Menu Sluiten

Weg van Hooghalen

Boswandeling • Herinneringscentrum Westerbork • Sterrenwacht Astron

Een wandelroute door de ruige bossen van Hooghalen met uitkijktoren. Halverwege de tocht bezoek je het voormalig kamp Westerbork en via de Melkweg ga je terug naar de parkeerplaats.

Mobiele telefoons uit

Bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is het al druk, maar eenmaal op pad komen we niemand meer tegen. Een verbodsbord wijst ons erop dat de mobiele telefoons uit moeten, want er staan hier veertien telescopen van Astron en die kunnen worden verstoord door de mobieltjes.

Onbegaanbare paden

Op de route liggen meerdere vennen in het bos. Helaas zijn de paden nauwelijks zichtbaar omdat ze niet meer worden onderhouden. Omgewaaide bomen laat Staatsbosbeheer liggen, soms ook op de wandelpaden.

Vennen

Het gras op het pad dat wij nemen richting het ven is hoog, maar daardoor niet minder mooi. We struinen dan ook verder rondom het schitterend gelegen ven. Onderweg controleren we geregeld op teken.

Pad Ossevoort

We gaan verder over Ossevoort, een mooi breed zandpad aan de bosrand met aan de andere kant heide en vennetjes. Maar vanwege de langdurige droogte staat hier ook bijna alles droog.

Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek

Iets van de route af staat een houten uitkijktoren. Uiteraard nemen we een kijkje bovenop. Vanaf hier kunnen we tot ver kijken. Twee telescopen van de sterrenwacht staan te schitteren in de zon. En ook het uitzicht is schitterend.

Kamp Westerbork

Vlak na de uitkijktoren lopen we het voormalig Kamp Westerbork in. Op het kampterrein zelf is nog nauwelijks iets origineels terug te vinden, maar toch maakt het enorme indruk.

Nationaal monument Westerbork

Het nationaal monument Westerbork is één van de meest sprekende oorlogsmonumenten van Nederland. Op het eind van de rails staan twee omhoog gekrulde spoorrails die wanhoop uitdrukken. Als je goed kijkt zie je de gaten erin, alsof er op geschoten is.

Monument van de 102.000 stenen

Iets verderop staan we tussen 102.000 stenen, als herinnering voor de 102.000 mensen die zijn vermoord. Ze zijn geplaatst in de kaart van Nederland en zijn voorzien van een symbool. De stenen met een davidster gedenken de Joden en die met een vlam verwijzen naar de omgebrachte Roma. De stenen zonder een symbool zijn voor de omgekomen verzetsstrijders. Tussen de stenen staan foto’s van een moeder met kind, een vader, een zoon, gezinnen… Het is te groot om te bevatten.

De Gesproken Namen

Ik ben al zo vaak, wandelend of met de fiets, in het kamp geweest. Maar ik ben nog nooit zo geraakt als vandaag. Als ik even stilsta bij de treinwagon waar 365 dagen per jaar de namen en leeftijden van de 107.000 gedeporteerde Joden, Roma en Sinti worden genoemd, ben ik licht geëmotioneerd. Het is nog steeds onvoorstelbaar dat dit werkelijk is gebeurd.

Woning kampcommandant

Helemaal op het eind, op de hoek van het kamp, staat de woning van de kampcommandant. Terwijl alle oude barakken zijn afgebroken is dit bewaard gebleven. Tot 2007 is het steeds bewoond gebleven. Om het pand te beschermen tegen weersinvloeden plaatste men in 2007 een bijzondere glazen overkapping.

Radiosterrenwacht Westerbork (Astron)

We verlaten het kampterrein en gaan het bos in. Vanaf een uitzichtpunt zien we de twaalf telescopen op een rij staan. Zeer indrukwekkend.

Melkwegpad Astron

Via het slingerende Melkwegpad wandelen we terug naar de parkeerplaats. Onderweg krijgen we via informatieborden nog een leuke minicursus over de werking van de radiotelescopen, de Melkweg en ons zonnestelsel. 

Fluisterschotel

Uiteraard willen we ook even het fluisterschotel ‘testen’, net als vroeger. De schotels doen het nog steeds uitstekend en we blijven ons verbazen over hoe helder een stem klinkt, terwijl we best ver uit elkaar staan.

Moe van de vele indrukken zijn we terug bij de parkeerplaats en praten onder het genot van een kop koffie na over de inspirerende dag.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11 km

Startpunt
Herinneringscentrum Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Herinneringscentrum Westerbork

Bron
Weg van Wandelen
NATUURGEBIED
Hart van Drenthe

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG