Menu Sluiten

Veenpluisroute

Bos en heide • Vele vennen • Lang vlonderpad over het veen • Veenpluis

De Veenpluisroute is een afwisselende wandeling van aaneengesloten natuur met gevarieerde bossen, heidevelden en vennen.

Vandaag kies ik vanwege de vele zware regenbuien voor een korte route. Het wordt de Veenpluisroute, vernoemd naar het zeldzame plantje met witte pluizen.

Het gebied bestaat vooral uit bos, maar de show wordt gestolen door plotseling opdoemende heidevelden met vennetjes. Gele voorjaarsbloemen maken het tot een sprookjesachtig geheel.

Hart van Drenthe
Rondom de dorpen Grolloo, Elp en Schoonloo ligt het natuurgebied Hart van Drenthe, 5000 hectare natuur met gevarieerde bossen, vennen, heide, stuifzand en beken. Elk seizoen, nee, elk moment van de dag is het anders. De lichtinval van zon, donkere luchten, de geuren, de bloemen en planten, de afwisseling van bossen en open vlaktes. Je soms zo klein voelen in het imposante landschap. Staatsbosbeheer hoopt de bezoeker te trakteren op het wildernis gevoel.

Grolloërveen

Het mooiste deel van de wandeling gaat door het Grolloërveen. Links voor de langste houten fiets- en wandelbrug ligt een bomkrater uit de tweede wereldoorlog. Deze is ontstaan doordat Engelse piloten hun zware vracht loosden om de terugtocht over het kanaal te kunnen maken. In het Grolloërveen bevinden zich nog twee van deze bomkraters. Vanaf de lange houten vlonder is het uitzicht prachtig. In het water staat de veenpluis volop te bloeien en door de straffe wind gaat het witte vruchtpluis hard heen en weer. Ondanks de wind is het stil en word ik vandaag niet toegezongen door kikkers. Aan weerskanten van de vlonder spiegelt het zonlicht in het water. Eventjes maar, want de donkere wolken pakken de zon weer in, wat weer voor een ander plaatje zorgt. 

Tjasker bij Grolloo

In het veen stond voorheen het meest gefotografeerde object van boswachterij Grolloo, de tjasker bij Grolloo. Deze ligt nu al jaren voor onderhoud in een schuur. Ik hoop dat het snel weer in ere wordt hersteld, want Grolloërveen zonder zijn tjasker is niet hetzelfde.

Harry Muskee
Grolloërveen was één van de favoriete plekken van Harry Muskee, waar hij geïnspireerd werd voor het nummer Window of my eyes .”

Telescopen

Verderop zie ik de toppen van twee telescopen van de sterrenwacht richting het heelal staren. Bos, heide en vennen blijven elkaar afwisselen.

Hazelworm

In het bos plet ik bijna een hazelworm. Hij blijft een tijd muisstil liggen, waardoor ik alle tijd krijg om foto’s te maken. Maar zijn geduld raakt op en dan kruipt hij weg tussen de verdorde bladeren.

Ik vond het een schitterende wandeling door afwisselend natuurgebied met bos, heide en vele vennetjes. Het mooiste deel vind ik de ervaring op de lange houten vlonder over het Grolloërveen. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
7 km

Startpunt
P-plaats Zandspeelplaats
Blankeveen
9444 PK Grolloo

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar

Horeca
Geen

Bron
Staatsbosbeheer

Mijn waardering
LINKS
Hart van Drenthe

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG