Menu Sluiten

Weg van Loon

Net onder de rook van Assen ligt het kleine brinkdorp Loon. Bij deze wandelroute struin je over het grote heideveld Balloërveld en via authentieke Drentse esdorpen wandel je terug naar Loon.


Brinkdorp Loon

Loon is een typisch Drents brinkdorp en ligt aan de rand van Assen, op de rand van beekdal van de Drentsche Aa.  Brinken hadden meerdere functies. Verzamelplaats voor weidevee en een sociale ontmoetingsplaats voor de dorpsbewoners.

Nat gedeelte Loonerdiep

Na het verlaten van de weg dalen we af naar het beekje Loonerdiep. Hier kan het behoorlijk nat zijn, maar vandaag viel het mee en daarnaast is dit stukje zo mooi. Op het smalle kronkelende pad naast de beek lagen wel plassen, maar dat deerde ons niet. Wil jij niet het risico lopen om natte voeten te krijgen, loop dan rechtdoor en neem de eerste weg links.

Wandelroute Loon Loonerdiep

Balloërveld

We verlaten het brede zandpad en gaan een smal pad op dwars door het gras naar de heide van het Balloërveld. Dit pad is lastig zichtbaar, maar links van het paadje staat een bankje. Het kan niet missen.

Monument Harry de Vroome

Zo midden in de natuur duikt een stenen bouwwerk op. Het is een kunstwerk voor landschapsconsulent van Staatsbosbeheer Harry de Vroome. Deze goede man was de geestelijk vader van het Stroomdal van de Drentsche Aa.

Wandelroute Loon monument Harry de Vroome

Zandvlakte Balloërveld

Struinend over een smal pad door uitgebloeide heideplanten komen we aan bij een zandverstuiving. Hier is het drukker. Ook op het schitterende Balloërveld krijgt het pijpenstrootje de overhand.

Wandelroute Loon zandvlakte Balloërveld

Schaapskudde Balloërveld

Wat is een heideveld zonder schapen? De schaapskudde van het Balloërveld telt 400 Drentse heideschapen en is daarmee de grootste kudde van Drenthe. Wij tellen nu geen 400, maar onder de rook van de Rolderkerk zien wij er een aantal. De schaapskooi ligt aan de andere kant van het grote heideveld.

Wandelroute Loon schaapskudde Balloërveld
© Mark Zwenger

Vlonder Balloërveld

Bij de lange houten vlonder naar parkeerplaats Galgenriet is goed zichtbaar hoe nat het hier is. Stukken hei staan letterlijk onder water.

Wandelroute Loon Galgenriet

Looneresch

Voordat we de (soms drukke) Gasterenseweg oversteken kijken we goed uit. Aan de overkant ligt de Looneresch en links het stroomdallandschap van het Taarlose diep, ofwel de Drentse Aa.

Wandelroute Loon

Ooievaars Taarlo

Midden in het esdorp (ook wel brinkdorp genoemd) Taarlo staat een ooievaarsnest. Jaar in jaar uit zit hier in het voorjaar een ooievaarspaar te broeden. Vlak voordat we het dorp inlopen, wandelt een ooievaar eigenwijs op een weiland. Hij is zo brutaal dat hij niet wegvliegt. Of hij is juist zo ijdel om graag gefotografeerd te willen worden. We zullen het nooit weten. Mijn zoon kan er niet genoeg van krijgen en maakt met zijn telelens vele foto’s.

Wandelroute Loon ooievaars Taarlo
© Mark Zwenger

Bijzondere schaap

Terwijl de ooievaar het geweldig vond om gefotografeerd te worden, is het bij dit stijfkoppige schaap wel anders. Telkens nadat ik mijn camera heb scherp gesteld, keert hij mij letterlijk zijn rug toe. Hilarisch, maar de aanhouder wint en dat ben ik.

Wandelroute Loon bijzondere schapenras

Hunebed D15

Loop rechtdoor als je eerst even een bezoek wil brengen aan het hunebed D15. Keer daarna weer terug.

Taarloosche Veentje

Op het eind van het brede zandpad ligt het Taarloosche Veentje. Ook dit ven is, zoals vele Drentse vennen, een pingoruïne, een overblijfsel van de laatste ijstijd.

Wandelroute Loon Taarloosche Veentje

Een wandelroute door het nationaal park De Drentsche Aa is altijd genieten. Zo ook deze. Vanaf de wandelpaden zijn er mooie doorkijkjes over het bloemrijke stroomdal. Je komt door authentieke Drentse esdorpen en als je geluk hebt ontmoet je tijdens de wandeling de schaapskudde van het Balloërveld. Een klein minpuntje is dat de route veelal over brede zandpaden gaat. Ik geef de route:

Alle foto’s

Horeca
Er is onderweg geen horeca, alleen bij het begin-/eindpunt.
Herberg van Loon

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


wandelroute Drentse Aa Loon parkeerplaats Galgenriet
12,8 km rondwandeling
Herberg van Loon
Gasterenseweg 1
9409 TJ Loon
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG