Menu Sluiten

Knapzakroute K60 – Anloo-Schipborg

Stroomdal Drentse Aa • Strubben-Kniphorstbos • Siepelveen • Hunebedden

Deze knapzakroute is een afwisselende wandelroute over de essen van Anloo en Schipborg met grafheuvels en hunebedden.

De wandeling start bij het informatiecentrum Homanshof, gevestigd in een achttiende-eeuwse Saksische boerderij in Anloo. In de boerderij kom je alles te weten over natuur en landschap in het Drentsche Aa- en Hondsruggebied.

Anloo en zijn etstoel

Aan het middeleeuws karakter van Anloo is weinig verloren gegaan. Het kerkje is meer dan negenhonderd jaar oud, waardoor het één van de oudste kerkjes van Drenthe is. In Anloo zetelde vroeger het oude Drentse gerechtshof, de Etstoel, die bestond uit de drost en vierentwintig etten (gezworenen ingezetenen en gekozen uit het volk). Sinds 1987 wordt er jaarlijks een rechtszitting van de etstoel nagespeeld. Het spel is gebaseerd op ware feiten en personen uit het verleden die terecht hebben gestaan.

Strubben-Kniphorstbos

Dit gebied heeft een lange geschiedenis, wat te zien is aan twee hunebedden en ongeveer vijftig grafheuvels. Het gebied was jaren schietterrein van Defensie.

Galgenberg

De anderhalve meter hoge Galgenberg lag vroeger in het open veld langs de middeleeuwse weg van Zuidlaren naar Anloo. De heuvel was de grens van de marken Anloo, Schipborg en Zuidlaren.

Berlage en Kröller-Müller in Schipborg

De familie Kröller-Müller kocht in 1913 bij Schipborg grond met de bedoeling dat hun zoon hier een zelfvoorzienende boerderij ging houden. De architect Berlage werd aangesteld om hier een “Gesamtkunstwerkt” van te maken. De boerderij is niet te bezichtigen, maar op het landgoed kan vrij gewandeld worden. Via de zichtassen kun je in de verte de boerderij zien liggen.

Drentsche Aa

Ik steek de Drentsche Aa over, hier het Schipborgsche diep geheten. Ze meandert lieflijk door het Drentsche land, maar verandert zonder pardon bij ieder dorp haar naam voor een andere.

Siepelveen

Siepelveen is een open gebied van hei, stuifduinlandschap en bos. Aan de rand ligt het gelijknamige ven. Elk seizoen van het jaar is het hier mooi.

Grafheuvels en hunebed

Als afsluiting van de wandeling volgt nog een schitterend stuk door het Strubben-Kniphorstbos. In dit deel liggen veel grafheuvels verscholen tussen de bomen. Ik wandel kris kras over de hei, voordat ik weer in het bos verdwijn. Iets verderop, aan een breed zandpad ligt hunebed D8. Midden in het bos komen verschillende zandwegen samen op een lager gelegen zandplein.

Knapzakroute Anloo-Schipborg is een wandeling met veel natuur, onverharde wegen, essen, holle wegen en prehistorische graven. Voor mij de ideale ingrediënten voor een fantastische wandeldag. Ik geef de route:

Knapzakroute Anloo Schipborg
PRAKTISCHE INFO
Afstand
16 km

Startpunt
Informatiecentrum Homanshof
Lunsenhof 20
9467 PM Anloo

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Waterdichte schoenen zijn aan te raden.

Horeca
Anloo; Schipborg

Bron
Knapzakroutes

Mijn waardering
LINKS
Drentsche Aa

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG