Menu Sluiten

NS-wandeling Drentsche Aa

Hunebedden en grafheuvels • Stroomdallandschap • Kampsheide

Deze NS-Wandeling gaat vanuit station Assen langs weilanden omzoomd met bomen, hunebedden en door het stroomdal de Drentsche Aa.

Station Assen

Het eerste wat mij opvalt is het moderne stationsgebouw met aan de overkant de zes meter hoge hond Mannes. Ik zie dat er stoom uit zijn vacht komt, dit schijnt onderdeel te zijn van het kunstwerk. Of Mannes dit ‘kunstje’ zelf leuk vindt, weet ik niet, maar hij staat er stilletjes bij.

Geschiedenis station Assen
Station Assen werd op 1 mei 1870 geopend. Het oorspronkelijke stationsgebouw is ontworpen door de architect Karel van Brederode. Het behoorde tot een vernieuwde versie van het standaardtype SS derde klasse. In 1989 werd het stationsgebouw gesloopt en werd begonnen met nieuwbouw. Na dertig jaar is dit station alweer vervangen.

Rolde
Lange tijd was Rolde een belangrijk dorp. Drenthe was in de middeleeuwen verdeeld in zes rechtsgebieden, zogeheten dingspelen. Rolde was het meest centraal gelegen dingspel. Daarom hield het voormalige Hof van Justitie, de etstoel – bestaande uit een drost en 24 etten – hier zitting. Ondanks dat Rolde een belangrijke plaats in Drenthe was, koos men er toch voor om Assen tot hoofdstad van de provincie te benoemen. Mogelijk had dat te maken met het feit dat Assen net stadsrechten had gekregen. De kerktoren van Rolde, van verre al te zien, was een baken voor reizigers. De vele middeleeuwse karrensporen op het Balloërveld richtten zich destijds allemaal op de toren van Rolde.

Hunebedden en grafheuvels

De hunebedden D17 en D18 zijn toeristische trekpleisters. Deze liggen in de schaduw achter de middeleeuwse kerk.

Oude spoorlijn Assen-Stadskanaal
Achter de kerk ligt nog een restant van de oude spoorlijn Assen-Stadskanaal. Verderop staat links het voormalige stationsgebouw van Rolde in de Art Nouveau-stijl. Ik kon het pand niet goed zien vanwege een hoge en dichte heg, maar het woord “Rolde” staat hoog in de muur gemetseld. De route gaat verder over het voormalig traject, wat nu is veranderd in een graspad.

Balloërkuil

De Balloërkuil is een laagte in een zandverstuiving waar vroeger recht werd gesproken door het Drentse bestuur. Sinds het bezoek van koningin Emma en prinses Wilhelmina was deze plek uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Tja, het is maar wat je leuk vindt. Ik vond het zelf niet heel bijzonder.

Kampsheide

Kampsheide was van oorsprong een gebied met heideveldjes, jeneverbesstruiken en een mooi ven. Van de heide is helaas weinig over, het beruchte pijpenstrootje heeft ook hier de macht overgenomen. Wel indrukwekkend zijn de zeer oude jeneverbesstruiken.

Stroomdal Drentsche Aa
Het stroomdal is een van de laatst ongeschonden beekdalen en ziet er bijna nog net zo uit als honderd jaar geleden. De beek ontspringt uit twee bronnen bij Schoonloo. De twee bronbeken veranderen steeds van naam, afhankelijk van het dorp waarlangs ze stromen: Rolderdiep, Gasterense Diep, Oudemolense Diep en Schipborgsche Diep. Vreemd genoeg heet de beek alleen in Groningen ‘ Drentsche Aa’ .

Assen en Lodewijk Napolean Bonaparte
Assen is ontstaan in 1602 toen een nonnenklooster Maria in Campis werd opgeheven. Laat in de 18e eeuw breidde Assen zich uit en vestigden welgestelden zich er. Ook Lodewijk Napoleon Bonaparte liet er zijn zomerverblijf bouwen en Assen kreeg dankzij hem stadsrechten.

Het laatste deel gaat door een oninteressante wijk van Assen. Als je tijd over hebt, zou ik je zeker aanraden om het centrum van Assen te ontdekken en een bezoek te brengen aan het Drents Museum.

Deze route heeft een paar lange en saaie stukken, maar het stroomdal van de Drentsche Aa blijft voor mij een van de mooiste natuurgebieden van Drenthe. Ik geef de route:

PRAKTISCHE INFO
Afstand
15 km

Startpunt
NS-station Assen
Stationsplein 2
9401 LB Assen

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Assen, Deurze en Rolde

Bron
NS-wandeling

Mijn waardering
NATUURGEBIED
NP Drentsche Aa

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG