Menu Sluiten

Weg van Eext

Boerenakkers • Bossen • Prehistorische grafmonumenten

Afwisselende wandelroute door boerenakkers rondom Eext, bossen en langs prehistorische grafmonumenten.

We logeren een aantal dagen in het huis van vrienden en van daaruit maken we een paar mooie wandeltochten. Deze start vanuit het nabij gelegen Eext.

Hunebedden

In Nederland zijn er nog 54 hunebedden, waarvan er 52 in Drenthe. Vandaag kom ik langs twee, waarvan de eerste, D12, al direct na het verlaten van het kleine dorp. Dit portaalgraf ligt tamelijk afgelegen op de es Kamp Akkers.

Grafheuvels

In het kleine bosje achter de Walakkers ligt een aantal grafheuvels uit de steentijd. Ook dit type graven zal ik later nog meer van tegenkomen.

Essen

Boeren zijn druk aan het werk op hun land. Twee tractors rijden af en aan op een grote akker. Ik zwaai nog even naar de boeren en ga het Evertsbos in.

Evertsbos

Het fraai aangelegde Evertsbos werd in 1914 opgericht door de familie Everts, houthandelaren uit Wildervank, als landgoed Ter Borgh. Het gevarieerde bos is nu openbaar en heeft een hunebed, pinetum, urnenveld, oorlogsmonument, heideveld, rododendrons en een visvijver.

Urnenveld Anloo

Op een rustig, onopvallend plekje in het bos ligt het urnenveld van Anloo. Het is een klein veld onder hoge oude beukenbomen, dennen en berken. Gletsjerstenen markeren het éénpersoonsgraf. Rechts van het veld liggen meerdere grafheuvels.

Hunebed D11

Dit hunebed is iets groter dan de D12 en ligt midden in boswachterij Anloo. Rondom het prehistorisch graf zijn een aantal bomen gesneuveld door de storm, maar het hunebed is wonder boven wonder onbeschadigd.

Heide en rododendrons

Op het kleine heideveld grazen koeien en schapen. Het kan hier in het najaar en de winter kletsnat zijn, maar nu is het prima wandelen. Vanaf het neusenbankje heb ik mooi zicht over het totale gebied.

Onderduikershol Anloo

Op de stille heide markeren 13 grote keien het aantal mensen van het verzet die hier vermoord zijn door de Duitsers. Het markeert de plek waar verzetsstrijders zich in de Tweede Wereldoorlog verborgen hielden in een onderduikershol dat toen schuil ging in een dicht bos. Drie mannen zaten hier ondergedoken en werden in Westerbork geëxecuteerd. Tien anderen werden in het onderduikershol doodgeschoten.

Visvijver Galgwanderveen

Vlak na een mooi gelegen grafheuvel, de laatste vandaag, neem ik een rustmomentje bij de idyllisch gelegen visvijver Galgwanderveen. Bomen weerkaatsen door de zon in het water. Rondom de plas staan meerdere bankjes. Keuze genoeg.

Dwars door de akkers

Een zandpad brengt mij dwars door glooiende akkers en kleine bosschages terug naar Eext. Een grote haas huppelt nietsvermoedend naar mij toe, totdat hij mij ziet en er als een haas vandoor gaat. Dit laatste stukje is verrassend mooi.

PRAKTISCHE INFO
Afstand
9 km

Startpunt
P-plaats Kerkstraat
Kerkstraat
Eext

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Eext

Bron
Weg van Wandelen
LINKS
NP Drentsche Aa

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG