Menu Sluiten

Weg van Schoonloo

Dichte bossen • Heel veel vennen • Heide • Avontuurlijke vlonderpaden

Een avontuurlijke wandelroute door de donkere bossen van Schoonloo en Grolloo, over heidevelden en houten bruggen over vennen. Boswachterij Grolloo en Schoonloo zijn in de winter echt schitterend. Onderweg maak je kans op een ontmoeting met de vriendelijke zwartharige Galloway-koeien.

Boswachterij Schoonloo

Bij eetcafé Hegeman heb ik afgesproken met Jeroen. Jarenlang maakten en wandelden we wandelroutes voor de wandelsite. Ik ben daarmee gestopt toen ik met wegvanwandelen begon. Jeroen ontwerpt nog steeds schitterende wandelroutes door het mooie Drenthe, maar vandaag wandelen we een route ontworpen door mij. Ondanks het koude winterweer is het druk in de bossen Schoonloo. Maar op zich is dat ook niet vreemd, want door de rijp en het zonlicht is het hier sprookjesachtig mooi.

Het Loomeer

Tussen de hoge dennen ligt, heel idyllisch, recreatieplas ‘t Loomeer. Deze prachtige zwemplas met zandstrand is niet diep en daardoor zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. In de zomer kan het hier behoorlijk druk zijn. Vandaag heeft de voormalige zandafgraving zich omgetoverd tot schaatsvijver.

Heidegebied De Tweelingen

De Tweelingen is een uniek heidegebied midden in de bossen van Schoonloo, waarop vele vennen en kleine waterpartijen liggen. Ik heb geen idee waar de naam Tweelingen vandaan komt. In de verte graast een kudde Galloway-koeien, maar zodra ze ons opmerken komen ze naar ons toe. Er wordt wat geloeid en uiteindelijk vinden ze een plekje gevonden waar ze weer verder eten.

Boswachterij Grolloo

De wandelroute gaat verder door het aangeplante bos van boswachterij Grolloo. Beukenbossen worden afgewisseld met dennen. Ook in dit bos komen we langs vele vennen bedekt met ijs, zo ook het Witte Veen. Dit schitterende grote ven ligt midden tussen de hoge naaldbomen. Magisch mooi.

Tjasker bij Grolloo

Aan de langste houten fietsbrug stond ooit het meest gefotografeerde object van dit gebied: de tjasker bij Grolloo. Zo jammer dat het weg is, want deze paaltjestjasker was het gezicht van Grolloërveen. Ook zonder de tjasker is het hier schilderachtig mooi met alle rijp en ijs.

Gedenksteen Harry Muskee

In 1968 schreef Harry Muskee het nummer Window of my eyes. Overmand door liefdesverdriet liep Muskee regelmatig het bos van Grolloo in en zo ontstond het idee voor de tekst . De gedenksteen ligt nu op de plek waar hij het idee kreeg voor deze Nederlandse bluesklassieker.

Yurts bij groepskampeerterrein Uteringskamp

Bij Winterwoods kun je overnachten in een traditionele yurt. De tent is volledig ingericht met houtkachel en traditioneel meubilair. Uit een aantal tenten komt rook. Meer informatie over de winterwoods pop-up camping vind je bij winterwoods.

Eetcafé Hegeman

We warmen ons weer op onder het genot van een drankje en oerhollandse snert in het gezellige dorpscafé Hegeman, al meer dan 50 jaar een begrip in Schoonloo en wijde omgeving.

Ik heb genoten van de afwisseling van donker bos, de prachtig gelegen vennen en de stilte. En voor een winterwandeling is dit gebied fantastisch. De bevroren vennetjes, de rijp op de bomen en grassen. De omgeving wordt dan omgetoverd in een sprookjesachtig landschap. Het was een fijne wandeltocht met Drenthe op zijn mooist! Ik geef deze route dan ook:


Wandelroute Schoonloo
PRAKTISCHE INFO
Afstand
14,5 km

Startpunt
Eetcafé Hegeman
Hoofdstraat 16
9443 PA Schoonloo

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Geen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Hart van Drenthe

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG