We nemen nu het pad, dat direct rechts van het veld ligt, door het bos. Vanaf hier hebben we veel doorkijkjes, waardoor we toch nog kunnen genieten van het bijzondere veld dat in het voorjaar waarschijnlijk vol bloemen staat.

Wandelroute Blauwe Bos Grasland dat onder water staat

Begraafplaats familie Kok

We komen aan bij het graf van Lambertus Kok en Grietje Wijchman, de vroegere eigenaren van het terrein. Het graf is een bult bedekt met keien. Bij de verkoop hebben zij bedongen dat zij hier na hun dood zouden worden begraven.

Onderduikers in het Blauwe Bos
In de Tweede Wereldoorlog woonde het echtpaar Tinus Haze en Jikke Keizer in het Blauwe Bos en oefenden daar het boerenbedrijf uit. De woning en het land was eigendom van Bertus Kok uit Haulerwijk. Tinus en Jikke hebben verschillende mensen onderdak verleend.

Wandelroute Blauwe Bos gietijzeren hek bij begraafplaats familie Kok

Stientiespoele of Blauwe Stientjes

Na een lang stuk over een breed zandpad komen we aan bij Blauwe Stientjes of op zijn Stellingwerfs Stientiespoele. De gemeente Ooststellingwerf heeft gekozen voor zo veel mogelijk Stellingwerfse namen. Het vennetje is een idyllisch watertje verstopt in het bos. Het is hier werkelijk schitterend. Wil je wat langer genieten, dan kun je heerlijk zitten op het bankje.

Wandelroute Blauwe Bos Ven Stientiespoele

Heide

Brede zandpaden met hoge sparren worden afgewisseld met smalle kronkelpaden door loofbomen. Her en der zijn grote open stukken, waar de heide ooit rijkelijk gebloeid moet hebben. Maar de heide heeft ook hier bijna overal plaats gemaakt voor het pijpenstrootje.

Wandelroute Blauwe Bos heideveld
Wandelroute Blauwe Bos heide

Haulerveld

Dan wandelen we weer in het dichte bos en dan weer aan de rand, vanwaar er mooie doorkijkjes zijn over het naastgelegen akkerland.

Wandelroute Blauwe Bos fietspad met bankje

Idyllisch klein vennetje

Bijna op het eind van de wandeling ligt een mooi klein ven. Er was ons verteld dat dit water niet zichtbaar is vanaf het pad vanwege de weelderige begroeiing. Maar we hebben geluk, want het is nog vroeg in het voorjaar en de planten zijn nog laag. We gaan van het pad af en lopen naar het water dat schittert in de zon. Het is er zo rustig. Het zou ons niets verbazen als er op warme dagen adders liggen te zonnen op het smalle pad.

Wandelroute Blauwe Bos prachtig ven
PRAKTISCHE INFO
Afstand
7 km

Startpunt
P-plaats Tonckensweg
T.h.v. Tonckensweg 12
Haule

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat zijn.

Horeca
Geen

Bron
Weg van Wandelen

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *