Menu Sluiten

Weg van Echten

Kasteel • Zandverstuivingen • Prachtige vennen • Belevingsbos

Deze wandelroute start bij de eeuwenoude havezate Huis te Echten en gaat verder langs het Echtenerzand, het Bovenveen en de Gijsselterkoelen. Onderweg weinig wandelaars, maar is het heerlijk genieten van de prachtige natuur tussen Echten en Ruinen èn van de vele fluitende vogels.

Havezate Huis te Echten

De parkeerplaats ligt naast de havezate Huis te Echten. Al in de 14e eeuw is er sprake van een hofstat van Volker van Echten. Het huis is tot 1971 bewoond geweest door de families van Echten. Tegenwoordig is het Huis te Echten een werkplaats voor visueel- en verstandelijk gehandicapten.

Wandelroute Echten havezate Huis te Echten

Loofbos Echten

Van daaruit loop ik het aangrenzend bos in. De beuken lopen net uit met frisgroen blad. Overal om mij heen hoor ik de vogels tjilpen. Zal dat zijn vanwege de vele felgekleurde vogelhuisjes?

Verrassend leuk wandelpaadje

Nadat ik de doorgaande weg oversteek, word ik verrast door een leuk wandelpaadje dat achter de huizen langs gaat en vervolgens door weilanden met bloeiende paardenbloemen. 

Wandelroute Echten leuk wandelpad

Echtenerzand

Ik verlaat het lange zandpad en wandel het Echtenerzand in, een verscholen natuurgebied in boswachterij Ruinen. Het bestaat uit heide, zandverstuivingen en oude jeneverbessen. Er is genoeg zand om grote zandkastelen te bouwen. Hier proef ik nog het woeste Drenthe van een eeuw geleden.

Wandelroute Echten Echtenerzand

Bovenveen

Na het passeren van enkele picknickveldjes steek ik de Ruinerweg over en wandel via een mindervalidenpad om het ven Bovenveen heen. Aan de andere kant van het pad liggen hooilanden en houtwallen. Ik besluit wat langer te genieten van het natuurschoon door op het bankje plaats te nemen en wat te eten.

Wandelroute Echten Bovenveen

Gijsselterkoelen

Brede zandpaden, die ook door mountainbikers worden gebruikt, brengen mij naar de Gijsselterkoelen. Ondanks dat ik nauwelijks wandelaars tegenkom, is het hier druk met fietsers. Deze fietsers missen echter het mooie smalle onverhard wandelpad dat strak langs het gebied met de vele vennen en vleesetende zonnedauw gaat. Ben ik even blij dat ik de enige wandelaar ben.

Wandelroute Echten Gijsselterkoelen

Dennenbos

Door de vele regen ruik ik de dennen. In het lentezonnetje is het hier heerlijk. Ondanks de vele dennen zijn er mooie doorkijkjes over de weilanden vol gele en uitgebloeide paardenbloemen.

Wandelroute Echten Dennenbos

Oude Diep Echten

De wandelroute gaat verder over een weiland waar de boer druk bezig is met hooien. Aan de kronkelende beek het Oude Diep staat een kleine observatiehut. Oorspronkelijk stroomde het Oude Diep van Mantinge naar Meppel. De rechtgetrokken beek werd eind 20e eeuw weer hersteld in een beek met meanders.

Wandelroute Echten Oude Diep

Belevingspad het Roekpad

Het laatste deel van de wandelroute gaat over het belevingspad het Roekpad. Het druk bezochte pad loopt door het fraaie Kraaienbos met waterpartijen. Volgens Loek de Roek, die je de weg wijst, staan alle 5 zintuigen centraal. Ik denk dat het belevingspad ontzettend leuk is met (klein)kinderen, maar vandaag laat ik mij de weg wijzen door mijn trouwe wandelmaat Komoot. De drukte was wel even wennen na alle heerlijke rust tijdens de wandeling.

Wandelroute Echten Belevingspad het Roekpad

Met deze wandelroute is het genieten van de schitterende omgeving van Echten. Het begint al op de fraaie locatie van de havezate Echten om vervolgens de zandverstuivingen van het Echtenerzand en de verscheidene vennen in de Gijsselterkoelen uitgebreid te verkennen. Er is niet alleen veel natuurschoon en onverharde paden, maar ook nog echte rust. Ik geef deze route dan ook:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
14,1 km

Startpunt
Huis te Echten
Zuidwolderweg 3-5
7932 PN Echten

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Geen. Vlakbij is:
Huus met de belle
Zuidwolderweg 2a
7932 PP Echten

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG