Menu Sluiten

Weg van Eext 2

Spoorweghistorie • Hunebedden • Authentiek Drents dorp • Stroomdallandschap

Deze wandelroute gaat langs het voormalig stationsgebouw Eext en over een voormalige spoorlijn. Vervolgens wandel je verder door authentieke Drentse dorpen, langs hunebedden en door het schitterend beekdallandschap van de Drentse Aa.

De wandelroute van vandaag is ontworpen door mijn collega-routemaker Jeroen. Hij ontwerpt wandelroutes voor de wandelsite. De meeste van zijn routes gaan door provincie Drenthe en ook deze wandeltocht zal hij binnenkort aanmelden. Wil je eens met Jeroen meewandelen? Kijk dan voor de wandelagenda op de wandelsite. Ik mag de route alvast op mijn site zetten.

Voormalige stationsgebouw Eext

Direct achter snackpoint Eexterhalte staat het voormalige stationsgebouw van de oude spoorlijn Assen – Stadskanaal. Het station werd in 1923 gebouwd en is gesloten op 4 mei 1947. Het gebouw is nu in gebruik als receptie van camping Schaopvolte.

oude spoorlijn Assen-Rolde wandelroute Eext

Oude rijtuigen

Aan de oude spoorlijn staan twee oude rijtuigen gestationeerd. In plaats van treinsporen vind je hier nu veel wandelsporen. De eerste kilometers wandelen we in rechte lijn over de oude spoorlijn. Het traject is nog duidelijk te herkennen in het landschap. Rechts ligt het prachtige stroomdal van de Drentse Aa.

oude spoorlijn Assen-Rolde wandelroute Eext

Voetgangerstunnel N33

Nog een stukje spoorweghistorie. Zelfs de voetgangerstunnel onder de N33 door herinnert ons aan de treingeschiedenis. De omgeving is hier erg landelijk en bestaat uit akkers en weilanden met dravende paarden.

voetgangerstunnel N33 wandelroute  Eext

Monumentale boerderijen Anderen

Via weilanden komen we aan in Anderen. Hier staan een aantal mooie authentieke Drentse boerderijen met oud vlechtwerk in de rieten daken. We verlaten Anderen en gaan het stroomdal van de Drentse Aa in.

monumentale boerderijen Anderen wandelroute Eext

Kletsnatte Drentse Aa

Hier wandelen we verder over een modderig en soppig graspad langs de Drentse Aa. En ja hoor, zak ik ook nog met mijn wandelschoenen weg in een plas. Ach, ondanks een scheur in de mouw van mijn jas en een nat pootje, kan ik enorm genieten van het landschap rondom mij. Ik dacht dat ik deze omgeving goed kende, maar vandaag toch nog weer nieuwe wandelpaden ontdekt. Dat is toch fantastisch?

wandelroute Eext

Jacobuskerk van Rolde

Waar de Drentse Aa verder kronkelt, struinen wij verder door boerenland. In de verte doemt de kerk van Rolde al op. Vroeger diende deze gotische Jacobuskerk als baken voor reizigers van en naar Groningen. 

Jacobuskerk Rolde wandelroute Eext

Hunebedden Rolde

Voordat we bij de kerk zijn, komen we langs de 2 twee grote hunebedden die Rolde rijk is, de D17 en D18. De tweeling, zoals deze hunebedden worden genoemd, zijn de bekendste in het land. Ze liggen vlak bij elkaar en zijn uitstekend bereikbaar. Ik kan mij niet voorstellen dat er ooit sprake van is geweest om deze prachtige oude monumenten te slopen? Maar in 1847 kwamen beide hunebedden bijna in de uitverkoop. Een vreemd maar waar verhaal wat gelukkig goed is afgelopen.

hunebedden Rolde wandelroute Eext

Graf Harry Muskee

Op het kerkhof staan we even stil bij het graf van Harry Muskee, de leadzanger van de Nederlandse bluesband Cuby and the Blizzards.

Andersche Diep

En dan komt er voor mij weer een verrassend stukje. We verlaten het rechte zandpad en stappen via een houten overstap over schrikdraad weer het beekdal van de Drentse Aa in. Bij het Andersche Diep staat een dikke beuk met rondom een bank. Even zitten en genieten van het schitterend zicht over de kronkelende beek en het landschap er omheen. En dan weer door over het smalle wandelpad dat ligt tussen afgerasterde weilanden.

Andersche Diep wandelroute Eext

Boswacherij Gieten

Het laatste deel van de wandelroute gaat door boswachterij Gieten naar Eext. Midden tussen de hoge dennen ligt een klein heideveldje. We struinen nog een kleine kilometer door het bos en dan zijn we weer terug bij de gezellige snack- en eetcafé Eexterhalte, waar we de wandeling afsluiten met een drankje. 

wandelroute Eext

Wat een prachtige wandelroute was dit. Tijdens de wandeling was er veel spoorweghistorie, leuke gezellige Drentse dorpen, twee hunebedden en het schitterende landschap van de Drentse Aa. Jeroen bedankt voor deze fijne wandeldag!


PRAKTISCHE INFO
Afstand
19,2 km

Startpunt
Snack- en eetcafé Eexterhalte
Stationsstraat 60
9463 TJ Eext

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Bakker Pots in Rolde

Bron
Jeroen van Iddekinge

Mijn waardering
LINKS
NP Drentsche Aa

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG